TOP
foto: Südpfalz
Familie zit op het Rijnstrand en geniet van de zon

Gezinsvakantie in Zuid-Palts – avonturen inbegrepen

Waarom zou je naar verre landen vliegen, als de Zuid-Palts zo dichtbij is? De schilderachtige landschappen langs de Rijn met zijn wandel- en fietspaden vormen het perfecte decor voor een gezinsvakantie, en bovendien wachten in de Palts talrijke avonturen! Wat denk je bijvoorbeeld van een boottocht op een Romeins schip of via een koord abseilen tussen de boomtoppen? Of je nu een sportfanaat bent, een waterrat of gewoon een levensgenieter, deze zomer is er in Zuid-Palts een hoop te beleven voor het hele gezin!

Trappen in teamverband: over de Südpfalz-draisinebaan door de Rijnvlakte

Je krijgt een beetje een wildwestgevoel als je over de draisinebaan door de Zuid-Palts gaat. Draisines zijn transportvoertuigen waarmee je alleen op spoorrails kunt rijden, of beter gezegd: fietsen. Vroeger werden ze gebruikt om het spoorwegnet in stand te houden of om waren te transporteren. Maar op het stilgelegde spoor tussen Bornheim en Wertheim dienen ze tegenwoordig alleen nog voor vermaak. Onderweg kun je je blik laten glijden over weidse dalen, dichte bossen en hier en daar over de Rijn. En daarbij kom je aardig wat mooie plekken tegen die uitstekend geschikt zijn voor een uitgebreide picknick. En die kun je wel gebruiken, want een ritje met een draisine vereist enige spierenarbeid. Deze tochten zijn prima geschikt voor ongeveer vijf personen.

Vrienden maken een tochtje met de trolley

foto: Südpfalz/Britta Hoff

Hoog boven alles uit: het Fun Forest avonturenpark

Hoe zou je het vinden het Paltser bos van bovenaf te verkennen? In Kandel heb je het Fun Forest Park, een klimpark dat zijn gelijke niet kent. Op in totaal 24 verschillende parcours met 17.000 meter staalkabel kunnen groot en klein testen of ze echt niet duizelig worden. In het klimpark gaat het namelijk omhoog tot een ijle hoogte van 22 meter. Maar wees niet bang, je bent gezekerd met carabinegordels en helmen. De gemakkelijkste parcours mogen klimapen vanaf drie jaar overigens al uitproberen! Plezier voor het hele gezin.

Gezinnen maken een uitstapje naar het Fun Forest om te klimmen

foto: Südpfalz/ Nico Bohnert

Balsport, maar dan anders: voetgolf

Van Kandel kun je nooit genoeg krijgen! Na de duizelingwekkende tocht door de klimtuin kun je op vaste grond verder. In het Fussballgolfpark meten sportfanaten en hobbyvoetballers zich in een nogal ongebruikelijke discipline. Zoals de naam al zegt, gebruik je bij deze variant van golf een voetbal. Op de 18-holesbaan gaat het erom het ronde geval in het ronde gat te krijgen. Dat vereist het nodige benenwerk. En met zijn twee verschillende moeilijkheidsgraden is het park zowel voor kinderen als voor mensen die kind zijn gebleven geschikt.

Heb je ooit gehoord van voetbalgolf?

foto: Südpfalz/Britta Hoff

De wereld van de Romeinen: de geschiedenis beleven op de Lusoria Rhenana

Hetzij bij de Porta Nigra in Trier of in de Römerhalle Bad Kreuznach, in het zuiden van de Palts zijn de sporen van de Romeinen alomtegenwoordig. Maar wie denkt dat geschiedenis saai is, vergist zich. Een bezoek met de Lusoria Rhenana op de Setzfeldsee in Neupotz betekent een hoop actie. Het schip is gebaseerd op een Romeins rivierpatrouilleschip. Romeinse legionairs gebruikten de grote roeiboten om op de wateren hun vijanden in de gaten te houden. De rondvaarten vinden altijd plaats op de eerste zondag van de maand. Daarnaast kun je het schip ook huren voor familiefeesten of bedrijfsuitjes.

Eens roeien als de Romeinen in een boot

foto: Südpfalz/ Nico Bohnert

Met de fiets: gezinsfietstochten voor genieters

De Palts kun je het beste ontdekken met de fiets. Des te beter als daarbij ook wordt gezorgd voor een hoop plezier en spanning. De ‘Genussradtour’ langs de Rijn gaat 35 kilometer lang over goed onderhouden wegen die worden omzoomd door schilderachtige bossen en bloemenweiden. Verfrissing biedt de Altrheinsee met zijn kleine maar fijne strand of de geliefde ijssalon in het plaatsje Hördt. Bezoekers aan het Leimersheimer Maislabyrinth voelen zich een beetje als Alice in Wonderland. Als je de weg naar buiten vindt, kun je je fietsbroek opnieuw omwisselen voor je zwembroek. Het kristalheldere meer bij Strandbad Rülzheim zorgt voor welkome afkoeling. Overigens: deze afwisselende fietstocht kun je perfect afsluiten met een klein tochtje over de Rijn. Daarvoor stap je in Leimersheim gewoon over op het auto- en fietsveer.