TOP
Foto: Shutterstock
Het Elbsandsteingebergte in Saksen met brug en rotsen in het Nationaalpark Sächsische Schweiz

Raadt mee: Welke tien toppers in Saksen zijn dit?

Nederlanders reizen graag naar Saksen. Bij een eerste bezoek staan vaak de Altstadt van Dresden en het nationale park Sächsische Schweiz op de agenda. Maar deze grote deelstaat biedt veel meer pareltjes die om ontdekking vragen. In dit artikel vind je tien tips voor bezienswaardigheden die nog wat minder bekend zijn. Bij de foto’s van de tien toppers in Saksen staat de naam van de locatie nog niet vermeld, maar herkent u ze al wel? 

De Göltzschtalbrug in Saksen is de langste spoorbrug van de wereld
Foto: Lohse

1.  ’s Werelds langste bakstenen spoorbrug

Voor de nieuwe spoorlijn Leipzig-Neurenberg moest in de 19e eeuw een vallei in het Vogtland worden overbrugd. Ingenieur Schubert, constructeur van de eerste Duitse stoomlocomotief, ontwierp een brug uit baksteen. Tijdens de bouw tussen 1846-1851 werden 26 miljoen bakstenen gebruikt. Het is met zijn 574 m nog altijd de langste in zijn soort ter wereld en er rijden nog steeds treinen over. Hoe heet deze brug?

Antwoord

Göltzschtalbrug

De binnenstad van Görlitz in Saksen in de avondschemering
Foto: TMGS

2. Filmstad met 3.000 monumenten

Deze stad is als een tijdreis door klassieke straten. Het is ook een gedeelde stad, want na de Tweede Wereldoorlog werd de nieuwe grens met Polen er dwars doorheen getrokken. Omdat het één van de best geconserveerde plaatsen van Duitsland is, zijn de straten vaak het decor voor TV- en filmproducties. Een nieuwe wandelroute voert langs beroemde filmlocaties. De bijnaam is ‘Görliwood’, maar hoe heet de stad echt?

Antwoord

Görlitz

Burcht Kriebstein in Saksen met een waterval
Foto: S. Rose

3. Ridderburcht met een verhaal

Dit kasteel waakt al 600 jaar vanaf een rotsplateau. In 1415 vond een belegering plaats. Uithongering dreigde en men kwam overeen dat de vrouwen konden vertrekken. Zij mochten alleen bezittingen meenemen die draagbaar waren. De belegeraar verwachtte dat de vrouwen hun bezittingen zouden meenemen, maar op de dag van de vrijgeleide vertrokken zij met hun mannen op de rug. De belegering eindigde zo zonder bloedvergieten. Welk kasteel is dit?

Antwoord

Burcht Kriebstein, Mulde

Futuristisch gebouw van de universiteit van Leipzig
Foto: Leipzig Travel

4. Een Nederlands ontwerp onder de tien toppers in Saksen

Voor het auditorium van de universiteit met een nieuwe kerk werd een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Winnaar werd de Nederlandse architect Erick van Egeraat. Zijn spectaculaire ontwerp werd in 2017 opgeleverd en behoort nu tot de nieuwe blikvangers in het centrum van Leipzig. Hoe heet dit opvallende bouwwerk?

Antwoord

Paulinumkerk en Auditorium

De winkel van Pfunds Molkerei in Dresden behoort tot de mooiste van de wereld
Foto: TMGS

5. Mooiste zuivelwinkel op aarde

In het verleden werden Dresdenaren soms ziek omdat de melk vanaf het platteland te lang onderweg was en bedierf. In de 19e eeuw bedacht een slimme boer de oplossing om met zijn koeien in Dresden -Neustadt  neer te strijken. Wat kleinschalig begon werd een groot zuivelimperium. In het oude hoofdkantoor uit 1891 is nu ’s werelds mooiste kaaswinkel te vinden. Hoe heet die?

Antwoord

Pfunds Molkerei

Het Kromlauer Park in de Saksische stad Rakotzburg is een van de tien topstukken in Saksen
Foto: Anja Koalick

6. Perfecte cirkel in landschapspark

De brug ligt in een prachtig landschapspark in de Oberlausitz. De vorm is een halve cirkel, die bij weerspiegeling op het water een perfecte optische cirkel weergeeft. De bijnaam luidt ‘Duivelsbrug’, maar wat is de echte naam?

Antwoord

Rakotzbrug, Kromlauerpark

De oude stadt Bautzen in Saksen mit burcht, muur en rivier
Foto: TMGS

7. Pittige stad vol torens

Deze middeleeuwse stad ligt op een rotsplateau boven de rivier de Spree. Opvallend is de Reichentoren, die net als in Pisa, bijzonder scheef staat. Het is de hoofdstad van de ‘Sorben’, in dit deel van de Oberlausitz wordt Sorbisch gesproken (een officiële taal in Duitsland). Proef hun cultuur in het Sorbische Haus. Of de mosterd, want ook daarmee is deze stad bekend. De stadsnaam?

Antwoord

Bautzen

De Saigerhütte in het stadje Olbernhau in Saksen
Foto: Katja Fouad Vollmer

8. Bergland vol UNESCO werelderfgoed

De bodemvondsten uit dit gebergte, waaronder veel zilver, maakten Saksen welvarend. De eeuwenoude mijnbouwcultuur is in 2019 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het bestaat uit ruim 400 objecten, variërend van voormalige mijnen, werkplaatsen, werktuig en landschappen tot historische stadjes die floreerden door de mijnbouw. Hoe heet dit gebergte?

Antwoord

Erzgebirge

Wijngoed Hoflößnitz in Saksen is een van de onbekende attracties van de Duitse deelstaat

9. Wijngoed met eeuwenoude reputatie

Het behoord tot de oudste nog bestaande wijnmakerijen van Saksen en heeft een link met Nederland. In het hoofdgebouw zijn tropische plafondschilderingen te bewonderen die in de 17e eeuw zijn gemaakt door Albert Eckhout. Dit wijngoed is met de tijd meegegaan en maakt nu heerlijke wijnen op biologische basis. Het behoort tot de lijst van de tien toppers in Saksen. Wat is de naam?

Antwoord

Wijngoed Hoflössnitz bij Dresden

De Villa Esche in de stad Chemnitz is een van de tien toppers in Saksen
Foto: TMGS

10. Designhuis van beroemde Belg

Chemnitz bloeide tijdens de industriële revolutie. Een textielbaron gaf in 1902 de opdracht aan Henry van de Velde om een nieuw woonhuis te ontwerpen. De creatieve Belg liet bouw en kunst harmonieus samensmelten. Hij ontwierp zelfs de kleinste details van het Art Nouveau interieur. In dit architectonische meesterwerk is nu een museum en een toprestaurant gehuisvest. De naam?

Antwoord

Villa Esche in Chemnitz

UITGEBREIDE REISINFORMATIE OVER SAKSEN:

Kijk op de website van Saksen