TOP
Foto: Carola Radke
Tristan is een van de grootste dinosaurussen in Duitsland

Mammoeten en dinosaurussen in Duitsland

Hoewel we van dinosaurussen in Duitsland alleen nog maar botten vinden, oefenen ze een niet aflatende fascinatie uit op ons. Er zijn heel wat kinderen, die alle soorten van de oertijdreuzen kunnen opnoemen. En precies voor deze doelgroep is dit artikel gemaakt. Het gaat over de botten, die zijn overgeleverd uit een tijd, dat de mens nog niet bestond. Kom dus maar gauw mee op een ontdekkingsreis!

Dinosaurussen in Duitsland

Foto: Carola Radke

Het is fascinerend om te zien, wat de wetenschap op basis van een paar miljoen jaar oude botten allemaal over mammoeten en dinosaurussen uit die tijd te weten kan komen. Hoe ze eruit zagen, wat ze aten en zelfs hun sociale gedrag laten zich er aan aflezen. Maar wat kunnen jullie herkennen?

De grootse dinosaurussen in Duitsland vind je in Berlijn

Tristan Otto is heel zeldzaam, want hij is tot nu toe het enige originele skelet van een tyrannosaurus rex in Europa. Het twaalf meter lange en vier meter hoge diepzwarte skelet is – vooral als je Jurassic Park hebt gezien – een heel indrukwekkende verschijning. En omdat hij zo bijzonder is, werd hij aan een museum in Kopenhagen uitgeleend en zal pas in 2022 naar Berlijn terugkeren. Zijn vriend uit dezelfde zaal in het museum, Oskar, is standvastiger en de brachiosaurus brancai is misschien nog wel veel indrukwekkender.

Met een ongelooflijke lengte van 13,27 meter is hij het grootste gemonteerde dinosaurus-skelet ter wereld en de lieveling van het museum. En verbaas je niet, de brachiosaurus heeft sinds 2009 een nieuwe naam. Hij heet nu giraffatitan brancai. Deze naam is inmiddels ook wetenschappelijk erkend en wordt door de onderzoekers gebruikt. Er zijn heel wat nieuwe dingen te leren over dinosaurussen in Duitsland in het Natuurkundemuseum in Berlijn.

Montage van dinosaurussen in Park Münchehagen in Nedersaksen

Foto: Mittelweser Tourismus

Giganten uit de ijstijd tegenkomen in het Dinosauruspark Münchehagen

Hallo mammoet, sabeltandtijger en wolneushoorn! Wat doen jullie eigenlijk in een dinopark, daar liggen toch een paar miljoen jaar tussen? Klopt! Maar ook de laatste ijstijd is voor ons en vooral voor de kinderen net zo tastbaar, als het tijdperk van de dinosaurus en daarom is de tijdelijke tentoonstelling ‘Giganten van de ijstijd’ gewijd aan de enorme veelvoud aan diersoorten in  deze periode.

Voetafdrukken van dinosaurussen in Münchehagen, Duitsland

Foto: Mittelweser Touristik

Bij een bezoek aan dit museum tref je de kolossen uit de ijstijd aan. Ook kun je ervaren, welke invloed de mens en het klimaat hadden op de dierenwereld. Grote en kleine onderzoekers kunnen zich in wetenschappelijke afdelingen met in totaal 30 tentoonstellingsstukken in het tijdperk van heel lang geleden laten vervoeren, onder het voortdurende toezicht van levensechte reconstructies van de reusachtige ijstijddieren. Maar dat is nog niet alles: Het Dinosauruspark Münchehagen bij Hannover beschikt bovendien over één van de grootste ijstijd-verzamelingen in Europa.

Kinderen in dinosaurussenpark Muenchehagen in Duitsland

Foto: Dinosaurierpark Münchehagen

In het nieuw opgezette preparatielaboratorium worden meer dan 2.500 fossielen onderzocht en bewerkt en maken ook de professionele onderzoekers echt blij als weer eens een echte schat opduikt – bijvoorbeeld mammoetslagtanden met een lengte van ongeveer vier meter. En natuurlijk zijn er verder dino’s, dino’s en dino’s. In het totaal 230 levensechte reconstructies in de originele grootte zijn te zien op de 2,5 kilometer lange route door het park. En ook – en die zijn alleen hier te vinden: De sporen van de dinosaurussen! Een echt natuurmonument is het hier.

Montag van een mammoet met baby in Museum REM in Mannheim

Fotomontage: Katharina Kreger-Schwerdt auf Basis einer Arbeit von Remie Bakker und Wilfried Rosendahl

IJstijd-safari in het Reiss-Engelhorn-Museum

Miljoenen jaren oude vondsten zijn niet de enige voorwaarde voor een werkelijk goede tentoonstelling. Dat bewijst het museum in Mannheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Want hier kun je iets beleven, wat je als een kleine reis in de tijd kunt beschouwen. Een reis, die 30.000 jaar terug gaat in het verleden. Precies in de ijstijdperiode, toen de mammoet het grootste levende wezen was. Ze stierven helaas omstreeks 12.000 v. Chr. in Midden-Europa uit. Naast de mammoet kun je er ook de wolneushoorn, de grottenleeuw en de steppewisent bewonderen. De tentoonstellingsstukken zijn ‘slechts’ levensechte reconstructies. Maar ook het opstellen en transporteren naar het museum kostte buitengewoon veel moeite en inspanning. Alleen al de mammoetkoe werd in vier kisten aangeleverd. Ze is dan ook 2,40 meter hoog en weegt maar liefst 320 kg.

Skelet van een holenbeer in Museum REM in Mannheim

Foto: Marc Steinmetz

En dan te bedenken dat de kunstmammoet nog een lichtgewicht is in vergelijking met het origineel, dat tenminste zo’n vijf ton woog. Experts uit Nederland hebben de mammoetkoe voor de tentoonstelling ‘Eiszeit-Safari’ gereconstrueerd. Meer dan zes maanden heeft de vervaardiging ervan geduurd. Alles moet er immers zo natuurgetrouw mogelijk uitzien. En het was de moeite waard! De meer dan honderd tentoonstellingsstukken zijn met elkaar onderwerp voor een prachtig familieuitje. Gepland is dat de tentoonstelling vanaf 18 april 2021 tot 13 februari 2022 in Mannheim zal blijven. Als corona het toelaat, zullen de indrukwekkende wezens tot dan  in het Reiss-Engelhorn-Museum thuis zijn.