TOP
Fotorechte: Ny Carlsberg Glyptotek
Schilderij van Paul Gauguin "The Amusement of the Evil Spirit"

Vijf leuke tentoonstellingen in Duitsland die je 2022 niet mag missen

Bij onze oosterburen komt het culturele leven weer vol op gang. Dus laten wij vijf leuke tentoonstellingen in Duitsland zien die je in 2022 niet mag missen.

Tentoonstelling over lucht in de kunst in Kunstmuseum Bonn

Foto: Lang/Baumann, Kunstmuseum Bonn

Lucht in de kunst in Bonn

In de jaren 70 wisselden Marina Abramović en Ulay hun adem uit vlak voor ze flauwvielen. Andy Warhol liet min of meer tegelijkertijd ‘Silver Clouds’ door de ruimte zweven en Yoko Ono bood verpakte lucht aan in een kauwgomautomaat. Lucht als drager van vormen en ideeën komt in de hedendaagse kunst voor in de beeldende, toegepaste en podiumkunsten.

Tentoonstelling over lucht in de kunst in Kunstmuseum Bonn met object Addressable Volume van Edith Kolath

Foto: Edith Kolath/Kunstmuseum Bonn

Vanaf februari wijdt het Kunstmuseum Bonn een tentoonstelling aan lucht in de kunst onder de titel ‘Welt in der Schwebe, Luft als künstlerisches Material’. Hoogtepunt is de grote buiteninstallatie ‘Pollution Pods’ van Michael Pinsky. Hier kunnen bezoekers bijvoorbeeld de luchtvervuiling in de wereldsteden ervaren.

»Welt in der Schwebe – Luft als künstlerisches Material«, 24 februari tot 6 juni 2022, Kunstmuseum Bonn.

Paul Gauguin in Berlijn

Een hang naar het exotische en erotische: de tentoonstelling ‘Why are you angry?’ in de Alte Nationalgalerie toont schilderijen die Gauguin op het eiland Tahiti maakte. Hier woonde hij tot zijn dood in 1903 lange tijd.

Schilderij van Paul Gauguin Tahitianische Fischerinnen van 1891

Beeldrechten: Jörg P. Anders/Alte Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin, Leihgabe der Ernst von Siemens Kunststiftung

Uit deze fase stamt een van de belangrijkste werken uit de Nationalgalerie, namelijk ‘Tahitiaanse vrouwen op het strand’ uit 1891. Zijn schilderijen worden echter gecombineerd met werk van tijdgenoten. Daaronder Angela Tiatia, Yuki Kihara, Nashashibi/Skaer en de Tahitiaanse activist en kunstenaar Henri Hiro.

Paul Gauguin – Why are you angry?, 25 maart tot 10 juli 2022, Alte Nationalgalerie, Berlijn.

Nog meer leuke tentoonstellingen in Duitsland: Expressionisten in Essen

De relatie tussen Museum Folkwang en de expressionistische kunstenaars is altijd bijzonder geweest. De jubileumtentoonstelling ‘Expressionisten am Folkwang. Entdeckt – Verfemt – Gefeiert’ laat dit heel duidelijk zien. Zo’n 120 schilderijen, beelden en grafische werken, waaronder meesterwerken uit de eigen collectie en internationaal in bruikleen gegeven werken, geven een beeld van de geschiedenis van deze revolutionaire kunststroming. Er is ondermeer kunst te bewonderen van Max Beckmann, Alexej von Jawlensky en Oskar Kokoschka. Ook Franz Marc, Emil Nolde en Paula Modersohn-Becker zijn vertegenwoordigd. Kortom: ga er naartoe.

Expressionisten am Folkwang – Entdeckt – Verfemt – Gefeiert, 20 augustus tot 8 januari 2023, Museum Folkwang, Essen.

Portret van schilder Gerhard Richter

Foto: David Pinzer

Gerhard Richter in Dresden

De bekende Duitse kunstenaar Gerhard Richter werd op 9 februari 1932 in Dresden geboren. In samenwerking met de kunstenaar organiseert het Gerhard Richter Archiv van de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden in het Albertinum een jubileumtentoonstelling voor zijn negentigste verjaardag. Op de bovenverdieping van het Albertinum zijn werken uit zijn privéverzameling en uit de collectie van de Gerhard Richter Kunststiftung te zien, maar ook werken uit internationale musea.

Gerhard Richter – Portraits. Glas. Abstraktionen, 5 februari tot 1 mei 2022, Albertinum, Dresden.

Hockney’s seizoenen in Berlijn

De Brit David Hockney wordt beschouwd als een van de invloedrijkste kunstenaars van deze tijd. Met zijn werk ‘Vier seizoenen’ verwijst de schilder, illustrator en grafisch vormgever naar de wandelingen die hij in de verschillende jaargetijden maakte in de natuur rondom zijn woonplaats. Vanaf het begin zijn landschappen een terugkerend thema in zijn werk, maar dat geldt ook voor techniek waarover hij heel enthousiast kan zijn. In de jaren ’80 maakte hij immers collages van Polaroidfoto’s en fotokopieën en hij schilderde met Paintbox, een van de eerste computerprogramma’s. Naast de vier schilderijen uit de collectie van Reinhold Würth toont de tentoonstelling in het Bode Museum ook een selectie landschappen uit het Kupferstichkabinett en de Alte Nationalgalerie.

David Hockney. Vier seizoenen, 9 april tot 24 juli 2022, Bode Museum, Berlijn.