TOP
Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus
Vrouw in een sauna in de Emser Therme, een van de thermen en spa's in Rijnland-Palts

Thermen en spa’s in Rijnland-Palts: ontspanning puur

Voor de ultieme wellness-ervaring hoef je geen vliegtuig in te stappen. Soms liggen de mooiste plekken heel dichtbij. Beter gezegd in Rijnland-Palts. Of je nu voor Emserzout aan de Lahn kiest of glauberzout in de Eifel. In de thermen en spa’s van Rijnland-Pfalz draait het om ontspanning puur. Ontdek met Duitsland Magazine vijf oases van rust.

Buitenzwembad van de therme in Bad Bertrich in Rijnland-Palts

Foto: Staatsbad Bad Bertrich

De enige glauberzout-thermen van Duitsland

Normaal gesproken wordt glauberzout in water opgelost zodat je het kunt opdrinken, maar in Rijnland-Palts kun je er ook in baden. Door het vulkaangesteente van de Eifel komt het thermale water namelijk verwarmd uit de grond en bevat bovendien veel mineralen. Erin baden stimuleert niet alleen de bloedsomloop, het versoepelt tevens de spieren en gewrichten. Dit wisten de Romeinen trouwens al, die de geneeskrachtige bron in Bad Bertrich ook gebruikten. Vandaag de dag is Vulkaneifel Therme de enige glauberzout-thermen van Duitsland.

Vrouw en man komen uit de sauna in Staatsbad Bad Bertrich

Foto: Staatsbad Bad Bertrich

Het complex biedt een moderne wellness-beleving met een hot tub, zwemgedeelte en een saunacomplex waar het goed uitzweten is. Bezoekers moeten zeker een bezoek brengen aan de lavalichtsauna met wisselend sfeerverlichting en ontspannende muziek. Al na enkele uren in de thermen en spa’s in Rijnland-Palts is het dagelijks leven wel heel ver weg.

Emser Therme met het bijzondere Emserzout

Bij Emser Therme kun je drijvend ontspannen, letterlijk dan. Via een loopbrug komen gasten namelijk bij twee sauna’s die in de rivier de Lahn liggen. In de klanksauna zijn natuurgeluiden te horen, de panoramasauna biedt een heerlijk uitzicht op het rivierlandschap. In het grote zwemgedeelte van de moderne thermen neem je een duik in het thermale water van de Emsbronnen. Dit water kan trouwens een heilzame werking hebben bij luchtwegklachten. Het zit ook in de zuigtabletten Emser-pastilles, die je kunt gebruiken bij keelpijn en pijn bij het slikken.

Verlieft stel kijkt naar de rivier Ems vanuit de Emser therme

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Deze worden gemaakt door het thermale water langzaam te laten verdampen. Als je je bloedsomloop op gang wil brengen, kun je kiezen voor een koud en een warm bad. Daarnaast bestaat de mogelijkheid te stomen met het bekende Emserzout. Ook ontspannend: het stoombad met originele Sidroga-theekruiden en het grote regenveld waar je heerlijk met warm thermaal water wordt besprenkeld. Op zoek naar nog meer relaxmomenten? In de Wellness-Galerie kun je genieten van massages en een hammam.

Zwembad van de Römer Therme in Bad Breisig

Foto: Dominik Ketz

Thermen en spa’s in Rijnland-Palts: Romeinse thermen in Bad Breisig

In de Romeinse thermen in Bad Breisig am Rhein worden grijze herfst- en winterdagen een stuk draaglijker. Spring gewoon in het meer dan 30º Celsius warme water! ’s Avonds zorgt een unieke lichtinstallatie in het binnenzwembad van de wellnesstempel voor extra ontspanning en het koepeldak wordt daarnaast in verschillende kleuren verlicht.

Badkuipen in de Römer Therme in Bad Breisig

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Wie gebruik wil maken van de bijzondere kracht van het natuurlijke water, stapt in het bad in de ‘Bruine grot’, die zijn naam dankt aan de van nature roodbruine kleur van het ongefilterde bronwater. En wil je naast alle ontspanning ook nog even bewegen? Trek dan baantjes in het 20 meter lange buitenbad.

Minerale spa in Bad Kreuznach aan de Nahe

De opvallende koepels van de Crucenia Thermen in het kuuroord Bad Kreuznach in Rijnland-Palts zijn niet te missen. Het complex ligt direct aan de oever van de Nahe en hier komen wellness en gezondheid op een zeer ontspannen manier samen. Twee binnenbaden en een buitenbad met zout en mineraalrijk water van 33º Celsius zijn erg uitnodigend. Daarnaast is er een zoetwaterbad. Relaxen kun je in het gedeelte met de watermassagebedden en in de stilteruimte.

Vrouw en man tijdens een bad in de therme van Bad Kreuznach

Foto: Naheland Touristik

Een ander hoogtepunt is in de directe omgeving van de thermen te vinden: het Bäderhaus. Achter een prachtige klassieke gevel gaat een bijzonder wellnesscomplex schuil van zo’n 4000 vierkante meter. Er zijn 12 sauna’s variërend van een bloesemsauna tot vier Finse sauna’s en een Tiroolse Alpensauna. Heb je nog niet genoeg gezweet? Zoek je heil dan in een van de drie Romeinse stoombaden, een Moors bad of een Turkse hammam met zeepmassage. Of klinkt het zwembad op het dakterras je aantrekkelijker in de oren?

Thermaal water in Traben-Trarbach

Het lichaam drijft volledig ontspannen in het warme water. Stoom stijgt op in de koude winterlucht en het alledaagse leven is volledig verdwenen. De Moseltherme bij Bad Wildstein wordt omringd door bos en wijngaarden en heeft een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante meter. Zwemmen kan in thermaal water, dat met een temperatuur van 33º Celsius uit de diepte van de leisteenrotsen aan de Moezel borrelt.

Twee vrouwen kijken naar het landschap van Traben-Trabach aan de moezel, een van de mooiste thermen en spa's van Rijnland-Palts

Foto: Florian Trykowski

Massagedouches en liggedeelten in het water zorgen voor soepele en ontspannen spieren. Het mineraalrijke water kan helpen bij reuma en allergieën en verbetert daarnaast merkbaar de beweeglijkheid en verlicht chronische gewrichtsaandoeningen. Ook het saunagedeelte is van alle gemakken voorzien. Denk aan een biosauna en Finse sauna en een saltarium, waarvan de wanden voor een deel met zoutstenen zijn bekleed. De zoute lucht is als een balsem voor je luchtwegen. Dus diep inademen!

Buitenzwembad van de Moseltherme in Traben-Trabach

Foto: Moselland Touristik

Helaas kunnen het openbare leven en de toeristische voorzieningen in Rijnland-Palts nog steeds worden beïnvloed door beperkingen als gevolg van Covid 19. Meer informatie op deze website.

Aanvullende informatie over thermen en spa’s in Rijnland-Palts

Meer tips voor de regio Rijnland-Palts vind je op de website van de Duitse deelstaat.