Op bezoek bij een visrokerij in Bremerhaven
Jürgen Franke heeft zijn droom verwezenlijkt. Hij is net als zijn vader visroker. We hebben de Noord-Duitser in de traditionele rokerij van zijn familie in Bremerhaven getroffen. Gewoon je neus achterna voor de lekkerste vis!
Het kriebelt inderdaad een beetje aan mijn neus. Het is de rook die in Jürgen Frankes kleding blijft hangen. Niet erg, je krijgt er zelfs trek van. Frankes ogen glinsteren achter zijn brillenglazen als hij trots vertelt: “We zijn hier in de hal achter aan het ‘Schaufenster Fischereihafen’ al sinds 1968 gevestigd. Onze rookovens zijn uit 1924”. In de tussentijd sluit hij met een klap de grote zwarte metalen deur van de oven, waarachter het flink rookt. Je kunt net nog zien hoe de vlammen hoog oplaaien.
Handarbeid bij de visrokerij in Bremerhaven
De 58-jarige leidt de visrokerij Herbert Franke samen met zijn broers. Hij is de jongste en heeft het roken van snoek van zijn vader, de naamgever van het bedrijf, geleerd. “Vis roken is een ambachtelijke kunst. Een goed gerookte vis heeft tijd nodig en elke vis reageert anders”, vertelt junior terwijl hij een blik in de oven werpt. “Makrelen worden vast en buigen de staart een beetje. Heilbot moet mooi rond zijn en het vet moet zich goed opblazen. Als je een makreel zo zou roken als een forel, zou de vis door het hete vuur openspringen en er niet smakelijk meer uitzien. Schelvis heeft veel vuur nodig en heilbot juist weer niet. Die moet qua hitte ongeveer tussen makreel en forel liggen”, zegt Jürgen Franke en sluit de deur van de oven weer.”Die moeten nog een goed uurtje in de oven blijven.”
Veel rook voor de lekkerste vis
Hijzelf staat hier achter de rookoven sinds hij achttien jaar is. Maar ook als kind is hij altijd direct na schooltijd naar zijn vader in de rokerij gegaan,”Hier was mijn speelplaats. Gratis op de trekkers of in de lege ijswagon meerijden – heerlijk.” In deze tijd in de zeventiger jaren is het leven in de Fischereihafen nog heel anders geweest, weet hij te melden. “De haven lag vol met vissersboten. Er waren levensmiddelenwinkels, kappers en een heleboel kroegen. Hier op straat waren overal zeelui onderweg. Die hebben hier min of meer gewoond. Daar was de toon ook wat rauwer. Het was hier destijds niets voor toeristen.”
Tegenwoordig is het gebied bij de oude verpakkingshal omgebouwd tot ‘Schaufenster Fischereihafen’ – inclusief theater, restaurant en winkelstraat. “Ik houd van de sfeer hier”, zegt de visroker. En zijn klanten houden van zijn gerookte vis.
Informatie over de visrokerij in Bremerhaven
De stad Bremerhaven ligt aan de noordzeekust en behoort tot de zelfstandige deelstaat Bremen. Hier vind je meer informatie over vis en Bremerhaven