TOP
Boerderij met vooral duurzame producten tijdens de fietstoch Hoferfahrung in de Enzkreis

Duurzaam winkelen in Baden-Württemberg

Of het nu gaat om eerlijke mode, slow food of ecotoerisme: duurzame consumptie is in de mode en vindt steeds meer aanhangers. Wie inspiratie zoekt, vindt die in de steden van Zuidwest-Duitsland. Hier wachten verschillende mogelijkheden om “groen te winkelen”, waarbij het plezier niet te kort komt. Wij laten onze favorieten voor duurzaam winkelen in Baden-Württemberg zien.

Mannheim: indoor boerderij In The Green

Voor Robert Stimac en zijn collega Verena Mayer is duurzaamheid geen marketingstrategie maar een levensfilosofie. Als stedelijke indoor-boeren produceren zij namelijk het hele jaar door in Mannheim zogenoemde microgreens. Hierbij gaat het om gezonde en aromatische groente- en kruidenplantjes.

Rekken met ondermeer kleine plantjes bij The Green Microgreens in Mannheim

Foto: The Green Microgreens

Tot hun clientèle behoren regionale restaurants, maar ook traiteurs en kantines. Wie de vitaminebommetjes thuis wil hebben, kan rechtstreeks contact opnemen met de landbouwers of ze bestellen in hun eigen onlineshop. Bovendien biedt de Edeka-markt in Neckarstadt de groenten te koop aan.

Heidelberg: Juweliersatelier Fremdformat

Re- en upcycling staan centraal bij de productie van de kettingen, armbanden en ringen van de sieraadontwerpers van Fremdformat in Heidelberg. Julia en Stefanie Gerner maken duurzame en unieke juwelen van afval uit de metaalverwerkende industrie. Hierbij letten ze ondermeer op het bewuste en milieuvriendelijke gebruik van grondstoffen.

Sierade uit vooral recycelte materialen bij Fremdformat in Heidelberg

Foto: Fremdformat

De vorm wordt altijd bepaald door de gebruikte materialen. Zij vermijden opzettelijk het gebruik van omstreden edelmetalen en stenen. Voor vergulde of zilveren producten worden alleen gerecycleerde materialen gebruikt.

Pforzheim: Fietstocht HoferFAHRung

Sinds afgelopen herfst nodigt een speciale fietsroute bezoekers uit om de natuurlijke kant van Pforzheim te leren kennen. De ongeveer 50 kilometer lange route HoferFAHRung leidt van het stadscentrum naar tien boerderijen in de noordelijke Enzkreis. Zij willen allemaal hun werk en producten aan belangstellenden presenteren.

Tijdens gesprekken met de producenten of via de informatieborden langs de weg krijg je van dichtbij een beeld van het “biologische modelgebied”. Wel moet je tijdens de tocht 447 hoogtemeters overbruggen.

Duurzaam winkelen in Baden-Württemberg: FaireWare in Karlsruhe

In het midden van de stad ligt een winkel waar bewust consumeren wordt gevierd: Bij FaireWare vind je nuttige, duurzaam geproduceerde, eerlijk verhandelde en tegelijkertijd mooie alledaagse artikelen. Hat aanbod omvat zowel elektrische apparaten als handtassen. Eigenares Gabriele Merx maakt de selectie voor haar assortiment met veel oog voor natuur en milieu.

De winkel Faire Ware in Karlsruhe beschikt toch over een groot sortiment

Foto: Karlsruhe Tourismus

Verschillende pictogrammen geven informatie over de gebruikte grondstoffen, de productieomstandigheden en de milieuvriendelijkheid van de goederen. Een overzicht over het assortiment is te vinden op de website, waar je ook producten kunt bestellen.

Baden-Baden: Wijnmakerij Maier

“Wijnen met impact” is wat je krijgt bij het biologische wijnhuis Maier. In de waarste zin van het woord, want baas Volker Maier is niet alleen wijnmaker maar ook kogelstoter. Enthousiasme, zelfdiscipline en perfectionisme zijn het recept voor succes van de twee-meter-man. Op het sportveld en in de wijngaard. De formule werkt: Wijnen met een sterk karakter gedijen goed op zijn steile hellingen net buiten Baden-Baden.

Wijnmaker kijkt bovenop eijnvaten bij Weingut Maier in Baden-Württemberg

Foto: Weingut Maier

De wijnmakerij is sinds 2015 een biologische boerderij, en de biologische certificering volgde met het wijnjaar 2018. Wie na het proeven van de goede wijnen liever de auto laat staan, kan ook overnachten bij de Maiers. Ook onder biologische normen, natuurlijk. Het eigen gastenverblijf “Wein-Bleibe” met 8 kamers ligt direct tegenover het wijngoed.

Heilbronn: Bezoekersmijn Bad Friedrichshall

Economie en ecologie gaan hand in hand bij Südwestdeutsche Salzwerke te Heilbronn. Hier houdt men rekening met de behoeften van de toekomstige generaties door zo milieuvriendelijk te produceren en een duurzaam energiebeleid in te zetten. Deze benadering geldt voor alle onderdelen van het bedrijf (zoutwinning, productie en distributie), maar ook voor het toeristische aanbod.

De bezoekersmijn in Bad Friedrichshall was vroeger vooral geinteresseert in grote prodcutie, tegenwordig staat duurzaamheid centraal

Foto: Badische Salzwerke

In de bezoekersmijn van Bad Friedrichshall kunnen ontdekkingsreizigers de ondergrondse wereld van het “witte goud” bezoeken. Hier leren ze alles over de geschiedenis en de mijnbouw. Ook kun je eigen experimenten uitvoeren of een kleine explosie op gang brengen.

Stuttgart: Café Raupe Immersatt

In juni 2019 opende in het westen van Stuttgart het eerste food sharing café van Duitsland: Raupe Immersatt (“rupsje altijdgenoeg”). Hier vindt voedsel dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland dankbare kopers. Iedereen mag een kijkje nemen naar wat er in de “Fairteiler”-kasten zit. De ter plaatse genuttigde spijzen en dranken kun je later afrekenen met prijzen die je zelf bepaalt.

Bij Cafe Raupe Immersatt in Stuttgart komt vooral op tafel wat beschikbaar is

Foto: Raupe Immersatt

Het café is ondermeer mogelijk gemaakt door een crowdfunding-campagne. Tot op heden zijn er echter veel donateurs voor het duurzame project. Naast de exploitatie van het café geven de eignaren regelmatig kooklessen en themalezingen om het publiek bewust te maken van voedselverspilling.

Freiburg: Elephant Beans koffiebranderij

De groene stad Freiburg wordt beschouwd als een pionier van de milieubeschermingsbeweging. Al in 1970 heeft de stad in het Breisgau een proces van duurzaamheid op gang gebracht. Het leeft tot op de dag van vandaag voort. Het aanbod aan eerlijke winkel- en uitgaansmogelijkheden is dan ook groot. Het varieert van eco-mode tot biologische restaurants.

De koffiezaak Elephant Beans was een pionier voor craft coffee maar vooral ook in duurzaamheid

Foto: hanspeter Trefzer

Ook milieubewuste koffieliefhebbers hebben de smaak te pakken: de koffiebranderij Elephant Beans is voorstander van Slow Food. Directe handel met de producenten en transparantie zijn hier topprioriteiten. De consument kan de weg en de financiering van de koffiebonen van de boom tot het kopje volgen. Je kunt de koffie proeven in het kleine branderijcafé of in de webshop bestellen.

Ulm: Modezaak Fischerin’s Kleid

Vlak bij de Donau, in de schilderachtige vissers- en leerlooierswijk van Ulm, ligt de duurzame modezaak Fischerins Kleid met een eigen kleermakerij. Eigenaresse Annemarie Brückner heeft duidelijke principes. Eerlijkheid tegenover mens en milieu, herstellen in plaats van weggooien, klasse in plaats van massa, verantwoordelijkheid nemen. Eerlijke labels en zelfontworpen collecties met modieuze designs en bijzondere stoffen kenmerken haar assortiment.

Het aanbod in de winkel Fischerins Kleid in Ulm is toch best wel groot

Foto: Annemarie Brückner

Het is aangevuld met sjaals, juwelen, schoenen en andere accessoires. Onlinehandel daarentegen wil ze opzettelijk vermijden. In plaats daarvan is het de bedoeling om ter plaatse in alle rust en hartelijkheid kleding te passen. Bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan een van de culturele evenementen die hier regelmatig plaatsvinden.

Meer informatie over duurzaam winkelen in Baden-Württemberg

Kijk op de website van Baden-Württemberg Tourismus