TOP
Foto: Unsplash
Symbolisch foto van geldbiljetten

De hotelprijzen in Duitsland stijgen door corona

Je zou kunnen denken dat de hotels in Duitsland zich op bezoekers zullen verheugen en de kamers misschien gunstiger geprijsd zijn dan voor de pandemie. Bij het luxe-hotel-segment is het tegendeel echter waar. Hier zijn de hotelprijzen in Duitsland met bijna 30 procent gestegen.

Waaraan ligt de stijging van de hotelprijzen in Duitsland eigenlijk aan? En waar is een overnachting op dit moment het duurst?

Symbolisch foto can een hotelreklame

Foto: Marten Bjork/Unsplash

München: geen goedkope stad

Toegegeven, München heeft sowieso niet de reputatie van een goedkope grote stad. Alleen al voor de huren betaal je hier een recordprijs, laat staan wat het kost een huis te kopen. Geen wonder dat de Beierse hoofdstad al in 2020 ook bij de prijzen voor hotelovernachtingen de absolute koploper was.

De skyline van München tijdens de avondschemering

Foto: Ian Kelsall/Unsplash

De prijsontwikkeling tijdens de pandemie maakt de kloof tussen München en de daarop volgende duurste stad alleen nog maar groter. Gemiddeld kost een overnachting in een luxe hotel ruim 253 euro, waarmee de prijs maar liefst 30 procent boven die van het jaar ervoor is gestegen. In sommige hotels bedroeg de prijsstijging zelfs rond de 40 procent.

Berlijn: prijsstijging van 25 procent

De hoofdstad van Duitsland trekt altijd veel bezoekers. Ook bezoekers die het graag wat chiquer aandoen. Dat heeft gevolgen voor de kamerprijzen per nacht. Terwijl Berlijn in 2020 met 165 euro per nacht nog tot het gematigde midden behoorde, klom de stad in 2021 gemiddeld net boven de 200 euro grens.

Het Brandenburger Tor in Berlijn met een jonge vrouw op de voorgrond

Foto: Claudio Schwarz/Unsplash

Daarmee is de prijsstijging in de hoofdstad ruim 25 procent. Nog dieper in de buidel moesten diegenen tasten, die zijn of haar oponthoud op een mooi gelegen plaats wilden doorbrengen: Aan de Potsdamer Platz bijvoorbeeld stegen de prijzen in een hotel dat we onderzochten met meer dan 45 procent.

Hamburg: hoog prijsniveau

Hamburg, de poort naar de wereld. De Hanzestad is eveneens op de huizenmarkt bekend om de exorbitante prijzen.

De Binnenalster in Hamburg met op de achtergrond der Elbphilharmonie

Foto: Niklas Ohlrogge/Unsplash

Het is dan ook geen wonder dat de kamerprijzen in luxe hotels daar in mee gaan. Het prijsniveau in 2020 was met 180 euro in Hamburg al relatief hoog, de prijzen stegen echter gedurende de pandemie gemiddeld ‘slechts’ met 15 procent. Een beetje duurder kun je met een flinke plus van 30 procent aan de Außenalster slapen.

Redenen voor de stijging van hotelprijzen in Duitsland

Waarom klimmen de prijzen zo ijverig omhoog? De reden is het door de pandemie ontstane personeelstekort. Door de lange sluitingsperioden en de omstelling op arbeidstijdverkorting is een deel van de werknemers zich gaan oriënteren op andere beroepen en is niet meer in de oude baan teruggekeerd. Daardoor kunnen vele hotels niet meer hun volledige capaciteit boeken, terwijl de vaste lasten en andere kosten gewoon doorgaan. Dat zorgt ervoor dat de kamers duurder worden.

De situatie lijkt zich echter te ontspannen. Nu al dalen de prijzen van overnachtingen in Duitse steden voor de zomer van 2022 in vergelijking met de huidige decemberprijzen gemiddeld met ongeveer 20 procent. Misschien blijft er nu wat meer geld over voor kerstcadeaus.

Hotellobby in Hamburg

Foto: Jennifer Laturperisa/Andresen