TOP
Alexander Fox/Pixabay
Kebab met vlees, salade, gegrilde groenten en yoghurtsaus

Hier vind je de vijf beste döners van Berlijn

De beste döners van Berlijn vinden, dat is zoiets als het zoeken van een naald in de hooiberg. Berlijn is namelijk de plek waar de dönergeschiedenis is begonnen (ja, je leest het goed). Daarom is het nauwelijks verwonderlijk dat op bijna iedere straathoek meerdere dönertenten tegenover elkaar zitten. Maar het is toch een poging waard om de goede döner van de ECHT goede döner te scheiden. Hier zijn ze, de heilige gralen, de kersen op de taart: de vijf beste dönerzaken van de hoofdstad.

Tekst: Lisa-Kristin Erdt

Nefis Gemüse Kebab

De dönerzaken van Berlijn zijn heel verschillend, van grote restaurants met een gevarieerd aanbod tot kleine Imbisse (snacktenten) op drukke straten, zoals Nefis in Kreuzberg. Misschien is de eerste hap van de groentekebab daarom al een sleutelervaring die je doet twijfelen aan alle döners die je tot nu toe in je leven hebt gegeten. Perfect geroosterde groente naast citroenachtige, knisperende salade en malse, kruidige kip: met iedere hap krijg je een kleine verwenningskuur voor je verhemelte. De smaak is absoluut fantastisch. Als je goed kijkt kun je de chilipitten onderscheiden waar de vuurrode peul in het logo van de zaak voor staat. Het gebruik van sumak, een lichtzuur kruid uit het Midden-Oosten, maakt de döner van Nefis een bijzondere ervaring – zelfs voor de dönerstad Berlijn. De Google-reviews spreken voor zich, dus ga langs!

Adres: Kottbusser Damm 34, 10967 Berlijn

Persoon houdt een kebab met sla, komkommer, uien, vlees en kaas vast
Shutterstock.com/Secondlens

Rüya Gemüse Kebab

Mijn onderzoek voert me verder naar Berlijn-Charlottenburg. Rüyas Gemüse Kebab krijgt op Google niet zelden de onderscheiding “beste dönerzaak van Berlijn”. Geen wonder, als je met een glimlach wordt bediend en je knagende honger met dönerperfectie kunt laten stillen, dat kan toch niet beter? Rüya kan pronken met supersappig kippenvlees en smakelijke ingelegde groente met uitgebalanceerde grillaroma’s. Bij het brood kun je kiezen tussen drie soorten. Zo veel raffinement doet de ronde, zodat je soms rekening moet houden met een lange wachtrij. Een van de weinige nadelen, vind ik.

Adres: Otto-Suhr-Allee 19, 10585 Berlijn

Persoon snijdt vlees van kebabspies
Francisco de Legarreta

7 Days Finest Fresh Food

Achter “7 Days Finest Fresh Food” verbergt zich niet alleen een dönerzaak met een betekenisvolle naam, maar ook echt ambachtelijke kwaliteit. Het brood wordt hier handmatig gebakken en laat als je erin bijt een heel mooie crunch weerklinken, en je krijgt meteen zin in meer. Je hebt de keuze tussen rund- en kippenvlees en natuurlijk ook tussen vegetarische alternatieven als zelfgemaakte falafel. Na even kauwen proef je volop de smaak van dille en peterselie – te gek, een echte kruidentuin! Ik vind dat dit erbovenuit steekt, dus welkom in de top-5 van beste dönerzaken van Berlijn!  ‘

Adres: Hauptstrasse 30, 10827 Berlijn

Persoon plet een limoen boven een kebab, ervoor staat een cola
instagram.com/7days_finest_fresh_food

Uğur Imbiss Berlin

Uğur in Wedding is hartverwarmend. Hier maken ze het een en ander namelijk zelf. De vleesspies wordt op de avond voor de verkoop zelf bereid door de medewerkers, zodat de kruiden s nachts in het vlees kunnen trekken. Zelfgemaakt brood staat ook op het menu. Daarvoor moet je alleen snel zijn, want vaak is het geliefde brood van het huis al voor de avond begint uitverkocht. Maar geen probleem, dan is er altijd nog de döner, alleen dan met bijgekocht Turks (plat) brood. Hier krijg je echt het gevoel dat je de beste ingrediënten voorgezet krijgt. Klein maar fijn minpuntje: de döner is niet de allergrootste. Maar bij deze kwaliteit kun je er best twee nemen.

Adres: Prinzenallee 14, 13357 Berlijn

Brunnenstraße, Berlijn met uitzicht op de Fernsehturm
Chris Curry

Hisar Fresh Food

Bij het S-bahn- en U-Bahnstation Yorckstrasse kan Hisar je nauwelijks ontgaan. Hier krijgen de Berlijners al vanaf 1986 de heerlijkste döners voorgezet. Of het nu groentedöners zijn of döners met rund- of kippenvlees, voor een goede prijs krijg je hier een royale portie in knapperig plat brood. Bij de sauzen kun je kiezen uit kruiden-, knoflook- of chilisaus, en dat is een pittige! Het vlees is mooi dun en in de lengte gesneden, dat maakt het eten een plezier. In de kleine wintertuin pal naast de imbiss kun je heel ontspannen opgaan in het genot van je döner en tegelijk een beetje de charme van Kreuzberg beleven.

Adres: Yorckstrasse 49, 10965 Berlijn

Kebab van Hisar fresh food
instagram.com/hisarfreshfood

Wist je dit al?

De döner zoals we die nu kennen zag in de jaren 1970 in Duitsland het levenslicht. Het idee om gegrild kebabvlees in brood te serveren kwam van Kadir Nurman, een Turkse gastarbeider die in 1972 de eerste döner-imbiss in Berlijn opende. Maar de geschiedenis van gegrild vlees op spiezen gaat veel verder terug en is geworteld in verschillende culturen. Tegenwoordig staat de döner kebab over de hele wereld bekend als populair streetfood.