TOP
Het zevengebergte met de Rijn in het zuiden van Noordrijn-Westfalen

Tien redenen om van Noordrijn-Westfalen te houden

Het is voor mij niet moeilijk een opsomming te maken waarom ik Noordrijn-Westfalen zo leuk vind. Tenslotte ben ik hier opgegroeid. Ik ben hier thuis. En ik ben hier onderweg.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Het Mijnmuseum in Bochum in het Roergebied in Noordrijn-Westfalen

Foto: Van Reeel/Shutterstock

1. Het is snel en gemakkelijke bereikbaar vanaf de Nederlandse grens.

2. Je voelt je er direct thuis, want in het Duitse westen is het net zo dichtbevolkt als in Nederland.

Kunstwerk en achtbaan in Duisburg maakt deel uit van de Route van de Industricultuur als een van de mooiste autoroute in Duitsland

Foto: Jochen Schlutius

3. Het Roergebied is in grootte het vijfde metropoolgebied van Europa. En 5,1 miljoen mensen willen beziggehouden worden. Daarom is het culturele programma ontzettend goed.

4. Metropoolhopping is geen probleem. Van de twintig grootste steden in Duitsland bevinden zich er negen in Noordrijn-Westfalen (Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum, Wuppertal, Bielefeld en Bonn).

Het Urftstuwmeer met in de verte burcht Vogelsang

Foto: Ralf Johnen

5. Zoveel mensen, dus nauwelijks natuur – dat klopt pertinent niet. Het grootste natuurpark in het Teutoburger Wald in Oostwestfalen-Lippe bewijst al bij de eerste aanblik het tegendeel. Dat geldt natuurlijk ook voor het eerste nationaalpark in Duitsland, de Eifel, die overigens ook voor een deel in Rijnland-Palts ligt.

Nog meer redenen waarom ik zo hou van Noordrijn-Westfalen

6. Multiculti bij uitstek. Er zijn 195 nationaliteiten op deze aardbol. In Keulen zijn er 181 van in de bevolking vertegenwoordigd. Je kunt wekenlang door de verschillende keukens struinen, waarin bijvoorbeeld ook Birmese, Afghaanse en Roemeense lekkernijen geserveerd worden.

Shopping Festival Chique Beglique in de hippe stad Keulen in Noordrijn-Westfalen

Foto: Taimas Ahangari/KölnTourismus

7. Het Roergebied is een shoppingparadijs. Naast het CentrO, het grootste winkelcentrum van Duitsland, hebben de steden ook elk hun eigen charme op het gebied van winkels. Onderschat hierbij Essen niet. Hier zijn veel winkels die je elders niet aantreft. Primark bijvoorbeeld, of het uitgeflipte merk Monki, dat tot H&M behoort. Exclusiever en verfijnder is het in Keulen in het ‘Belgische Viertel’ of in Flingern in Düsseldorf.

8. De afstanden zijn kort. Een groot voordeel is, dat alles zo dicht bij elkaar ligt. Van Düsseldorf naar Keulen is het 30 minuten rijden en van Bonn naar Keulen misschien maar 15 minuten. Wie van Bochum naar Essen wil, kan theoretisch lopen.

Het natuurpark Teutoburger Wald met groene heuvels

Foto: Wlad74/Shutterstock

9. Er is veel water. Het westen van Duitsland ligt weliswaar niet aan zee; toch is er geen gebrek aan water. Meer stuwmeren als in NRW vind je niet in de rest van Duitsland. Maar liefst 40 rivieren kronkelen door het landschap en een reisje op de Rijn is zeker aan te raden.

10. Onbekende plaatsen. Het is niet overal druk en overlopen. Vooral in de regio’s Oostwestfalen en Münsterland kun je nog vrijwel onontdekte plekken vinden. Plaatsen, waar je een tijdje wilt blijven, koffiehuizen met zulk heerlijk gebak, dat je er een suikershock op zou lopen en straten, waar achter elke bocht weer een monument opduikt.

erk Sint Lamberti in de Duitse stad Münster in Noordrijn-Westfalen

Foto: Miriam Schröer

Meer informatie over Noordrijn-Westfalen vind je op de website

www.nrw-tourismus.de