TOP
Foto: Macondo/Shutterstock
Een kenner ruikt aan een glas Duitse Riesling

Wat je over Duitse wijn moet weten

Duitsland heeft een keur aan spannende onontdekte wijnen te bieden. Dat weet niemand beter dan auteur Carsten Henn, die in Duitsland het wijn-boek ‘111 Duitse wijnen, die nog ontdekt moeten worden’ geschreven heeft. We spraken met hem over interessante wijnbouwgebieden, edele wijnen – en ongenietbaar bocht.

Een romantische wijnberg in de buurt van de Nahe in Rijnland-Palts

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Kunt u eerlijk zeggen hoeveel flessen wijn u heeft gedronken voordat u in de pen klom?

Lachend: Nou ja, heel wat. Ik heb gedurende mijn loopbaan als wijnjournalist al tienduizenden wijnen geprobeerd. Zo helemaal nieuw was die ervaring dus niet. Ik had graag nog meer wijnen uitgezocht en gekeurd, maar ik moest me beperken. Uiteindelijk heb ik ongeveer 500 wijnen voor het boek geproefd.

Was het een moeilijke keus om uiteindelijk 111 wijnen te selecteren?

Erg moeilijk. Er zijn zoveel spannende wijnen in Duitsland. Ik had het boek helemaal kunnen schrijven met uitsluitend moselwijnen. Maar dan was het bijna alleen over riesling gegaan.

De Duitse wijncriticus Carsten Henn

Foto: Britta Schmitz

Hoe bent u bij het proeven te werk gegaan? Heeft u zich voor het wijn-boek elke avond twee tot drie flessen gegund?

Neen, ik keur het liefst ’s morgens en ….

Wat zegt u?

Nou ja, ik drink de wijn natuurlijk niet, maar spuug hem na het proeven direct weer uit. En de reuk functioneert ’s morgens het beste. En het is ook niet zo, dat ik de wijn slechts één keer test. Ik kijk ook, hoe hij na opening in de loop van de week verandert.

Keurt u helemaal alleen, of vraagt u ook vrienden om advies?

Dat hangt er vanaf. Soms nodig ik een vriend uit en dan houden we ’s avonds samen een proeverij. Ik kan ook wel eens een slechte dag hebben. Dan is het heel goed als je samen probeert en verschillende meningen over de wijn deelt.

Drie jonge mensen genieten van een lekker glas Duitse wijn

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Had u daarbij de moeilijke keuze tussen goede en zeer goede wijnen, of was er ook ongenietbaar bocht bij, wat u snel opzij kon leggen?

Natuurlijk waren er ook nietszeggende wijnen zonder eigen karakter bij. Echte saaie drankjes; die heb ik direct uitgeselecteerd.

Wat adviseert u leken, om aan onaangename wijnen te ontkomen? Op de herkomst letten, of op het etiket?

De etiketten worden steeds chiquer, de namen van veel wijngoederen klinken edel en voornaam. Dat betekent nog niets, als het erom gaat, wijn met karakter,  diepgang en veelzijdigheid te vinden.

U beschrijft in uw boek niet alleen de wijnen, maar ook de wijnbouwers, de wijngaarden en het wijngoed. Je krijgt bij het lezen zin om zelf op pad te gaan om het wijngoed te bezichtigen en de wijn ter plekke te keuren…..

Ja, de eigen persoonlijke smaak is en blijft het belangrijkste. In zoverre beschouw ik mijn boek als inspiratie; het is een aanzet tot het doen van eigen ontdekkingen.

Mist hangt boven een wijnberg in het Duitse Rijnland-Palts

Foto: Rheinland-Pflaz Tourismus

Herkent u al bij de eerste aanblik van een wijngoed, of er een goede wijn geproduceerd wordt?

Er zijn inderdaad aanwijzingen. Als kunststof tanks in de zon staan, de kelder niet schoon is, en bij een wijnproeverij alleen maar ‘Kammerpreismünzen’ (een regionale onderscheiding, herkenbaar aan een goud, zilver of bronzen etiket op de flessenhals) en geen andere onderscheidingen in het oog springen, dan weet ik al genoeg. Aan de andere kant zijn er bedrijven die er wat armoedig uitzien, waar dan een geweldig glas wijn geschonken wordt. Het tegendeel bestaat natuurlijk ook: mooi ingerichte wijnlokalen, waar een nietszeggend glas wijn op tafel komt. Hiermee wil ik alleen maar aangeven, dat je bij een bezoek aan een wijngoed niet van vooroordelen moet uitgaan en je niet teveel door uiterlijke factoren moet laten beïnvloeden. Ik probeer bij proeverijen altijd een gemiddelde te vinden. Ik keur ongeveer tien wijnen waaronder de goedkoopste en de oudste wijnen van het betreffende wijngoed.

Als je in Nederland aan wijn uit Duitsland denkt, dan komt vooral een riesling in je op. Is dat terecht?

In ieder geval begrijpelijk. De riesling groeit in alle Duitse aanbouwgebieden en neemt een oppervlakte van meer dan 20.000 ha in beslag. Bovendien geldt hij wereldwijd als de edelste witte wijndruivensoort. In Duitsland vindt deze druivensoort alles wat hij nodig heeft: een goed klimaat, een lange groeitijd, rotsachtige steile warme hellingen langs rivierdalen of elders.

Bij welke wijngoederen vinden bezoekers een echt goede riesling, wat adviseert u?

Voor wie van een zure of lichtzoete riesling houdt,  komt het Moselgebied in aanmerking en wie de voorkeur geeft aan halfdroog eerder de Mittelrhein. Liefhebbers van droge riesling kunnen terecht in de Palts, aan de Nahe en bij de topbedrijven van Rheinhessen en de Rheingau.

Hoe is dat met rode wijn?

Duitsland heeft een uitstekende Spätburgunder; die is niet zo bekend en wordt naar mijn mening volledig onderschat. Een voorbeeld is die van de uit Nederland afkomstige Jacob Duijn. Voor hem is wijnmaken een levenswijze. Hij verbouwt volgens biodynamische principes. Dat betekent bijvoorbeeld, dat hij rekening houdt met de stand van de maan en kruiden, paddestoelen, bloemen en klaver tussen de wijnstokken laat groeien en ondersteunend hoornmestpreparaten, brandnetelaftreksel en kwarts toepast. Zijn ‘Laufer Gut Alsenhof’ met zijn betoverende donkere bessenaroma en lichte vanillesmaak  is wat voor echte genieters.

Een vrouw proeft een van de geweldige wijnen van de Ahr in een wijnberg

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Wijnliefhebbers, die Duitsland bezoeken, willen graag twee vliegen in één klap slaan: een mooi wijngoed vinden en tegelijkertijd in een mooie landschappelijk omgeving doorbrengen. Waar kun je deze beide wensen vervullen?

De Ahr ligt vlak over de grens en is één van Duitslands mooiste wijnbouwgebieden……,

…. waarbij u in uw wijn-boek de gemene spreuk ‘Wer an der Ahr war und weiß, dass er da war, der war nicht an der Ahr’ (‘wie aan de Ahr was en weet, dat ie daar was, die was niet aan de Ahr’) te binnen schiet…..

Ik citeer alleen maar uit de tijd, dat het Ahrdal een geliefde bestemming voor uitstapjes van bustoeristen was. Maar alle gekheid op een stokje; vanuit Nederland is de Ahr snel en gemakkelijk bereikbaar. Je kunt er de prachtige ‘Rotwein-Wanderweg’ (‘Rodewijn-wandelweg’) lopen en enkele wijnbouwers van Duitslands beste rode wijn bezoeken. Hun wijn heeft door de leisteenbodem een hele bijzondere smaak. Daarbij vind je aan de Ahr buitengewoon goede restaurants.

Nog zo’n hoogtepunt is zonder twijfel de Palts, dat met ca. 23.500 ha wijnbergen het één na grootste wijnbouwgebied van Duitsland is. Een heel mooi landschap vind je in het zuidelijke deel van de Palts. Deze omgeving lijkt een beetje op Toscana. Er is een droog stuifduinenlandschap, natte broekbossen, groene dalen en zeldzame wilde bloemen als bijvoorbeeld de zwaardlelie, orchidee en prachtanjer. Op het gebied van wijn vind je alles in de Palts: rode en witte wijn, droge en zoete wijn, riesling en burgunder.

Carsten Henn, geboren in 1973, is één van Duitslands toonaangevende wijndeskundigen. Zijn wijn-boek ‘111 deutsche Weine, die man getrunken haben muss’ is (alleen in het Duits) verschenen bij Emons Verlag en kost 16,95 euro.

Wandelpad in de wijnbergen van de Ahr met wijnstokken

Alle foto’s: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Meer informatie over Duitse wijn en het wijn-boek

De Pfalz:

Met de auto rijd je vanaf Utrecht in ca. 500 km naar de Pfalz.

Informatie en aanbiedingen voor de Südliche Weinstrasse.

 

Het Ahrtal:

Bad Neuenahr-Ahrweiler ligt aan de Rijnspoorlijn. Met de auto is het gebied eenvoudig bereikbaar via de A61.

De afstand van Utrecht tot Bad Neuenahr bedraagt ongeveer 280 km.

 

Mosel:

Op de website van Mosel Toerisme vind je veel informatie over het gebied, de wijnen en bovendien kun je verschillende brochures downloaden. Over de Mosel staat ook het een of ander in het wijn-boek. De afstand Utrecht tot Trier is ongeveer 410 km lang.

 

Algemeen:

Informatie over Duitse wijnen, aanbouwgebieden en wijnbouwers vind je hier.

Via de website van het Deutsches Weininstitut in Breda kunt u nog meer lezen over Duitse wijnen, wijnfeesten, het wijn-boek, wijntoerisme enz.