TOP
Foto: Votimedia/Shutterstock.com
Panoramisch uitzicht op Leipzig vanaf het Monument voor de Volkerenslag

Ontdek een onvergelijkbare Duitse regio

In Saksen tref je 1.000 jaar cultuurgeschiedenis en een geweldig natuurschoon aan in een ideale balans. Ontdek kunst en cultuur van wereldklasse, traditionele ambachten en een unieke muzikale omgeving. De historische stadjes en dorpjes zijn charmante bestemmingen met elk een eigen karakter. Imposante kastelen, paleizen en tuinen zijn in alle regio’s ingrediënten voor een bijzondere belevenis. Saksen is ook de bakermat van historische stoomtreinen en het heeft een lange geschiedenis van auto’s maken.

Als je wilt relaxen en ontspannen zijn de diverse kuuroorden en thermen een aanrader. Het welzijn voor lichaam en geest staat hier centraal. Voor natuurliefhebbers zijn de uitgestrekte middelgebergten, bosgebieden, heidevelden en rivieren een eldorado om te genieten van de buitenlucht. Saksen biedt ook familie- en kindvriendelijke mogelijkheden en goede toegankelijke voorzieningen voor wie reist met een beperking. Met andere woorden:  #BezoekSaksen!

Er zijn zeven regio’s in Saksen, elk met hun eigen karakter. Waar je ook gaat, je komt in prachtige landschappen en er is veel te zien, waaronder imponerende kastelen, het wijnbouwgebied Dresden Elbland, de hippe creativiteit in Leipzig of het nationale park Sächsische Schweiz. Maar we willen nog niet te veel verklappen, kijk verder en ontdek wat de regio’s te bieden hebben. Zie onze tips om keuzes te maken die het beste passen bij jouw vakantiewensen. Kies je favorieten en ga aan de slag!

Dresden Elbland

Dresden Elbland is geografisch het hart van Saksen. In deze regio resideerden de vorsten en het wordt ook wel de bakermat van Saksen genoemd. Je vindt hier de hoofdstad Dresden, evenals de porseleinstad Meissen, de wijnplaats Radebeul en het middeleeuwse Torgau. De wijngaarden met chateaus langs de rivier de Elbe vormen hier de Saksische Wijnstraat. Een natuurrijke omgeving die wordt afgewisseld met topcultuur en verleidelijke culinaire geneugten. Ook voor fietsen en wandelen een geweldige keuze. Kijk zelf maar!
Wijngaard op de Saale met excursieboot

Leipzig

Leipzig heeft je veel meer te bieden dan alleen de mooie en bruisende stad. In de omgeving valt veel te zien en te beleven. Zo liggen in deze regio ruim 20 grote meren en waterwegen, middeleeuwse kastelen, historische kerken en romantische landschappen langs diverse rivieren. Dit is een geweldige omgeving voor wandelen, fietsen, varen en zwemmen. Je vindt in de compacte regio Leipzig alles dicht bij elkaar, zodat er volop combinatiemogelijkheden heden tussen het verkennen van de stad Leipzig en een scala aan activiteiten in de omgeving. Stap op de fiets: de regio biedt een uitgebreid netwerk van fietsroutes, waaronder talrijke langeafstandsfietsroutes en regionale fietsroutes. Kies een traject op de Elberadweg, de Mulde-fietsroute, Obstland-route of het Viermeren-fietsnetwerk.

Leipzig Regio

Het Bach Festival Leipzig is een muziekfestival. Het werd voor het eerst gehouden in 1908 in de stad Leipzig.
foto's: Pierre Johne

Chemnitz-Zwickau

Hou je van contrasten? Dan is de regio Chemnitz-Zwickau precies wat je zoekt. Hier combineert boeiend industrieel erfgoed met een prachtige natuur. Ruim 70 musea en unieke architecturale monumenten vertellen een belangrijk deel van het verhaal van de industrialisatie in Duitsland. Talloze kastelen, theaters en kunstcollecties in Chemnitz en Zwickau trekken cultuurliefhebbers naar beide steden, terwijl de groene kant van deze omgeving heerlijk op de fiets of te voet is te ontdekken. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes, bijvoorbeeld langs de idyllische rivier de Mulde.

Chemnitz-Zwickau

August Horch Museum in Zwickau
foto's: Baden-Baden Kur & Tourismus GmbH, N. Dautel

Erzgebirge

Het Erzgebirge, een natuurrijk middelgebergte dankt zijn naam aan de ertsen, zoals zilver, die hier vroeger werden gevonden. Het is een bosrijke omgeving met veel natuurschoon en flinke toppen, waaronder de hoogste berg van Saksen; de Fichtelberg van ruim 1200 m. Ruim 400 objecten van de eeuwenoude mijnbouwcultuur van het Erzgebirge zijn sinds 2019 UNESCO werelderfgoed. De locaties zijn verschillend van karakter; van voormalige mijnen, werktuigen en landschappen tot historische centra van stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg. Het Erzgebirge heeft ook grote tradities in houtbewerking, waaronder speelgoed, meubelen en kerstartikelen. De kerstpiramides en de ‘Notenkrakermannetjes’ zijn vermaard. Dit mooie gebergte, een echt wandelparadijs, wordt ook wel het ’Duitse kerstland’ genoemd en is in de winter een populair wintersportgebied.

Erzgebirge

De stoomlocomotief van de Erzgebirgische Aussichtsbahn rijdt over het viaduct in Markersbach.
foto: Uwe Meinhold

Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz behoort tot de meest spectaculaire landschappen van Saksen én van Duitsland. Logisch dat het Elbsandsteingebirge in de regio Sächsische Schweiz verklaard is tot nationaal park. Het zachte zandsteen sleet in de tijd onder invloed van weersomstandigheden en moeder natuur vormde een karakteristiek landschap met magische rotsformaties. Deze omgeving nodigt uit tot actief zijn:  wandelen, fietsen, mountainbiken of klimmen. De Brug van Bastei is een beroemd ijkpunt, maar deze natuurrijke omgeving biedt heel veel meer. ‘Begeisterung’ gegarandeerd!

Sächsische Schweiz 

Sächsische Schweiz is mystiek en mooi in de herfst

Oberlausitz

In Saksen spreken ze lieflijk over de ‘Lausitz’, maar officieel heet het meest oostelijk gelegen deel van het land de Oberlausitz. Qua natuur en cultuur is deze regio heel verschillend met andere delen van Saksen. In het noorden ligt een uitstrekt merengebied met weinig inwoners en veel natuurschoon; ideaal als je een rustige omgeving zoekt. De zuidgrens met Tsjechië is het Zittauergebirge. Een bosrijk middelgebergte met prachtige rotsformaties. In dit gebergte ontspringt de rivier de Spree.

Ook de cultuur is heel anders. In delen van de Oberlausitz wordt Sorbisch gesproken; een erkende Slavische taal in Duitsland. De Sorben eren hun culturele invloeden uit Polen en Tsjechië. Vooral in Bautzen is veel te zien over de Sorbische cultuur. Andere mooie stadjes in de regio zijn Görlitz, Kamenz en Zittau. Je zult ervaren dat dit een gebied garant staat voor veel afwisseling in je reisprogramma!

Oberlausitz

Uitzicht vanaf de Vredesbrug in Bautzen

Vogtland

Uitgestrekte bossen en een middelgebergte met wintersportvoorzieningen van Olympisch niveau. Dat is het Vogtlandgelegen in het zuidwesten van Saksen. Als je van een actieve vakantie houdt, is dit een bestemming met veel mogelijkheden. Onderweg kom je makers van muziekinstrumenten tegen, want het Vogtland staat bekend om zijn ambachtelijke makers van bijvoorbeeld gitaren, trompetten en violen. Topmusici weten hun vakmanschap te waarden. Maar je hoeft geen muzikant te zijn om te genieten van een bezoek aan een instrumentenatelier. In het bergland liggen de kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach. Een beroemde wintersportplaats is Klingenthal. De hoofdstad van de regio is Plauen, een stad met een rijk textielverleden.

Vogtland

Uitkijktoren Aschberg in het Vogtland
foto: Marcus Dasler/Bildfeuer/Tvv