TOP
Foto: Haley Phelps/Unsplash
Wellness in Franken: een vrouw ligt in een zoutbad

Wellness in Franken: Zout op mijn huid

De warmte ontspant. Alles lijkt te zweven. Gedachten cirkelen rond in het niets. Houten balken steken in de lucht. Planten uit verre landen staan stil op de oevers die zijn bezet met een harde, witte laag. Een voorstelling die niet van deze wereld lijkt te zijn. Onze redactrice Simone Sever is op weg naar de planeet wellness in Franken.

Een stel wandelt door de wijnbergen in Franken

Foto: Florian Trykowski

Ik sluit mijn ogen en vlieg naar het firmament naar de Star Wars planeet Tatooine. Daarna droom ik. Ik ben prinses Leia – tenminste, totdat ik me plotseling aan een vreemde voet stoot en uit mijn intergalactische droom ontwaak. Ineens ben in het water ingeslapen. Drijvend. Hoe kan dat? Dat is in water met een zoutgehalte van 26,9 procent vrij eenvoudig. Bij zoveel zout in de soep drijft gerookt spek ook op de zoute bouillon, net als ik gewichtloos op het zoute water.

Wellness in Franken: Aqua-action en watervulkanen

En zo blijf ik verder drijven met als doel een maximale ontspanning op een welzijnstrip voor de kleine geldbeurs, want wellness moet geen vermogen kosten en moet niet veel vlieguren ver weg zijn. Hier in Bad Windsheim werd in december 2005 de Franken-Therme, een thermaal bad met een kunstmatig aangelegd zoutmeer, sauna- en wellnessgedeelte geopend. Vier thermale zoutbekkens met verschillende zoutconcentraties tussen 1,5 en twaalf procent en temperaturen tussen 32 en 36 graden Celsius verdrijven mijn spanningen.

Een vrouw in een sauna tijdens wellness in Franken

Foto: Dylan Sauerwein/Unsplash

Ik ontspan me op een hydrojet ligbed, zwem over watervulkanen die de ene keer lavarood en dan weer Caribisch turquoise-blauw omhoog borrelen. In het stromingskanaal krijg ik een flinke snelheid en probeer ik als een soort bolbliksem met opgetrokken benen en een andere keer als gespannen pijl met uitgestrekt lichaam de andere drijvende mensen in te halen. Het lukt.

Een wijnkelder in het frankische Würzburg

Foto: Andreas Hub

Zes keer per dag om de twee uur wordt in het 1,5-procent bekken watergymnastiek gegeven. Ik doe ook mee, want het hoort bij wellness in Franken: armen omhoog, armen opzij. Benen optrekken, op de plaats lopen en watertrappen. Na twee uur aqua-action verlang ik weer naar Tatooine. Ik verover een plaatsje aan de oever in het buitenbereik van het zoutmeer, dat uit een diepte van ongeveer 200 meter wordt gevoed door de sole, die daar in een ongeveer twaalf meter dikke zoutvoorraad ligt opgeslagen. Ik verzamel zoute afzettingen op de rand. Precies het juiste voor een natuurlijke peeling voor de armen, ellebogen, benen, knieën en het decolleté.

Welzijn en wijn

Als je gewikkeld in een badjas – die kun je overigens, net als badhanddoeken voor weinig geld ter plaatse huren – wilt blijven zitten, kan je het Restaurant Salze direct in het thermaalbad bezoeken en je bijvoorbeeld tegoed doen aan Frankische worstjes met zuurkool of iets anders uit het veelzijdige aanbod van de keuken. Slechts een paar passen buiten de Franken-Therme ligt het Genusswerk, een klein culinair juweel met veel streekgerechten op de kaart en een uitstekende wijnkaart met regionale wijnen. Als de hoeveelheid aan wijnen problemen oplevert bij de keuze, zal het personeel met alle plezier een paar glaasjes van het druivennat brengen om te proeven.

Jonge mensen tijdens een picknick aan de oevers van de Main, ook dat hoort bij wellness in Franken

Foto: Holger Leue

Het regionale karakter in het Genusswerk heeft overigens niet alleen betrekking op de culinaire specialiteiten. Ook het hout dat als grondstof in het Genusswerk dominant aanwezig is, komt uit de bossen in Franken. Massief eiken in het interieur, het geraamte van het gebouw van larixhout: Hier heeft iemand goed nagedacht. Ook bij het eten komt de nodige creativiteit kijken. In ieder geval mag je de Tunke niet overslaan. Dit is een azijncreatie van verschillende soorten wijn, kruiden en vruchten. Mijn favoriet: Riesling met vijgen, waarbij de dornfelder met dadel– en weißburgunder met abrikozen-variaties ook geweldig smaken

Een extra snufje zout

Terug in de Franken-Therme wacht ons een comfortabel waterbed in de rustruimte, een goed boek en bovendien kan ik overleggen of ik, of beter gezegd in welke thermale stroomkanaal ik me opnieuw stort – na mijn schoonheidsslaapje. Nu al merk ik het effect van de verjongingskuren. Mijn huid voelt zich als een zacht babyhuidje aan. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Fietsers aan de oevers van de Main, ook dat is wellness in Franken

Foto: Floria Trykowski

‘Salzkörnle’ heet de 55 minuten durende massage, die – hoe kan het ook anders – het thema zout nog een keer aan de orde stelt en nog een extra snufje toevoegt. De mooie stenen zijn roze gekleurd en rond geslepen en masseren met een lichte druk mijn rug, gezicht en décolleté. Heel natuurlijk en met de aromatische olie van het huis: Silvaner, spätburgunder en wilde roos. Welke geur zal ik kiezen?

Een vrouw in een winkelstraat in Franken

Foto: Andreas Hub

Ik ruik nu naar silvaner en die gun ik me ook nog in een glas in het Genusswerk, voordat ik door de koude voetbaden van pastoor Kneipp naar de andere kant van de straat stap, de met zout verzadigde lucht in het gradeerwerk inadem en in mijn bed onder het dak van het hotel neerplof, minstens tientallen jaren jonger, duidelijk ontspannener en zonder geplunderde portemonnee. Want wellness in Bad Windsheim heeft mij laten zien dat Goethe gelijk had “Warum in die Ferne schweifen. Sieh’, das Gute liegt so nah.”

Meer informatie over wellness in Franken

Informatie over land, gezondheid en wellness in deze regio vind je hier en hier.