TOP
Visser sop de Donau in Passau tijdens de zonsondergang

Traditioneel handwerk in Beieren

Regensburg, Passau en Deggendorf zijn altijd de moeite van het bezoeken waard. Maar wat hebben de drie steden in het oosten van Beieren eigenlijk met elkaar gemeen? Dat is de liefde voor traditioneel handwerk. Op bezoek bij een hoedenmaker, in een kaarsenmanufactuur en bij de Apostelvissers aan de Donau.

De hoeden uit Regensburg voor prominenten

Aan de voet van de beroemde gotische dom in Regensburg ligt aan de pittoreske Krauterermarkt de kleine hoedenmanufactuur ‘Hutkönig’. De naam is in het geheel niet overdreven, want in de laatste 140 jaar van de geschiedenis van het bedrijf zijn hier al hoofden van pausen en vorstinnen, legendarische toneelspelers als Sean Connery en vele andere beroemde en koninklijke hoofden aangekleed. Hoedenmeester Andreas Nuslan is bovendien de enige gediplomeerde hoedenmaker in Duitsland, die het meesterdiploma voor zowel dames- als herenhoeden bezit. Alle hoeden, voor zowel mannen als vrouwen worden uiteraard met de hand vervaardigd en geheel – volgens een oude Engelse methode – van natuurhaar gemaakt.

Een model heeft een hoofdbekleding van de Hutkoenig in Regensburg op

Foto: Ralf Johnen

De beroemdste hoed die de manufactuur ooit maakte? De keuze is enorm, maar deze hoed kent bijna iedereen: in de Disney-verfilming van Alice in Wonderland draagt de hoedenmaker, gespeeld door Johnny Depp, een gigantische groene cilinder met oranje band uit Regensburg. Niet alle hoeden zijn zo extravagant – van klassiek tot opvallend, bij prijzen variërend van tien tot 1000 euro – kun je hier alles krijgen.

De prachtige hoofdbekledingen van de Hutkoenig vinden vaak hun weg naar de paardenraces van AscotWie eens een kijkje over de schouder van Meester Andreas Nuslan en zijn team wil nemen als uit een eenvoudig basismodel onder hete damp een chique hoed wordt gevormd, kan een bezoek aan het atelier brengen.

Meer informatie op de website van Regensburg

Waar de Inn, Ilz en Donau samenkomen: de 12 vissers van Passau

Altijd al bouwden mensen hun nederzettingen aan rivieren. Niet onlogisch, want daar waren water en transportverbindingen – en visgronden. In Passau komen zelfs drie rivieren bij elkaar en daarmee was het al voor de Romeinen een attractieve plaats om zich te vestigen. Ze  bouwden hier de vesting Kastell Boiotro.

Apostelvissers op de Donau in Passau in de Duitse deelstad Beieren

Foto: Stadt Passau

De drierivierenstad in het Zuidoosten van Beieren heeft een merkwaardige traditie bewaard: Opdat de verhouding tussen vreedzame en roofvissen en daarmee de waterkwaliteit van de Donau in het stadsgebied van Passau goed bleef, verpachtte de Heilige Geest Stichting in 1558 de visrechten aan twaalf vissers, de zogenaamde Apostelvissers.

Panarama van de Beierse stad Passau vanuit de lucht

Foto: Bayern Tourismus

Sindsdien is dit recht steeds aan de oudste zoon van de visser doorgegeven. Ook tegenwoordig mogen alleen de twaalf Apostelvissers in Passau in de Donau vissen. Het bijzondere is dat de rivier door twee dammen bijna stilstaand water is geworden. De Apostelvissers zorgen er persoonlijk voor dat de visstand altijd op peil blijft. Elke zomer komen ze met hun ‘Zillen’, de historische houten boten, bij elkaar – een spektakel dat ook na 450 jaar nog steeds veel bezoekers aantrekt.

Meer informatie: tourismus.passau.de

De kaarsen van Deggendorf

Deggendorf in het dal van de Donau trekt bezoekers aan met zijn prachtige Altstadt uit de middeleeuwen. Aan de zuidkant van de Altstadt moeten bezoekers absoluut de in 1861 opgerichte kaarsenmanufactuur Wiedemann bezoeken. In de zesde generatie produceert het familiebedrijf licht- en warmtebronnen volgens een historische ambachtelijke traditie. Omdat de kwaliteitskaarsen van Wiedemann internationaal een naam hebben opgebouwd, zijn er inmiddels 90 medewerkers in dienst.

Open handen met kaarsen in het Beierse Deggendorf

Foto: Myriams Fotos/Pixabay

Als je in Deggendorf in de fabriekswinkel gaat kijken, heb je misschien het geluk dat je Juliane Wiedemann, de achter-achter-achter-kleindochter en huidige eigenaresse van het bedrijf, persoonlijk ontmoet. Je kunt hier naar hartenlust en met een goed geweten rondsnuffelen, want de kaarsen worden  milieuvriendelijk en lokaal geproduceerd. De populairste aankoop van toeristen is de ‘Deggendorfer Liachtl’ dat naar vanille geurt en een hommage aan de stad is.

Meer informatie: www.deggendorf.travel

Stadsgezicht van Deggendorf in Beieren waar veel kaarsen geproduceerd worden

Foto: Planet Fox/Pixabay

Informatie over traditioneel handwerk in Beieren

Kijk op de website van Beieren, waar een aantal leuke verhaal te vinden zijn.