TOP
Foto: Anke Fiedler
Twee wandelaars kijken op het Teufelsmoor bij Worpswede

Geheime tips voor uitstapjes in Duitsland

Het Zwarte Woud, de Harz, de Noordzeekust en de Allgäu zijn regio’s, die ons direct te binnen schieten als we aan vakantie in Duitsland denken. Maar, er zijn natuurlijk ook geheime tips voor uitstapjes in Duitsland. Mooie plaatsen, die niet zo bekend zijn. In de huidige tijd is dat meestal wel een voordeel. Het betekent immers minder toeristen, meer afstand en toch een prachtig plekje om vakantie te houden.

Fietser geniet van het uitzicht op het Teufelsmoor

Foto: Anke Fiedler

Op pad in het Teufelsmoor

Ten Noordoosten van Bremen ligt het magische veenlandschap dat al sinds meerdere eeuwen kunstenaars fascineert. Het licht bij het Teufelsmoor is namelijk heel bijzonder en ook tegenwoordig nog voor de kunstenaarskolonie Worpswede in Nedersaksen een oneindige inspiratiebron.

Booten met zwarte zeilen zijn het kenmerk van het Teufelsmoor bij Worpswede

Foto: Annemarie Freyer

Onze tip: Wie van wandelen of fietsen houdt, vindt hier volop uitgestippelde routes. Voor ons is het netwerk aan waterwegen met rivieren, sloten en kanalen ook spannend. Want over het water is de streek prima vanuit een kano, kajak of roeiboot te ontdekken. Het riviertje de Wümme bijvoorbeeld slingert met heel veel bochten door de weiden van het St. Jürgensland en het beschermde natuur gebied in het Bremer Blockland. Omdat peddelen tegen de getijdenstroom slechts beperkt mogelijk is, moeten watersporters zich goed over de getijden laten informeren.

Natuurbescherming aan de monding van de Isar

Ook hier kun je overal fietsen! De Isar-Radweg loopt vanaf München via Landshut en begeleidt op de laatste, werkelijk betoverende kilometers de alpenrivier, voordat hij bij Deggendorf in de Donau uitmondt. In Plattling stroomt de rivier nog over de kunstmatige stuw, waar kajakvaarders en surfers hun vaardigheden laten zien. Een stukje verderop wordt de Isar een dicht vertakte delta met een uniek oeverlandschap.

Brug over de rivier Isar met Isar-Radweg

Foto: Landkreis Deggendorf

Onze tip: Een mooie fietsroute is de Vilstalradweg. Vooral de oorspronkelijke loop van de rivier en de kleine plaatsjes onderweg zorgen dat de fietstocht een echte belevenis wordt. Degenen die van de heuvels van het nabijgelegen Beierse Woud houden, kunnen hiervandaan met een kleine omweg een uitstapje naar deze streek maken. Dat lukt bij de Donau-Ilz-Radweg zelfs zonder elektro-ondersteuning heel ontspannen, omdat de route over een voormalig spoorwegtracé loopt en daarom slechts een geringe stijging heeft.

Fietser genieten op de Isar-Radweg in Beieren

Foto: Woidlife Photography

Plezier voor het hele gezin

Het Teutoburger Wald  is een begrip voor velen, maar wie komt op het idee een fietstocht langs de Altenau in de regio Paderborn te maken? En dat, terwijl deze toer absoluut aan te raden is, want onderweg zijn er legio redenen om een pauze in te lassen. Soms is dat een vijver of dan weer een  recreatiemeertje. Maar het zijn vooral de natuurgetrouwe dierenfiguren langs de kant van de weg, die voor een partijtje klimmen om een korte stop vragen.

De rivier Weser met rails vanaf de Weser Skywalk

Foto: Znajkraj/TMN

Onze tip: Wat vind je van  een ontdekkingsreis in de streek Höxter, ongeveer een uur vanaf Paderborn? Hier kunnen hele leuke plaatsen zoals de Weser-Skywalk, de Desenberg met de ruïne van de burcht bovenop en de Dino-toren bij Nieheim tijdens een waanzinnig dagje uit bezocht worden.

Geheime tips voor uitstapjes in Duitsland: Sprookjes in Wetter

Op de metersdikke kasteelmuur van Schloss Amönau staat een vakwerktoren. En deze toren is maar liefst acht meter hoog en wereldberoemd. Deze toren namelijk, diende voor de schilder Otto Ubbelohde als motief voor zijn illustraties bij de sprookjes van Grimm. Sindsdien noemen de bewoners van Wetter de toren de “Rapunzelturm” naar Raponsje uit het gelijknamige sprookje. De sprookjestoren ligt in een gebied met dichte bossen midden in Hessen dat nooit heel druk is. Het dorp Amönau met zijn historische gebouwen is een wijk van Wetter dat ongeveer 15 kilometer ten noorden van Marburg ligt.

Onze tip: Wandelen, wandelen en nog eens wandelen, want rondom het stadje Wetter lopen twaalf premiumwandelroutes door het sprookjesachtige bos Burgwald. Het gaat om de Wetschaft-Senke – de kom van het dal van het riviertjes Wetschaft – en het oostelijke deel van het Rothaargebergte.

Er zijn korte en lange toeren, sommige met geringe stijgingen en andere met steile stukken. In ieder geval is er op de hoogten waar je van prachtige uitzichten kunt genieten voor iedereen wel een passende wandeling te vinden. Het 50 kilometer lange Burgwaldpfad bijvoorbeeld is goed in gezinsvriendelijke dagetappes in te delen. De route ligt namelijk aan alle stations van de Kurhessenbahn.

Fietsers met sculptuur bij Deggendorf aan de Isar

Foto: DJD/Landkreis Deggendorf

De Beukenbossen van Amönau

Een absoluut verplicht nummer voor de wandelende vakantiegangers is de premiumroute Gisonenpfad. Die loopt ook langs het kasteel Amönau met de Rapunzeltoren. Deze 14 kilometer lange ronde loopt in het spoor van de graaf Von Giso door eeuwenoude beukenbossen. Ook kom je langs orchideëen-velden naar weidse uitzichten over Burgwald en Wollenberg.

De weg voert langs het ruisende water van de Aubach naar de resten van Burg Hollende. Deze middeleeuwse hoogteburcht is door de natuur bijna helemaal overwoekerd. Daarentegen is van de uit de verte zichtbare Burg Mellnau meer overgebleven. De ovale muur met een toren, de ruïne van de grote zaal en de ronde toren, de Bergfried, uit de 14e eeuw die tegenwoordig als uitkijktoren in gebruik is. Niet in de laatste plaats vanwege het fantastische uitzicht is Burg Mellnau een populaire bestemming voor dagjesmensen.