TOP
Foto: Sina Ettmer/Shutterstock
De haven van B├╝sum met schepen en vuurtoren

De mooiste autoroutes langs de Duitse Noordzeekust

Als je graag een stuk wilt autorijden, vind je langs de Duitse Noordzeekust in Sleeswijk-Holstein mooie afwisselende routes voor de volgende road trip. Het maakt niet uit of je in een cabrio rijdt, met een camper onderweg bent of op de motorfiets zit.

Schaapjes op een dijk met een vuurtoren op de achterground aan de Duitse Nordzeekust

Foto: Majonit/Shutterstock

Het platteland openbaart tijdens het rijden  een weidse blik en een bijna oneindige horizon. Al op een afstand van meerdere kilometers is vaak  het volgende dorp te zien. Overal zijn groene weiden en bonte velden met schapen en koeien. Sommige straten lopen over de tussendijken van Koog naar Koog. Daarbij bieden ze bijvoorbeeld een fenomenaal uitzicht over de marslanden, de drooggelegde graslanden achter de dijken. Er lijkt hier een grenzeloze vrijheid te heersen.

Duinen en strand van St. Peter Ording aan de Duitse Nordzeekust

Foto: J├╝rgen Wackenhut/Shutterstock

De rust, die alleen wordt verstoord door het gemekker van schapen en gekrijs van meeuwen is heel ontspannend. De zilte en gezonde zeelucht is een weldaad voor lichaam en geest. En niet alleen de bezienswaardigheden, maar ook gezellige caf├ęterrasjes, romantische haventjes en uitzichtpunten met blik op de unieke flora en fauna. Stuk voor stuk aanleiding om een pauze in te lassen.

Vrouw zit op een autodak tijdens een road trip

Foto: Averie Woodard/Unsplash

Een road trip aan de Noordzee: steeds de dijk volgen

Vanaf Br├╝nsb├╝ttel tot aan de Deense grens en naar de eilanden lopen veel wegen langs de dijken en door de Kogen. Kogen zijn ingepolderde stukken land, die aan de zee zijn onttrokken door dijken. Vele worden doorkruist door beekjes en sloten en bieden ideale leefomstandigheden voor de vogelwereld. Vanaf de sluizen in het Noord-Oostzeekanaal in Brunsb├╝ttel loopt een route over Friedrichskoog met het enige zeehondenopvangstation van Sleeswijk-Holstein naar B├╝sum, het visserijstadje. Ook tegenwoordig liggen er nog garnalenkotters in de haven van het centrum.

Foto: Nordsee-Tourismus-Service

In Dithmarschen, het grootste aaneengesloten koolaanbouwgebied van Europa, liggen talrijke reusachtige kolenvelden. Wie in september in deze regio onderweg is, kan de gezonde groente direct bij de boerderij kopen. De weg gaat verder over de Eider stuwdam bij T├Ânnig. Dit is in Duitsland het grootste bouwwerk ter bescherming van de kust. Daarvandaan is het nog ongeveer 15 kilometer naar St. Peter-Ording.

De haven van B├╝sum met schepen en vuurtoren

Foto: Sina Ettmer/Shutterstock

Koffie met slagroom aan de Duitse noordzeekust

Het plaatsje met een van de grootste stranden van ca. twaalf kilometer lengte en een breedte tot twee kilometer aan het eind van de K├╝stenstra├če nodigt uit om een pauze in te lassen. Een heerlijke duik in zee of een warme Pharis├Ąer, zo noemen ze in Oost-Friesland een koffie met rum en slagroom in de strandtent op palen, zorgen voor een heerlijke ontspanning.

Vrouw in een regenjas op het strand van St. Peter Ording in Sleeswijk Holstein

Foto: Pustleflower/Shutterstock

Een andere hele mooie etappe is de L191 van Ockholm langs de zuidelijkste en noordelijkste wateropslagbekken van Hauke Heine Koog. Het is genoemd naar de jonge dijkgraaf uit de roman ÔÇśDer SchimmelreiterÔÇÖ van Theodor Storm. Het gebied werd in het jaar 2000 tot beschermd vogelgebied verklaard. De mooiste uitzichtpunten zijn vanuit de parkeerhavens langs de straat. Tot nu toe werden er ca. 240 vogelsoorten geteld.

De haven van Husum in de avonduren

Foto: Animaflora/Shutterstock

Daarvan zijn er ongeveer 84 regelmatig en in grotere aantallen het hele jaar door te gast. In het vroegere onderkomen van de dijkwerkers aan de parkeerplaats Schl├╝ttsiel is een informatiecentrum ondergebracht. Een klein stukje verderop in Dageb├╝ll, vertrekken de veerboten naar de eilanden en bieden een mooie gelegenheid om te ÔÇśInselh├╝pfenÔÇÖ. Dat is het Duitse woord voor ‘eilandhoppen’ van het ene naar het andere eiland.

Eilandhoppen: Amrum en F├Âhr, Sylt, Nordstrand en Pellworm

Wie niet kan kiezen of meer wil zien en beleven, kan van eiland naar eiland reizen. De reis op zich is al de moeite waard, want alleen al de boottocht over het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee is een belevenis. Vanaf Dageb├╝ll varen regelmatig veerboten naar de eilanden F├Âhr en Amrum. Sylt is met de autotrein vanaf Nieb├╝ll bereikbaar met het veer van R├Âm├ naar List.

De kerk van het Duitse Nordzeestadje Husum

Foto: Maren Winter/Shutterstock

Over de autodam kom je gemakkelijk naar Nordstrand en daarvandaan vertrekt meerdere keren per dag een veerboot naar Pellworm. Voor een dag of misschien ook langer, bijna alleen met de wind, een eindeloze blik en het ruisen van de golven of in het gemoedelijke stadje naar de bedrijvigheid in de haven kijken. Elk eiland heeft dus zijn eigen charme.

Schaapjes aan de Duitse Norrdzeekust in de zondondergang

Foto: Marc Markstein/Unsplash

Over de ÔÇśK├Ąsestra├čeÔÇÖ van Sarzb├╝ttel tot F├Âhr

Naast de landschappelijke hoogtepunten biedt een rit over de ÔÇśK├Ąsestra├čeÔÇÖ ook culinair genot. Er zijn enorm veel verschillende kaassoorten in de noordelijkste deelstaat. Vari├źrend van koe-, geiten- of schaapsmelk gemaakt, jong en oud, zachte en harde, zure, zoute, pittig gekruide en zoete, echte stinkers of kleine geurige, voor elke smaak is er wel iets bij. De route verloopt eerst van de Meiereigenossenschaft Sarzb├╝ttel in Dithmarschen, een verband van meer dan 30 regionale kaas producerende bedrijven, langs de Friesische Schafsk├Ąsereien. Daarna berijk je Tetenb├╝ll met de Meierei Ostenfeld en Hof Backensholz bij Husum. Eindpunt is het bedrijf K├Ąse John en Jens Hartmann op het eiland F├Âhr.

Een kanaal in het stadje Friedrichstadt

Foto: Christoph Blumbach/Shutterstock

Friedrichstadt ÔÇô direct naast de B5

Slechts een klein omweggetje verwijderd van de B5 tussen T├Ânning en Husum, ligt het ÔÇśHoll├ĄnderÔÇÖ-stadje Friedrichstadt. Ooit door Hollanders gebouwd, lopen ook tegenwoordig door de Altstadt meerdere grachten. Hier mag nog op de historische markt midden in het centrum geparkeerd worden. Stop hier voor een grachtenrondvaart, stadswandeling, een kopje koffie voor de schilderachtige grachtenhuisjes of een ijsje voordat je verder rijdt.

Meer informatie over de mooiste autoroutes langs de Duitse Noordzeekust

Meer informatie over de mooiste autoroutes langs de Duitse Noordzeekust en de aanbiedingen in Sleeswijk-Holstein is telefonisch bijvoorbeeld te verkrijgen onder telefoonnummer +49(0)4841/89 75 0. Kijk voor de mooiste autoroutes langs de Duitse Noordzeekust op de website van Nordsee-Tourismus.