TOP
foto: ats Strunk

5 + 1 reasons to visit Aken

De Dom van Aken en het Raadhuis  zijn twee van de bekendste bezienswaardigheden van de keizerstad! Wat pleit er nog meer voor een stedentrip naar Aken? Simpel. Aken heeft een charmante oude stad, kunst en cultuur, warmwaterbronnen, uitstapjes in de natuur, regionale lekkernijen en als kosmopolitische studentenstad ook een wijk met een levendige scene.

foto: Corinna Strunk
De ligging van de stad op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland betekent bovendien een vakantie pal voor de deur en is altijd een bezoek waard, of het nu gaat om een paar dagen, een weekend of gewoon spontaan een dag.

De belangrijkste nalatenschap van de keizer ligt maar een paar meter van het raadhuis en het museum af. De Dom van Aken is het symbool van de stad, de plaats waar Karel de Grote begraven ligt en waar dertig Duitse koningen zijn gekroond. De bedevaartkerk is sinds 1978 Duitslands eerste Cultureel Werelderfgoed van UNESCO. De Dom verbluft met indrukwekkende mozaïeken en de schatkamer van de kathedraal. De kostbare collectie omvat sacraal goud- en zilversmeedwerk, een borstbeeld en een armreliek van Karel de Grote.

1 In de voetsporen van Karel de Grote

foto: ats Strunk

Als je in Aken bent, kom je onvermijdelijk de erfenis van Karel de Grote tegen. Geen wonder, want tot op heden waakt de voormalige keizer boven de fontein voor het raadhuis over de stad. Hoe belangrijk Karel de Grote voor Aken is, kun je aflezen aan de historische gevel van het raadhuis achter hem. Daarop staan vijftig heersers om de centrale figuren van Karel de Grote, Maria en paus Leo III heen. Binnen het markante gebouw komt de stadsgeschiedenis tot leven. Wie meer wil weten, moet in het Centre Charlemagne – Neues Stadtmuseum Aachen aan het Katschhof direct achter het raadhuis zijn.

De belangrijkste nalatenschap van de keizer ligt maar een paar meter van het raadhuis en het museum af. De Dom van Aken is het symbool van de stad, de plaats waar Karel de Grote begraven ligt en waar dertig Duitse koningen zijn gekroond. De bedevaartkerk is sinds 1978 Duitslands eerste Cultureel Werelderfgoed van UNESCO. De Dom verbluft met indrukwekkende mozaïeken en de schatkamer van de kathedraal. De kostbare collectie omvat sacraal goud- en zilversmeedwerk, een borstbeeld en een armreliek van Karel de Grote.

2 De stad van de warmwaterbronnen

Burtscheid (c) ats_Tom Tietz

De warmwaterbronnen van Aken zijn alom bekend en een van de redenen dat de stad ooit werd bevolkt. De Romeinen wisten hun helende werking al op waarde te schatten. Zo kan de thermaal-watercultuur van Aken terugzien op een geschiedenis van 2000 jaar. Geen wonder dat de meer dan dertig warmwaterbronnen, die in de binnenstad en in de kuurwijk Burtscheid op slechts twee plekken aan de oppervlakte komen, behoren tot de meest productieve van Duitsland. Het warme water van 53 graden dat bij de classicistische Elisenbrunnen uit twee leeuwenkoppen gutst, is goed te verdragen. Maar het thermale water in Burtscheid is warmer als het via de rood betegelde marktbron uit de met 73 °C (!) warmste bron van Midden-Europa komt stromen. Als je de werking van de bronnen van Aken aan den lijve wilt ondervinden, dan ben je in de Carolusthermen helemaal aan het goede adres. Het wellnesscomplex wordt gevoed met mineraal bronwater uit de Rosenquelle en omvat behalve de thermen ook een saunagedeelte en spabehandelingen. Echt ontspannend!

3 Puur natuur, in en rond Aken

Lousberg (c) Niklas Birk

De stad uit en het groen in? Dankzij de vele wandel- en fietsroutes in en rond Aken is dat geen probleem. De 264 m hoge Lousberg bijvoorbeeld, ligt op maar een steenworp afstand van de binnenstad en biedt het beste uitzicht over de stad. In hangmatten kun je er letterlijk boven je aardse beslommeringen schommelen. In het zuiden van de stad lokt dan weer het wild-romantische Aachener Wald, waar zes bewegwijzerde wandelroutes op je wachten.

Maar het meest geliefde uitstapje van de streek is het Drielandenpunt waar de grenzen van Duitsland, Nederland en België samenkomen. Met zijn skywalk die een grandioos panorama biedt, vormt de 322 hoge Vaalserberg het hoogste punt van Nederland. Aan de voet van de Balduintoren aan de Belgische kant ligt de grenssteen van de drie landen. Daaromheen liggen wandel- en fietsroutes en het bekende Drielandenpunt-labyrint.

TIP: als je in Aken spontaan zin krijgt in een fietstocht kun je een fiets huren, bijvoorbeeld bij VELOCITY

4 Duidelijke sporen van kunst en cultuur

Ludwig Forum (c) ats

Laat je verleiden door het gevarieerde museumaanbod van Aken. Een absolute must voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Ludwig Forum voor internationale kunst, dat is gebaseerd op de omvangrijke collectie van Irene en Peter Ludwig. Het toont werk uit de popart, het fotorealisme en de Amerikaanse en Europese kunst sinds de jaren 1960, van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol en nog veel meer.

Als je meer van het traditionele houdt, kun je terecht in het Suermondt-Ludwig-Museum in de onder monumentenzorg vallende Villa Cassalette, met kunst van de oudheid tot het klassieke modernisme. Een van de hoogtepunten uit de collectie is de verzameling middeleeuwse sculpturen.

Zin in meer? Als je op zoek bent naar werk van de plaatselijke kunstscene moet je een omweg maken naar de Neuer Aachener Kunstverein in het Stadtpark.

5 De traditionele lekkernijen van Aken

Hopfen und Malz (c) ats

Aken heeft ook culinair het nodige te bieden. Bekend zijn natuurlijk de Printen, de koeken die heel geschikt zijn om als souvenir mee te nemen. Als je daarvan houdt, moet je overigens ook de Aachener Sauerbraten proberen. Die bewijst dat de Printen, die worden verwerkt in de saus, een vaste plek in de keuken van Aken hebben. Genoeg van Printen? Geen probleem. Aken heeft ook andere specialiteiten te bieden, zoals de Reisfladen (rijstevlaai), die je bijvoorbeeld krijgt in Café van den Daele, het oudste café van de stad. Een hoogtepunt dat ook kinderogen laat oplichten zijn de Streuselbrötchen (zachte broodjes van gist met zoet, knapperig strooisel).

Hou je meer van hartig? Dan is de bloedworstspecialiteit van Aken, de “Öcher Puttes”, misschien meer jouw smaak. Je kunt in veel gelegenheden in de oude stad van regionale gerechten genieten, zoals in Karl’s Wirtshaus.

Tip: bezoek Hopfen und Malz, een biercafé met meer dan driehonderd verschillende tap- en flesbieren, interessante bierproeverijen (ook in het Engels) en brouwcursussen.

Foodies moeten absoluut deelnemen aan een culinaire stadsrondleiding, waar je op negen stops veel leert over de veelzijdige keuken van Aken – van chocolade, Printen en Streuselbrötchen tot kaas, Sauerbraten en frieten en bier uit Aken, er is voor ieders smaak wat bij.

Boekingen & info: Tourist Info Elisenbrunnen, Friedrich-Wilhelm-Platz, 52062 Aken. Tel. +49 241 18029 50,www.aachen-tourismus.de

6 Aken around the corner

Frankenberger Viertel (c) ats_Tom Tietz

Aken heeft vele mooie plekjes die niet automatisch op de bucketlist staan. Als je zin en tijd hebt, kun je daar een kijkje achter de schermen nemen en opgaan in de lokale scene. Populair is bijvoorbeeld het Hof, dat wordt omringd door een reeks cafés en restaurants. Vooral in de zomer maken de Akenaren het daar heel gezellig.

Ga je liever nog wat wandelen? Loop dan door de charmante Annastraße met zijn aantrekkelijke architectuur, een aantal originele boetieks, galeries en kunst- en handwerkateliers. Vraag je je af of Aken ook een hippe wijk heeft? Uiteraard! De trendy wijk van Aken heet Frankenberg en staat bekend om zijn mooie oude gebouwen, cafés, kroegen en de drukbezochte weekmarkt (za. 7-13 uur). In de wijk Frankenberg leer je de stad buiten de toeristische paden kennen en kun je je rond het legendarische Kasteel Frankenberg uit de 13de eeuw onder de hipsters begeven.