TOP
Foto: Marta, Herford
Tentoonstelling met Fashion in Museum Marta in het Duitse Herford met Werk van Andy Dixon

Tentoonstelling Look in het Marta Herford: Mode in de spiegel van onze tijd

Tentoonstellingen over mode zijn allang geen zeldzaamheid meer. Inderdaad leveren het werk van Coco Chanel, Karl Lagerfeld of Jean-Paul Gaultier genoeg stof voor een retrospectieve met het potentiaal voor een kassucces. Het museum Marta Herford gaat nog een stapje verder.

Museum Marta werd ontworpen door Frank O. Gehry

Foto: Marta, Herford

Tekst: Ralf Johnen

Vanaf 4 september 2021 belooft het museum onder de titel ‘Look! Enthüllungen zu Kunst und Fashion’ een frisse kijk op de betekenis van kleding, mode en alles wat ermee in verband staat.

Mode als symbool voor de Amerikaanse droom

Als voorbeeld voor hun benadering werpen de curatoren een blik op de inauguratie van US-president Joe Biden van afgelopen januari. Dat leek toepasselijk na het Trump presidentschap die tot een ernstige crisis van de democratie heeft gevoerd. Puur modisch blijft van de 45e president niet veel meer in herinnering als de bovendimensionale stropdassen en een slecht kapsel. Biden en zijn medestrijders echter, hebben moeite gedaan een discrete modische statement af te geven. De president zelf koos voor een pak van Ralph Lauren. De ontwerper heeft zich uit eenvoudige kom af in de New Yorker Bronx omhoog gewerkt en belichaamt zo de kracht van de Amerikaanse droom.

Een overgrote jack in Versace design in de tentoonstelling Look in museum Marta te Herford

Foto: Marta, Herford

De stijl van de first lady

Jill Biden droeg in haar rol van first lady een jurk en tweed-mantel van Alexandra O’Neill. De eveneens in New York woonachtige ontwerpster maakt haar kledingstukken uitsluitend op bestelling. Daarmee zet ze zich duidelijk af tegen de ‘fast fashion’, dus de goedkope kleding van slechte kwaliteit. Vicepresidente Kamala Harris tenslotte, toonde zich in een violette jurk met bijpassende mantel van Christopher John Rogers. Daarmee bracht ze haar bewondering voor een opkomende Afro-Amerikaanse designer tot uitdrukking. Gelijktijdig koos ze voor een kleur, die op het kleurenspectrum ligt tussen blauw en rood, de kleuren  die de republikeinen en de democraten zijn toebedeeld. Op deze manier bouwde ze een brug tussen de partijen. Harris wil tot uitdrukking brengen dat ze in dienst van alle Amerikanen zal staan.

Mode: Een gecompliceerd onderwerp

Het is een goed voorbeeld bij de invoering van de complexe zeggingskracht van de mode van onze tijd. Steeds meer wordt dit ook een spel met de identiteit. Een wijdverbreid fenomeen is bijvoorbeeld unisex-mode die door beide geslachten gedragen wordt en zich duidelijk onttrekt aan gevestigde clichés. Ook de rebelse reacties op gebruikelijke schoonheidsidealen vinden steeds meer aanhang. De weigering van een maskerade met behulp van een schminkkoffer en de moed om tot de lelijkheid te behoren wordt steeds duidelijker zichtbaar in het normale straatbeeld.

De kledingstukken op zich behoren ondertussen tot de wetten van het kapitalisme. De populariteit van merken en hun logo’s is aan bewegingen onderhevig, zoals je die ook op de aandelenmarkt ziet. Daarbij wordt de hegemonie onvermoeibaar door plagiaten aangevallen. Ook de consumenten zelf stellen het merkensysteem steeds meer ter discussie. Velen onder hen willen alleen nog maar kledingstukken dragen die onder faire omstandigheden voor de opdrachtgevers werden geproduceerd. Ook moet daarbij de belasting van het milieu zo gering mogelijk zijn. Zo ontstaat een complex systeem dat steeds in beweging is.

Tentoonstelling Look over mode in het Duitse Herford met werk van Mari Katayama Shell

Foto: Marta, Herford

Informatie over de tentoonstelling “Look” in het Marta Herford

De tentoonstelling in Marta Herford is tot en met 16 januari 2022 te zien. Het museum voor hedendaagse kunst, design en architectuur bevindt zich in Herford in de deelstaat Noordrijn-Westfalen bij Bielefeld ongeveer 270 kilometer ten oosten van Utrecht. Het museum uit 2005 is ook vanwege zijn eigen architectuur reuze interessant voor liefhebbers; het werd door Frank O. Gehry ontworpen.

‘Look! Enthüllungen zu Kunst und Fashion‘, 2 september 2021 t/m 16 januari 2022.

Marta Herford, Goebenstraße 2-10, 32052 Herford, telefoon +49(0)5221/994 43 00, geopend dinsdag tot zondag van 11 tot 18 uur.