TOP
Foto: YesPhotographers/shutterstock.com

Broodjes bakken

In Duitsland zijn de mensen in het weekend eigenlijk heel erg verwend! De bakkers verkopen ook op zondagmorgen en meestal tot zo’n uur of drie ‘s middags broodjes en taart. Heerlijk zo’n ontbijt met verse broodjes en een croissantje!

Toch is het eigenlijk heel gemakkelijk en niet meer dan een kwestie van geduld om die typisch Duitse broodjes te bakken.

 

Voor een dozijn broodjes

Ingrediënten

400g meel
1 blokje gist (42g)
1 el olie
2 tl suiker
1 tl zout en boter

Bereiding

Doe 100 gr meel, de gist en suiker in een grote kom en voeg al roerend een kwart liter lauwwarm water toe, tot alles is opgelost. Dek af en laat het ongeveer vijtien minuten op een warme plaats rusten.

Voeg daarna het restant van het meel aan het gerezen deeg toe en kneed de olie en het zout erdoor. Laat nogmaals een kwartier afgedekt staan. Kneed vervolgens nog eenmaal goed door en verdeel het deeg in twaalf gelijke porties.

Maak je handen vochtig en vorm ronde ballen. Leg de deegballen op een ingevet bakblik, druk ze plat en maak met een scherp mes een ondiep snede. (Als garnering kun je de ballen bevochtigen en met bijvoorbeeld sesamzaad bestrooien.) De deegballen nu nog eenmaal tien minuten afgedekt laten rusten.

In de tussentijd besproei je de bodem en de zijkanten van de oven met water. Plaats daarna het bakblik met de broodjes in de koude oven en bak ze in 30 tot 35 minuten goudbruin.

Electrische oven 250 graden, heteluchtoven 230 graden en gasoven op stand 5. Laat de broodjes daarna nog vijf minuten nabakken in de uitgeschakelde oven.

Leg ze tenslotte op een ovenrooster en bestrijk ze met koud water.