TOP
Foto: Philipp Zieger
Avondschemering in de Saksische stad Bautzen met kasteel

Bautzen: Cultuurschatten en natuuroases

Het schilderachtige, historische Bautzen wordt niet voor niets tot een van de mooiste steden van Duitsland gerekend. Door het imposante geheel van torens en bastions op een granieten plateau boven de meanderende Spree heeft de stad een kenmerkend silhouet.

Huizen in de historische stad van Bautzen

Foto: Philipp Zieger

Prachtige barokke herenhuizen, steegjes, restaurants met een traditionele keuken en een zeer goed bewaard gebleven middeleeuwse stadsvesting getuigen van een bewogen duizendjarige geschiedenis die bezoekers in Bautzen vervoering brengt.

Sorbisch restaurant in de Saksische stad Bautzen

Foto: Tobias Ritz

Duitsers en Sorben

De co-existentie van Duitsers en Sorben, een Slavische minderheid met een eigen taal, cultuur en kleurrijke gebruiken, wordt al eeuwenlang gekoesterd en is vandaag de dag nog overal te zien. Of het nu gaat om informatie over de Sorbische cultuur, het Sorbische museum, in het theater of bij een restaurantbezoek. Er valt veel te ontdekken. Bezoek vooral een van de uitvoeringen in het Duits-Sorbische Volkstheater, het enige professionele bi-culturele theater van Duitsland.

Gezicht op de historische Duitse stad Bautzen

Foto: Philipp Herfort

De historische binnenstad van Bautzen

Bezoekers kunnen hun hart ook ophalen in een van de vele restaurants van Bautzen. Boven de oude stadsmuur kun je bijvoorbeeld genieten van middeleeuwse gerechten. In restaurant Wjekbik speelt de Sorbische keuken ook een bijzondere rol. In de Hammermühle, een uniek technisch monument, zijn de beste regionale producten te koop. Je krijgt er alles van mosterd en biologische oliën tot siegelerde (geneeskrachtige aarde).

Het fietspad aan de Spree in Bautzen heet Spreeradweg

Foto: Philipp Herfort

De historische binnenstad van Bautzen ligt niet ver van Dresden. Ze is ingebed in de schitterende natuur van Opper-Lausitz, en is hierdoor een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten door de omgeving. Het stuwmeer van Bautzen, het Oberlausitzer Bergland en het Unesco biosfeerreservaat Oberlausitzer Heide und Teichlandschaft zijn goed te bereiken. Heel geliefd is ook de bijzondere natuur- en avonturencamping direct aan het stuwmeer.

Campingterrein aan het stuwmeer in Bautzen

Foto: Tobias Ritz

Meer informatie over Bautzen

Kijk ook op de website van Tourist-Information Bautzen- Budyšin, Telefoon: +49 (3591) 42016, touristinfo@bautzen.de.

Logo Bautzen