TOP
Foto: RTG/Katja Fouad-Vollmer
Uitzicht op de historische binnenstad waar je volop tradities in Regensburg kan vinden

Zes tradities van Regensburg die je niet mag missen

De tradities van Regensburg worden in stand gehouden. Dat mag ook wel, want het is de grootste bijna volledig bewaarde middeleeuwse stad van Duitsland.

Twee dames vermaken zich aan de Donaubank in Regensburg

Foto: RTG/Katja Fouad-Vollmer

Regensburg met zijn 153.000 inwoners ligt weliswaar in het uiterste zuidoosten van het land, maar de op drie na grootste stad van Beieren heeft een goede treinverbinding. Vanuit Utrecht duurt de reis tussen de zeven en negen uur met soms maar één keer overstappen. Daarna zit je midden in de tradities van Regensburg – zeker een van de mooiste plekken van Duitsland.

Heerlijke gegrilde worsten bij Wurstkuchl

In Regensburg staat de oudste worstjestent van de wereld, het historische Wurstkuchl

Foto: Erwin Maurer

Het betoverende restaurant aan de oever van de Donau wordt beschouwd als de oudste worsttent ter wereld. Al vanaf de 12e eeuw kunnen klanten in de directe omgeving van de Stenen Brug genieten van de versnaperingen. In het begin waren dat hoofdzakelijk arbeiders die bezig waren met de bouw van de oudste bewaard gebleven brug van Duitsland. Tegenwoordig zijn het niet alleen liefhebbers uit de omgeving, maar ook bezoekers vanuit de hele wereld die naar de Donaubank komen. Bijna iedereen bestelt zelfgemaakte worsten en zuurkool uit de eigen gistingskelder. Het beste is echter de ongeëvenaarde Wurstkuchlmosterd, die volgens een historisch recept wordt gemaakt. Zes worsten kosten 10,50 €, hierbij drink je een “Helles” uit het vat (0,4 liter/4,40 €).

Thundorferstrasse 3, www.wurstkuchl.de

Met de hoedenkoning naar Ascot

Een model heeft een hoofdbekleding van de Hutkoenig in Regensburg op

Foto: Ralf Johnen

De hoedenmaker Andreas Nuslan heeft maar liefst 15.000 hoofddeksels in de winkel van het familiebedrijf. Zijn ontwerpen vinden telkens weer de weg naar de paardenraces van Ascot. Zelfs de politici Franz Josef Strauß en Willy Brandt kochten hun hoofddeksel van de “hoedenkoning”. Dit geldt ook voor de “First Lady” van Regensburg, Gloria von Thurn und Taxis. De vorstin wordt met de woorden geciteerd, dat ze “helemaal verloren zou gaan zonder de diensten van Nuslan”.

Kathedraalplein Kruidenmarkt 1, www.hutkoenig.de

Meer hoeden zijn verkrijgbaar bij Lilo Kincaid, Stadtamhof 9, www.lilokincaid.de

Snuiftabak in het Zanthaus

Het Zanthaus in Regensburg is een voormalig fabriek voor snuiftabak

Foto: Regensburg Tourismus

Het patriciërspaleis in de oude stad is een van de grootste middeleeuwse gebouwen ten noorden van de Alpen. De oppervlakte bedraagt meer dan 16.000 vierkante meter. Lange tijd was dit de locatie van de grootste Duitse fabriek voor snuiftabak. Toen de productiefaciliteit “Schmalzerfranzl” uiteindelijk werd gesloten, leek het historische pand in verval te raken. Uiteindelijk hebben investeerders het complex weer in ere hersteld. Vandaag de dag zijn de trappenhuizen schitterend verlicht. En terwijl er op de begane grond een stijlvol restaurant is ingericht, zijn de betoverende appartementen op topniveau geprijsd. Drie kamers zijn echter gereserveerd voor de herinnering aan het verleden. Zelfs vandaag de dag stralen de muren het aroma van geurige tabak uit.

Bernard Snuff, Gutenbergplatz 4, www.altstadtresidenz-regensburg.de, www.schmalzlerfranzl.de

Handgemaakte pralines van Pernsteiner

De Haidplatz is een van de mooiste plekken in de historische binnenstad van Regensburg

Foto: Regensburg Tourismus

Ook Johannes Pernsteiner wil de historische verworvenheden behouden. Als jongeman kreeg de meester-banketbakker herhaaldelijk karmelietenbrandewijn van zijn grootmoeder, een sterke schnaps die in het nabijgelegen klooster werd geproduceerd. “Op een gegeven moment had ik een hele verzameling,” zegt hij. Er moest dus iets gebeuren – en de vindingrijke Pernsteiner begon de “Kräuterschnaps” toe te voegen aan zijn chocolade. Dat was even wennen. Maar vanaf dat moment zou dit toch echt de smakelijke basis vormen voor de Regensburgse karmelietentruffels. Vanzelfsprekend heeft het meer dan 100 jaar oude bedrijf ook andere traditionele lekkernijen.

Von-der-Tann-Strasse 40, www.pernsteiner.net

Borstels van geitenhaar

Handgemaakte borstels van de manufactuur Ernst in Regensburg

In de Glockengasse bevindt zich de manufactuur van de familie Ernst. Het familiebedrijf produceert al in de vierde generatie handgemaakte huishoudelijke artikelen. Van kledingborstels tot vegers maken ze hier bijna alles. Junior chef Caroline Jäger werkt vooral graag met paarden- en geitenhaar. “Hiermee,” zegt ze, “kun je zelfs het laatste stofje vangen”. Geen vergelijking met de goedkope plastic producten die er de schuld van zijn dat de borstelmaker op de rode lijst van bedreigde beroepen staat.

Glockengasse 10, bürsten-regensburg.de

Biertuin Oude Lindeboom

Mensen nuttigen lekker een biertje in de Biergarten Alte Linde in Regensburg

Foto: Stefan Gruber, Regensburg Tourismus

Gelegen op het Donaueiland, is dit een institutie voor alle liefhebbers van idyllische biertuinen. Maar ook fans van prachtige landschappen, stevige hapjes en traditionele bieren kunnen in deze “Biergarten” volop genieten. Met uitzicht op de rivier en de oude stadskern van Regensburg, biedt het weelderige vleesgerechten zoals de “Beierse Grillplaat”. Het gerecht bestaat uit gemarineerde karbonade, varkensbuik, twee worstjes en een knakworst van de grill en dat kost slechts € 12,90. Als vegetarisch alternatief zijn “Frische Rahmschwammerl” (cantharellen) met broodknoedels en saladebuffet beschikbaar voor € 11,90. Uit de tap stroomt Kneitinger Edelpils voor een niet te evenaren prijs van € 7,80 per “Maß” (een liter!).

Müllerstraße, www.altelinde-regensburg.de

Touristische tradities van Regensburg

Lekker winkelen inmidden van de tradities van Regensburg

Foto: RTG/Katja Fouad-Vollmer

Wie toch in de stad is, moet beslist andere bezienswaardigheden van Regensburg bekijken. Bezoekers mogen de 105 meter hoge kathedraal, de stenen brug over de Donau en de biergarten “Spitalgarten” niet missen.

tourismus.regensburg.de

Ontdek de tradities van Regensburg met de Deutsche Bahn

Het Salzstedel aan de Donaubank in Regensburg

Tickets van de Deutsche Bahn vanaf Utrecht naar Regensburg en terug zijn vanaf € 79,80 verkrijgbaar. De reisduur bedraag zo’n zeven tot negen uur. Als je lang van tevoren boekt en niet persé de snelste verbinding zoekt is het treinkaartje gunstiger.