TOP
Foto: Georgios Tsichlis/Shutterstock
Skulpturen van engelen op het dak van de Zwinger in de Saksische stad Dresden

Dresden: Saksens mooiste stad

Wie aan Dresden denkt, heeft meestal de prachtige gebouwen van de keurvorsten van Saksen voor ogen. Maar dat is niet alles. Denk maar eens aan een van de beroemdste kunstwerken ter wereld, de ÔÇśSixtijnse MadonnaÔÇÖ van Rafa├źl in de Galerie Alte Meister in de Zwinger.

En zo er zijn nog veel meer schoonheden in Dresden te bewonderen ÔÇô de Frauenkirche, Neustadt en het panorama van de Elbe nodigen allemaal uit voor een ontdekkingsreis door een van de mooiste steden van Duitsland. We verraden wat je in ieder geval moet zien.

Tekst: Frank St├Ârbrauck

Oh, die prachtige Frauenkirche!

Het bekendste gebouw in Dresden, de Frauenkirche, moet je absoluut bezoeken als je in de stad bent. Het sacrale bouwwerk, dat tussen 1726 en 1743 door George B├Ąhr werd gebouwd, werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De overblijfselen leidden in de decennia daarna in de DDR een treurig bestaan als gedenkteken tegen de oorlog. Pas na de Duitse eenwording werd begonnen met de wederopbouw en sinds 2005 straalt de Frauenkirche weer in oude glorie.

De Frauenkirche in Dresden is na de oorlog volledig weder opgebouwd

Foto: Anya Ivanova/Shutterstock

Natuurlijk kun je in de kerk rondlopen en zo een uitstekende eerste indruk opdoen, maar als je meer over de kerk te weten wilt komen, moet je beslist een rondleiding maken. Boeiend is de beklimming met gids naar het uitzichtplatform op 67 meter hoogte. Op de weg naar boven krijg je heel veel informatie over de geschiedenis en de huidige functie van de Frauenkirche. Als je boven bent aangekomen, krijg je als beloning een sensationeel uitzicht over Dresden en de bochtige Elbe.

Te weinig tijd voor zoveel musea!

Eerst even een kleine tip: als je van plan bent om alle musea in Dresden te bezoeken, moet je daar veel, heel veel tijd voor uittrekken. Dresden is een museumstad bij uitstek. Als je voor de Zwinger staat, is het niet eenvoudig om te beslissen welk museum je als eerste gaat bezoeken. Het enorme park met de gazons, fonteinen en galerijen is een lust voor het oog.

De Zwinger in Dresden is een van de belangrijkste musea van het land

Foto: Sven D├Âring/Agentur Focus

Alleen al de Gem├Ąldegalerie Alte Meister met Rafa├źls ÔÇśSixtijnse MadonnaÔÇÖ in de Zwinger en het ÔÇśGr├╝ne Gew├ÂlbeÔÇÖ met de Koninklijke Schatkamer beschikken over fantastische collecties, die jaarlijks vele miljoenen bezoekers trekken. Behalve deze zwaargewichten in het museumlandschap van Dresden zijn er ook nog andere tentoonstellingen die een bezoek waard zijn.┬áZo wijdt het Deutsches Hygiene-Museum zich volledig aan het avontuur ÔÇśmensÔÇÖ.

Nog zoÔÇÖn must-seemuseum is het Milit├Ąrhistorisches Museum der Bundeswehr. Om te beginnen is het gebouw van dit museum op zich al fascinerend en bijzonder fotogeniek. De door toparchitect Daniel Libeskind ontworpen wigvormige, asymmetrische nieuwbouw die dwars uit het klassieke bestaande bouwwerk steekt, moet elke architectuurliefhebber gezien hebben. Maar ook in het gebouw zelf zijn een heleboel verrassingen te vinden. Hier staat geen akelig oorlogstuig zoals bommen en geweren centraal, maar de mens en de vraag naar de oorzaken en gevolgen van oorlog en geweld. Meer dan 10.000 tentoonstellingstukken vanaf de 14e eeuw tot aan het heden zijn er te bewonderen.

Het militairhistorisch museum van de Duitse Bundeswehr in Dresden is ontworpen door Daniel Libeskind

Foto: DML

Plaatsen met geschiedenis: Gro├čer Garten en Yenidze

Een van de mooiste parkcomplexen van Duitsland vind je in de Gro├čer Garten. Die is niet alleen heel mooi, maar ook reusachtig. Hier kun je urenlang op een bank in het park zitten en gadeslaan wat er om je heen gebeurt. Of je wandelt naar het parktheater met de openluchttribune en gondelvijver. Hongerige of dorstige bezoekers kunnen terecht in een van de restaurants of biergartens. Voordat je het park verlaat, moet je zeker nog even het barokke paleisgebouw bekijken. Een gebouw met geschiedenis, want hier hebben Richard Wagner en Robert Schumann concerten gedirigeerd.

Een van de markantste gebouwen van Dresden is de Yenidze. Sommige mensen denken dat het hier om een ÔÇô architectonisch bijzonder geslaagde ÔÇô moskee gaat. Helemaal fout! Het is een vroegere sigarettenfabriek, genoemd naar een tabakstad in het voormalige Osmaanse rijk, die tegenwoordig Genisea heet. In de koepel van het pand is een restaurant gevestigd en in de zomer is ook het terras geopend.

De tabakfabriek Yinidze in Dresden in het avondlicht

Foto: Andres Garcia Martin/Shutterstock

Hallo Elbe!

De Elbe en Dresden zijn net zo onlosmakelijk met elkaar verbonden als de grachten met Amsterdam! Elf bruggen verbinden in het stadsgebied de oevers van de Elbe. Maar er is er ├ę├ęn die heel speciaal is: de Loschwitzer-brug, ook wel het ÔÇśblauwe wonderÔÇÖ genoemd. De brug verbindt de woonwijken Blasewitz op de linker- en Loschwitz op de rechteroever met elkaar. Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht over de stad tot ver in het Elbedal.

Overigens, Elbe en uitzicht over de stad: de S├Ąchsiche Dampfschifffahrt biedt dagelijks tochten aan op historische raderstoomboten, die tussen de 90 en 130 jaar oud zijn. Je kunt langs de S├Ąchsische Weinstra├če naar de S├Ąchsische Schweiz varen of een stadsrondvaart maken tot aan het ÔÇśblauwe wonderÔÇÖ. Sommige rederijen bieden een speciale dixielandrondvaart aan. Van mei tot oktober tuffen de boten met swingende livemuziek aan boord naar Pillnitz. Tot slot is er ÔÇÖs avonds nog een heel bijzonder aanbod van het ÔÇśAbendbrotschiffÔÇÖ, met diner aan boord en een fenomenale blik op de silhouetten van de stad.

De binnenstad van Dresden met musea en monumenten is prachtig gelegen aan de rivier Elbe

Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock

Shopping op de Prager Stra├če en in Neustadt

Bezichtigingen van de Frauenkirche, Semperoper en Zwinger zijn natuurlijk een echte must, maar sommige mensen vinden het ook leuk om een grappig, origineel of bruikbaar souvenir voor de achterblijvers thuis mee te nemen. Gewoon lekker shoppen in een vreemde stad is eigenlijk ook best leuk! Je kunt je shoppingtour starten bij het Kugelhaus op de Wiener Platz tegenover het centraal station. Daar begint de Prager Stra├če. Alleen al vanwege de moderne architectuur is het een feest om hier een beetje rond te slenteren en een paar winkels te verkennen. Als je liever overdekt in grote winkelcentra wilt shoppen, kun je de Centrum Galerie of de Altmarkt-Galerie bezoeken. De laatste herbergt over drie etages verdeeld maar liefst 200 winkels, caf├ęs en restaurants.

En als je dan nog steeds geen cadeautje hebt gevonden, ga je naar de straatjes met de wat kleinere en individuelere winkeltjes. Vooral in Neustadt aan de overkant van de Elbe kun je hiervoor terecht, om precies te zijn in de trendwijk ├äu├čere Neustadt. Hier wonen veel kunstenaars, musici en studenten en er zijn diverse eenmanszaakjes en -boetieks gevestigd. Aan te raden is ook een bezoek aan de Kunsthofpassage, die gevestigd is in een klein doolhof dat bestaat uit pittoreske hofjes en steegjes. Voorbestemd voor geslaagde aardigheidjes is de Pfunds Molkerei, de ÔÇśmooiste melkwinkel ter wereldÔÇÖ. Hier kun je zeep, broodplankjes, grappa, ÔÇśK├Ąssf├╝ss-koekjesÔÇÖ (kaaskoekjes met een luchtje) en zelfgemaakte kaas kopen.

De kunsthofpassage in Dresden behoort tot de avantgardeplekken in de stad

Foto: Von Tupungato/Shutterstock

Eten als de ingezetenen

Vrijwel iedere streek in Duitsland heeft zijn lokale eigen gerechten. In Beieren is dat de ÔÇśWei├čwurstÔÇÖ met zoete mosterd, in het Rijnland de ÔÇśHalver HaanÔÇÖ (een roggebroodje met kaas) en aan de Oostzee in Sleeswijk-Holstein de ÔÇśLabskausÔÇÖ met pekelvlees, haring, bietjes en aardappelen. In Dresden en omgeving zijn er enkele culinaire hoogtepunten die je, als je in de stad bent, beslist moet proberen. Behalve de ÔÇśDresdner EierscheckeÔÇÖ (een zachte taart van gistdeeg, appels, kwark en maanzaad) en aardappelsoep kom je niet om een stuk vlees van het Mei├čner landvarken heen. Het staat onder fijnproevers bekend als extreem mals en heerlijk van smaak. Dit vlees wordt geserveerd in sommige restaurants in Dresden en omgeving. Beslist de moeite waard is een bezoek aan het restaurant van priv├ębrouwerij Schwerter Mei├čen, de oudste in Saksen. Vanaf het centraal station in Dresden bereik je de brouwerij aan de Ziegelstra├če 6 in Mei├čen in precies 34 minuten met de sneltram.

Informatie over Dresden

Toeristische informatie

Op deze website staat veel nuttige informatie voor een bezoek aan Dresden en omgeving.

Overnachting

In het centrum ligt het Hilton Hotel, waarvandaan de meeste bezienswaardigheden makkelijk en snel bereikbaar zijn. Een tweepersoonskamer kost vanaf ÔéČ 87.

Bereikbaarheid

KLM vliegt dagelijks van Schiphol naar Dresden. Afhankelijk van de boekingsperiode zijn er al aanbiedingen vanaf ca. ÔéČ 100.