TOP
Foto: Gero Camp/Unsplash
Ook het radarstation op de Teufelsberg in Berlijn is een last place

Ontdek de lost places in Berlijn

Duistere en mysterieuze plaatsen hebben vaak een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Ook in Berlijn zijn er zulke ‘lost places’, die een bezoek zeker waard zijn. Hier zijn de mysterieuze plaatsen in Berlijn.

Tekst Frank Störbrauck

Een gebouw op de Teufelsberg in Berlijn met radarstation en murals

Foto: Jamie Hunt/Unsplash

In deze wereld zijn er veel plaatsen, waar de koude rillingen over je rug lopen. Vaak zijn dat plaatsen, die vroeger door mensen gebruikt werden en tegenwoordig verlaten zijn. Sommige mensen maken van deze lost places een regelrechte hype op Instagram. Onder hashtags als #abandonedplaces of #lostplaces kun je in deze wereld duiken. Wij laten de lost places in Berlijn zien.

Teufelsberg – indrukken uit de tijd van de Koude Oorlog

Op de op één na hoogste heuvel in de stad, de Teufelsberg in de Berlijnse wijk Grunewald, staat een radarinstallatie uit de tijd van de Koude Oorlog. Het gebied is in totaal 48.000 vierkante meter groot en kan worden bezichtigd.

Als je een kleine reis in de tijd wilt maken en tegelijkertijd de hoogste street-art-galerie van de stad wilt zien, ben je hier op het juiste adres. Behalve een documentatie over de geschiedenis van de Teufelsberg en fotografische impressies is er op het terrein veel meer te ontdekken.

De ruïne van een radarstation op de Teufelsberg in Berlijn

Foto: Nick R./Unsplash

Helaas kun je het uitzichtplatform met de koepels op dit moment niet bezoeken, maar de rondleidingen zijn absoluut aan te raden. Bij de historische rondleiding op vrijdag om 14 uur, zaterdag 13 uur en zondag 13 en 15 uur begeleiden experts de bezoekers. Meestal zijn het  mensen, die de tijd toen de Teufelsberg in functie was hebben meegemaakt. 90 minuten lang vertellen ze veel wetenswaardigheden over de geschiedenis van de Teufelsberg. Van woensdag tot zondag hebben bezoekers van 12 tot 20 uur ook de gelegenheid de veilige delen van het radarstation op eigen houtje te bezoeken.

Als je ’s avonds in het donker over het terrein loopt, maak je weer een heel andere tijdreis. Enkele van de verlaten ruimtes zijn minimaal verlicht waardoor ze bijzondere fotomotieven zijn. Heel mystiek is de sfeer bij de fakkelwandelingen, die helaas op dit moment ook niet plaats kunnen vinden. De deelname aan de historische rondleiding kost € 15. Wie foto’s wil maken moet daarvoor een extra foto-ticket kopen voor € 15.

Een metrostation in Berlijn

Foto: Flo Karr/Unsplash

De onderaardse werelden van Berlijn

Sinds 1997 onderzoekt en documenteert de Berliner Unterwelten e.V. de historische samenhangen van de Berlijnse onderaardse werelden. De vereniging biedt rondleidingen en seminars aan. Zo is er een rondleiding door de schuilkelders in het metrostation Gesundbrunnen. Deze ontstonden over meerdere etages tijdens de Tweede Wereldoorlog om bescherming tijdens luchtaanvallen te bieden. De schuilkelders bleven na de oorlog behouden, omdat de geallieerden bij het opblazen ervan ook de metrotunnel zouden beschadigen. In 1998 heeft de Vereniging Berliner Unterwelten het complex opnieuw ontdekt.

Een verlaten fabriek in Berlijn

Foto: Leon Seibert/Unsplash

Bij de 90 minuten durende rondleiding krijgen bezoekers verhalen te horen over de bomaanvallen en luchtbescherming in Berlijn. Ook de onderwerpen oorlogsbouwwerken en monumentenzorg komen ter sprake. Deelname aan de rondleiding kost € 13, excl. voorverkoopkosten en is uitsluitend online te boeken. Jammergenoeg is filmen en fotograferen tijdens de rondleidingen niet toegestaan.

Een verlaten reuzenrad in het Spreepark in Berlijn

Foto: Robert Kuehne

Het Spreepark: terug in het enige DDR-recreatiepark

Recreatie- en pretparken zoals Phantasialand in Brühl bij Keulen of het Movie Park Germany bij Bottrop-Kirchhelle lokken al lange tijd miljoenen bezoekers. Ook in de DDR was er zo’n park: het Kulturpark Plänterwald in het Berlijnse stadsdeel Treptow-Köpenick. Het werd in 1969 geopend en was het enige recreatiepark in de DDR. Na de val van de Muur was het park nog steeds geopend, maar had voortdurend te weinig bezoekers. In 2001 gingen de lichten definitief uit en was het park voor altijd gesloten. Verval, vandalisme en de natuur die het terrein terug veroverde hebben een bijzonder sinistere sfeer gecreëerd.

Een verlaten kas behoort tot de lost places in Berlijn

Foto: Jasmina Ajkic/Unsplash

Sinds 2009 echter, kunnen liefhebbers van lost-places het verlaten Spreepark in het weekend bezoeken. Daarvoor worden twee uur durende rondleidingen door het park georganiseerd. Vanaf april 2021 zijn er elke zaterdag, zondag en op feestdagen zes rondleidingen en ook het informatiepaviljoen opent dan weer haar deuren.

De ruïne van een fabriek behoort tot de lost places in Berlijn åç

Foto: Leon Seibert/Unsplash

Vlucht door de tunnel in het Berlin Dungeon

In het Berlin Dungeon duik je in het duistere verleden van Berlijn. Er zijn elf liveshows met professionele acteurs. Zo leer je de geschiedenis van de stad eens op een heel andere manier kennen. Bij de show ‘Flucht durch die geheimen Tunnel’ kun je zien, hoe ridder Erich Valke in de kerker van het gerechtsgebouw in het Nikolaiviertel zijn verhaal vertelt over de grote brand van Berlijn in de 14e eeuw. In de tussentijd haasten de deurwaarders zich om de ridder naar zijn vonnis te brengen. Als ze daar dan bezoekers vinden, zijn deze medeplichtig.

Berlin Dungeon is een toeristenattractie in Berlijn

Foto: Nieuwland Photography

Daarom moeten ze in de 14e eeuw op een vlot vluchten door de geheime tunnel van Berlijn. Het avontuur in de lugubere tunnel kan beginnen. Het online-ticket is als flexi-ticket voor 2021 verkrijgbaar voor € 19,15. Bezoekers mogen in het Dungeon zelf geen foto’s maken. Het team van fotografen maakt graag foto’s in een griezelige ambiance. Deze foto’s worden op het eind van de show te koop aangeboden.

Meer informatie over de lost places in Berlijn

Op de website van Visit Berlin vind je aanvullende informatie over de Duitse hoofdstad.