TOP
Foto: Andreas Hub/Stadt Neumarkt
Wandelaars op weg naar de burchtruine van Neumarkt

De groene steden van Oost-Beieren

Met fantastische natuurgeheimen leveren de groene steden van Oost-Beieren een bijdrage aan bijzondere wandelavonturen. Het zijn oasen van rust en ontspanning. Vaak liggen ze op slechts een steenworp afstand van beroemde bezienswaardigheden. Denk maar aan de Regensburger Dom of het Passauer drie-rivierenpunt.

Bloemen in het Maltesergarden in Amberg want dat is een van de groene steden van Beieren

Foto: Stadt Amberg

Een spannende stedentrip of een weekend in de natuur? In de groene steden van Oost-Beieren kun je beide vakantie-avonturen samen beleven. Bruisend leven in de stad gecombineerd met een rustgevende idylle in de natuur. Vooral buiten de druk bezochte en vaak gefotografeerde toeristenlievelingen verrast de onbekende natuur. Hier kan je nieuwe kracht tanken en in rust bijkomen.

Amberg is een groene oase midden in de stad

Met de Maltesergarten biedt Amberg een geheim, groen rustpunt in de stad. In de 17e en 18e eeuw behoorden de prachtige parkcomplexen, die in de zomermaanden toneel zijn voor sfeervolle serenadeconcerten, tot het jezuïetenseminarie. Omgeven door dikke muren waren de tuinen destijds alleen voor de monniken toegankelijk.

Panoramagezicht van Amberg in Oost-Beieren

Foto: Vulcano

Tegenwoordig is het idyllische, groene, rust- en welvaartsoord voor iedereen open. Met de bronnen, de weidse grasvelden en de valfruitweide is de Maltesergarten ideaal voor een ontspannen middagspauze. Tegelijkertijd is het geschikt voor een wandelingetje of aan het eind van de dag een ontspannen uurtje in de avondzon.

Burchtruine van Neumarkt in de Oberpfalz

Foto: Jojoo64

Neumarkt is het kleinste wandelgebied van Duitsland

Neumarkt in de Oberpfalz fascineert met zijn levendige Altstadt-steegjes. Ook staat het bekend om prachtige herenhuizen en het museum voor historische Maybach vaartuigen. Maar ook het kleinste aaneengesloten wandelgebied van Duitsland bevindt zich hier, de Zeugenbergrunde. De gecertificeerde kwaliteitswandelroute loopt over een afstand van 48 kilometer rond om de stad. Een belangrijk kenmerk is, dat hij als ‘Leading quality trail’ tot de beste wandelwegen van Europa wordt gerekend.

Neumarkt in de Oberpfalz behoort tot de groene steden van Oost-beieren

Foto: Jojoo64

De route voert door zonnige bossen, langs het Alte Ludwigkanaal en verder omhoog naar de burchtruïne Wolfstein. Het bestaan van de burcht gaat namelijk tot 900 jaar terug in de geschiedenis. Vanaf het burchtplateau, dat ongeveer 150 meter boven de stad ligt, heb je een adembenemend uitzicht over Neumarkt.

Herfst met gele bladeren tijdens zonsondergang in park in Regensburg

Foto: Qamar Mahmood

Regensburg: Een vorstelijke parkpracht aan de rand van het Wereldcultuurerfgoed

Een populaire groene bestemming voor een uitstapje midden in de stad is het anderhalf hectaren grote Herzogspark in Regensburg. Dit prachtige park ligt immers slechts enkele honderden meters weg van de middeleeuwse Altstadt. Deze behoort sinds 2006 tot de lijst van UNESCO Wereldcultuurerfgoed. De naam van het park komt uit de tijd van de zuster van vorst Maximilian Karl von Thurn und Taxis, hertogin Sophie von Württemberg. Zij gebruikte het paleis aan de rand van het park al vanaf 1843 als residentie.

Jonge gooit steentjes aan de Donau in Regensburg

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Tegenwoordig is hier het Naturkundemuseum Ostbayern in gevestigd. In het centrum van het park vind je echter een renaissancetuin. Langs één van de heggen worden daar planten aangebouwd, die uit de drama’s van William Shakespeare bekend zijn. De vier verdiepingen hoge, 700 jaar oude Prebrunntoren aan de rand van het park kan in de zomer worden beklommen. Dit levert een bijzonder uitzicht op over het silhouet van de Regensburger Altstadt met zijn vele torens. Tevens kijk je uit over de direct langs het park stromende Donau.

Stadsgezicht van Passau luchtopnamePassau: Een ‘zwarte parel’ met zeldzame dier- en plantenwereld

De Donau beinvloedt op indrukwekkende wijze het beeld van de drierivierenstad Passau. Hier stromen Donau, Inn en Ilz samen. De ‘Dreiflüsse-Eck’ geldt daarom wereldwijd als enige plaats, waar drie rivieren uit verschillende richtingen samenkomen en in een vierde rivier verder stromen. De Ilz is de kleinste van de drie Passauer rivieren. Vanwege haar verkleuring door hoogveen en sparrenbossen wordt ze de ‘Zwarte parel van het Beierse Woud’ genoemd.

Water en oude gebouwen in Passau een van de groene steden van Oost-Beieren

Foto: Cedric Schulze

Direct aan het stadsgebied grenst het beschermde natuurgebied ‘Halzer Ilzschleifen’, een echt natuurparadijs. Met het rustig kabbelende water, de groene oevers met laaghangende takken, rivierbochten en idyllische wandelwegen waan je je in een andere wereld. En met een beetje geluk ontdek je zeldzame dieren als het ijsvogeltje, de waterspreeuw en visotter.