TOP
Foto: 25 Hours Hotels
Een luxe kamer in Hotel 25 Hours Hafen City in Hamburg

Hotel 25 Hours in de Hamburgse Hafen City

Het zijn clichés die maar al te graag worden toegepast. De matroos. De tatoeages. Het anker. De vrouwen met ontblote boezem. In elke haven een bruid. Dat schreeuwt het behang uit, als ik mijn kamer in het Hotel 25 hours Hotel in de Hamburgse Hafen City binnenkom.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Uitzicht vanuit de sauna van hotel 25 hours in Hamburg op een cruisship

Foto: 25 Hours Hotels

De locatie op zich is hier onderdeel van het programma. Of, eigenlijk is het design dat nog meer. Want het helemaal in stijl ingerichte 25 hours Hotel in de Hamburgse Hafen City is van top tot teen ingesteld op havenromantiek. Dat is niet voor niets zo, want het ligt midden in de HafenCity – het nieuwste stadsdeel van Hamburg, waartoe niet alleen de Elbphilharmonie behoort, maar ook de Speicherstadt.

De lobby van Hotel 25 Hours in Hamburg met veel boeken en houten trap

Foto: 25 Hours Hotels

Een spannend stadsontwikkelingsproject. Op het terrein van het vroegere eiland Grasbrook, waarop de HafenCity is gelegen, was ooit de vrijhaven van de stad.Tot aan het begin van de vorige eeuw lag deze haven voor de poorten van Hamburg. Tegenwoordig is de stad echter compacter geworden en is het lopend slechts een paar minuten naar de binnenstad en hoogstwaarschijnlijk slechts enkele stappen tot aan het cruiseschip, dat aan de nieuwe terminal ligt aangemeerd.

Uitzicht op de oceaanreuzen

Vanuit het 25 hours in de Hamburgse Hafen City heb je een fantastisch uitzicht op deze oceaanreuzen, waarop duizenden passagiers krioelen, terwijl het hotel met zijn 170 kamers eerder wat beschouwelijk overkomt. Eigenlijk moet je het in plaats van beschouwelijk liever aanschouwelijk noemen, want het hotel, dat in 2011 werd geopend, ziet er doordacht en helemaal in stijl uit.

In sommige kamers van Hotel 25 hours in de Hamburgse Hafen City ind je vinylhoek met pick-up

Foto: 25 Hours Hotels

Elk detail is aan het thema haven gewijd. Containers werden in de architectuur van de lobby opgenomen – een herinnering aan de vroegere containeromslag, die hier vrijwel voor de deur plaatsvond. Overal in het hotel hangen touwen. Globes staan klaar om de wereld te ontdekken. De commode is een hutkoffer, er liggen echte logboeken met aantekeningen van waar gebeurde verhalen en de muren van de kamer zien er uit als de ruggen van de matrozen uit de vorige eeuw – vol met tatoeages, die alle een eigen verhaal vertellen dat het midden houdt tussen het verlangen naar de wijde wereld en heimwee.

De gasten slapen ook niet in suites, maar in kajuiten en die hebben kooien in plaats van bedden. Afgezien van de kleurpotloden die in de kamer liggen, vallen de kooien vooral bij de kleine gasten heel goed in de smaak.

De lobby van Hotel 25 hours inHamburg van boven

Foto: 25 Hours Hotels

Neem de kinderen en de hond mee!

De kleinste kinderen kunnen met het loopfietsje door de lobby rijden of achter het hotel in de zandbak graven – en bovendien is de avonturenspeelplaats bijna direct voor de deur. Ook honden voelen zich in dit designhotel op hun gemak en worden zelfs met een eigen slaapkussen verwelkomd. En als je ’s morgens een ronde door Hamburg wilt joggen, kan het vriendelijke hotelpersoneel je niet alleen een route adviseren, maar na afloop staat ook een glas water met een appel als versterking voor je klaar.

Joggers worden goed verzorgd in Hotel 25 Hours Hafen City

Foto: 25 Hours Hotels

Waarbij we bij het ontbijt aankomen, dat afwisselend en deels, vooral in het weekend, zo populair is, dat het krap kan worden. Dat komt doordat het Restaurant Heimat ook voor niet-hotelgasten een geliefd gastronomisch concept heeft. Het is daarom raadzaam wat geduld mee te brengen – het is de moeite waard. Al was het alleen maar vanwege het stukje zandtaart.

In Hotel 25 hours in de Hamburgse Hafen City staan containers in de lobby

Foto: 25 Hours Hotels

Op vrijdagavond speelt er regelmatig een plaatslijk artiest op zijn gitaar en zingt er een liedje bij. Eventueel oude zeemansliederen of een hymne op de grote wijde wereld.

Je bent in ieder geval van harte welkom en als je eenmaal hier was, zul je waarschijnlijk – als je weer in Hamburg bent – geen andere thuishaven zoeken.

Meer informatie over Hotel 25 Hours in de Hamburgse Hafen City

25 hours Hotel Hafen City, Überseeallee 5, 20457 Hamburg. Tel.: +49(0)40/25 77770