TOP
Foto: rphstock/Shutterstock
Een schaap op een dijk op het eilandFehmarn met daarachter een vuurtoren

Geheime plekjes aan de Oostzee in Duitsland

Waar de Ooszee het mooiste is, krioelt het van de toeristen. Maar, er bestaan ook nog onontdekte lievelingsplekjes en afgelegen toevluchtsoorden die qua schoonheid niet onderdoen voor de populaire hotspots. Wij laten hier een paar geheime plekjes aan de Oostzee zien.

Een boot in de mist op de Pönitzer See in Sleeswijk-Holstein

Foto: Tourismus Lübecker Bucht Ostsee

Aan de Lübecker Bocht is het groener dan groen

De Lübecker Bocht is vooral bekend om haar stranden. Toeristen vermaken zich op meer dan 50 kilometer zandstrand ten noorden van Lübeck, van Travemünde tot Dahme. Maar, behalve het strand, is ook het weidse en rustige binnenland de moeite van het ontdekken waard. Op de fiets of lopend zul je al snel overweldigd zijn door de afwisselende natuur in het frisse groene heuvellandschap van de Lübecker Bocht.

Het Plöner Meer in Sleeswijk-Holstein op een zonnige dag

Foto: Penofoto/Shutterstock

Ondermeer in het hertogdom Lauenburg doorkruis je kleine dorpjes, mystieke bossen en wandelt langs kleine meren en moerassige plassen. In schattige koffiehuizen verwen je jezelf met verrukkelijke taart en geniet je van de idyllische sfeer. En als je bij het grote Pönitzer meer bent aangekomen, is het strand al ver weg. Wie heeft de zee nodig als er ook een meer – vaak voor zich alleen – in de buurt is?

Hier houdt de stop het Oostzeewater tegen – hoewel?

Niemand mag de stop eruit trekken, want dan loopt de Oostzee leeg! Dat wordt in ieder geval met een knipoog beweerd. De bewuste stop, een soort boei die het water peilt en de vaargeul markeert, is enkele tientallen jaren geleden tijdens een ijskoude winter opzij gekiept en ligt midden in zee voor het Oostzee-eiland Fehmarn. Het beste kun je dit gevaarte bekijken vanaf het uitzichtplatform Markelsdorfer Huk, waarbij we dan ook gelijk bij onze geheimtip zijn aangekomen. De brede natuurstranden in het westen van het eiland zijn een niet al te zeer overlopen paradijs voor natuurliefhebbers.

Fietser in de buurt van Westmarkelsdorf op Fehmarn

Foto: Jürgen Wackenhut/Shutterstock

Om daarheen te komen, rijd je het best naar Westermarkelsdorf, de meest noordwestelijke plaats op Fehmarn en wandelt daarvandaan in de richting van de Markelsdorfer Huk. De twee platforms steken ver boven het beschermde natuurgebied ‘Nörliche Seeniederung’ uit en bieden een fantastisch uitzicht over de binnenmeren, de zee en de schorren die onder elkaar een weddenschap om de grootste glinstering uitvechten. Een verrekijker is een absoluut noodzakelijk attribuut, want met een beetje geluk krijg je zeldzame vogelsoorten voor de lens. Weer teruggekeerd naar het beginpunt, kun je even uitrusten op een van de veldsofa’s bij de dijk of het strand en van het moment genieten.

Kiel behoort ook tot de geheime plekjes aan de Oostzee

Volgeladen oceaanreuzen glijden langzaam voorbij. Het garnalenbroodje is zo lekker dat je het in geen geval aan de loerende meeuwen ten prooi wilt laten vallen.

Een oud zeilboot voor een cruiseship aan de Kieler Förde

Foto: Penofoto/Shutterstock

En je zit zo lekker in de strandkorf dat je ingepakt in een wollige deken graag een middagdutje zou willen doen. Waar deze geheimtip is? Het beste uitzicht over alle drukte op het Noord-Oostzeekanaal heb je aan de Kieler Förde bij de snackbar ‘Förde und Kanalblick’ op de grens van de wijk Kiel-Wik. Dit is pas echt vakantie.

Strandkorven aan de Kieler Förde

Foto: SanWestFot/Shutterstock

Sowieso draait alles aan beide zijden van het Noord-Oostzeekanaal en de sluizen in Kiel-Wik en Kiel Holtenau om scheepvaart. Niet voor niets ligt hier het maritimes Viertel (de maritieme wijk) van Kiel. Als je nieuwsgierig geworden bent wat de betekenis is van het kanaal, de sluizen en het leven aan boord van een schip, moet je beslist de Sluizententoonstelling aan de Arkonastraße in de vroegere Technische Marineschule bezoeken.

Waar beweging echt leuk is

Een geslaagde vakantie gaat vaak gepaard met het gevoel iets nieuws te hebben beleefd en gewaagd of iets nieuws te hebben ontdekt wat bij andere mensen nog nauwelijks bekend is. Dat kun je beleven in de Holsteinischen Schweiz. Op de Eutiner See kun je een supboard uitproberen. Sinds kort is er een station voor SUP-verhuur. Eerst is het nog een beetje wiebelig, maar dan groeit je zelfbewustzijn en ga je op het board alle hoeken van het meer verkennen. Dan kom je er met verbazing achter hoe leuk en ontspannend het is iets nieuws uit te proberen. En als je dan uitgepeddeld bent blijf je nog een tijdje heerlijk op je board liggen dat licht op het water schommelt.

Suppen in de Holsteinische Schweiz vanuit enen drone

Foto: Unsplash

Een andere activiteit is de beklimming van de nieuwe Holzbergturm in Neversfilde bij Malente. De overbrugging van ongeveer 146 treden en 30 meter hoogte kan voor mensen met hoogtevrees een echte uitdaging zijn. Boven aangekomen zal de prachtige blik rondom de angst voor hoogte doen vergeten. Kleine dorpjes liggen tussen het groen dat steeds weer wordt onderbroken door een meer. Als je niet perse een uitdaging zoekt, trek je je wandelschoenen aan en maak je bijvoorbeeld een wandeling rondom het Prinzeninsel Plön door de heerlijke natuur en het bos en over de promenade die je helemaal voor jou alleen lijkt te hebben.

Suppen op een van de geheime plekken aan de Oostzee

Foto: Peter Csipkay/Unsplash

Meer informatie over geheime plekjes aan de Oostzee

Kijk op de website van Ostsee-Tourismus