TOP
Foto: Marie Tysiak
Twee wandelaars op een lekkere zomerdag in het Odenwald in Duitsland

Be beste tips voor een bezoek aan het Odenwald

Het sprookjesachtige Odenwald wordt vaak gesitueerd in de buurt van Hessen. Dat klopt ook, maar toch ligt een groot deel van het bosrijke middelgebergte ook in Baden-Württemberg. Daar, waar de Neckar langs de wijngaarden stroomt en de beboste heuvels in elkaar overlopen, ligt een klein avonturenland op je te wachten. Drie tips voor een bezoek aan het Odenwald in Baden.

Wandelaars op een lekkere zomerdag in het Odenwald in Duitsland

Foto: Marie Tysiak

Tekst: Marie Tysiak

Wandelen in natuurpark Odenwald

Dichte, prachtige gemengde bossen zo ver het ook reikt. In het natuurpark Neckartal-Odenwald ten noorden van Eberbach staat natuurliefhebbers een unieke idylle van meer dan 150.000 hectare te wachten. Tijdens het wandelen door het dichte bos kom je steeds weer nieuwe bloemenweides tegen, kleine stroompjes omgeven door varens en mos en zelfs historische limes uit de tijd van de Romeinen. Dankzij de gevarieerde fauna heeft het Odenwald, anders dan andere delen van Europa, weinig last gehad van de schadelijke schorskever.

Een droneshot van bomen in het Odenwald in Duitsland

Foto: Marie Tysiak

Op de schorskevers die er wel leven wordt actie ondernomen, maar helaas wordt het bos ook steeds meer bedreigd door de schadelijke effecten van de klimaatverandering. Maar het leven bloeit nog volop in het Odenwald. Dit is ook te danken aan het werk dat experts in het natuurpark verrichten. Kerstin Pohl bijvoorbeeld is werkzaam als projectmanager voor het natuurpark Neckartal-Odenwald en onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe trekkers-campings. Zij vertelt dat hier ook steeds vaker wolven worden gespot.

Tips voor een bezoek aan het Odenwald: Blauwe hemel met wolken een open velden

Foto: Marie Tysiak

Onze tip: beklim de Katzenbuckel, een uitgedoofde vulkaan en met 626 meter het hoogste punt van het Odenwald.

Burcht Guttenberg aan de Neckar in het Duitse Odenwald

Foto: Marie Tysiak

De kastelenroute langs de Neckar

Niet de hele regio van het Odenwald is rijkelijk bedekt met bos. Maar ook de rest van het gebied is betoverend en magisch. Ten oosten van Heidelberg kronkelt de Neckar rustig richting Heilbronn. Daartussenin aan weerszijden hellingen bedekt met wijngaarden en hier en daar een kasteel, gebouwd uit de typische rode zandsteen uit de Neckarvallei. Denk aan kasteel Zwingenberg, dat bekend staat om zijn openluchtspelen. Burg Hornberg is ook heel mooi en vanuit het kasteelrestaurant heb je een schitterend uitzicht over de rivier en de omringende wijngaarden.

De toren von burcht Guttenberg aan de Neckar in het Duitse Odenwald

Foto: Marie Tysiak

De beste manier om dit gebied te verkennen is op het zadel van een (e)bike. Langs de rivier loopt namelijk een goed onderhouden fietspad. Vooral de 100 kilometer tussen Heidelberg en Heilbronn zijn de moeite waard. Onderweg stop je in rustieke herbergen in gezellige wijndorpjes, waar je jezelf trakteert op een glas Trollingerwijn en stevige gerechten uit Zwaben, bijvoorbeeld met groene spelt. Deze halfrijpe spelt uit de regio Bauland in het noorden van Baden heeft meerdere benamingen, zoals rijst uit Baden of superfood uit het Odenwald. Groene spelt is het lekkerst als pasteitje met yoghurtsaus of als soep.

Pijlen voor het boogschieten: een van onze tips voor een bezoek aan het Odenwald

Foto: Marie Tysiak

Met pijl en boog door het bos bij Walldürn

Sinds 2019 nodigt boogschietvereniging Kummersklinge bij Walldürn je uit om het Odenwald op een speelse en sportieve manier te verkennen. Zowel ervaren als beginnende boogschieters zijn van harte welkom op het 12 hectare grote terrein. Na een korte introductie gaat het van start. Vervolgens probeer je op 30 stations met je pijl de 3D-doelen te raken die tot wel 40 meter ver weg staan en deels bewegen. Afhankelijk van waar je de kunstzinnig uitgevoerde draken, bizons of hazen raakt, krijg je punten.

Redactrice Marie tijdens het boogschieten in het Odenwald

Foto: Privat

Het gebruik van pijl en boog is niet alleen heel leuk, het stukje natuur waarin de baan ligt is erg spectaculair en ligt in een mystieke kloof. Halverwege kun je even pauzeren in Gasthaus Zur Linde en iets drinken of een gerecht met groene spelt proberen. Ben je fan geworden van boogschieten? In de omgeving zijn nog acht boogschietparcoursen die je onderling met elkaar kunt combineren.

Een dinosaurus behoort tot de targets tijdens het boogschieten

Foto: Marie Tysiak

Meer tips voor een bezoek aan het Odenwald

Kijk op de website van het natuurpark Odenwald, van de Neckartalradweg en van de boogschietparcours.