TOP
Pia Hoffmann
Amandelbloesem in Rijnland-Palts

Op de Südliche Weinstraße is het overal roze

Als je in maart of april op de Südliche Weinstraße (‘zuidelijke wijnroute’) onderweg bent, is het roze waar je maar kijkt. Maar behalve de bloei van de prachtige amandelbomen staan er nog flink wat andere verrassingen op de bezoekers te wachten.

Tekst: Pia Hoffmann

Als suikerspin bedekken roze-witte pluche ‘wolken’ van donzige bloemen de jonge amandeltakken. Elk jaar ziet het er rond het begin van de lente in het zuidelijke deel van Rijnland-Palts uit alsof er tulen rokjes over de bomen zijn gedrapeerd. De bloesempracht wordt van jaar tot jaar ook nog eens meer, want rond Edenkoben en Bad Bergzabern zijn talrijke nieuwe amandelbomen geplant – alleen al zestig stuks in één jaar tussen Kurstadt en Oberhofen. De route van het ‘Pfälzer Mandel- pfad’ slingert over een afstand van 77 kilometer dwars door het idyllische wijnlandschap – van Bad Dürkheim aan de rand van het Pfälzerwald tot aan het Weintor bij de Franse grens.

Een blauwe oldtimer in een roze pracht

Midden in deze roze bloesempracht duikt in de verte opeens een hemelsblauwe stip op. Het is een oldtimerbus met bouwjaar 1960 die rustig over de amandelbomen-allee tuft. Uit de open raampjes klinken schlagers die net zo oud zijn als de bus. Dan pakt gids Silke Schunck de microfoon: “Als u naar links kijkt, ziet u roze. Als u naar rechts kijkt, ziet u precies hetzelfde!” In haar roze jurk met bijpassend haarbandje, handtasje en bril ziet onze gids eruit als een Paltse versie van Dame Edna.

Buschauffeur en gids toepasselijk in het roze

Pia Hoffmann

De bijzondere oldtimerrit waarop we ons bevinden, is een amandel-proeverijtocht door de wijndorpen Gleiszellen-Gleishorbach, Siebeldingen en Pleisweiler-Oberhofen. Onderweg wordt gestopt bij meerdere haltes en kunnen de passagiers in alle denkbare vormen genieten van de prunus dulcis, zoals de amandelboom in het Latijn heet. Want ze zien niet alleen amandelbomen, maar ruiken, proeven en ervaren ook van alles over de vitaminerijke steenvrucht. Ooit werd de amandel – zoet als hij wit bloeit en bitter als hij roze bloeit – door de Romeinen naar de Palts meegenomen.

Zoete amandellekkernij

De eerste stop is bij de manufactuur van Rebmann in Bad Bergzabern, waar Markus Koppenhöfer de toeristen veel amandelen in het vooruitzicht stelt. “Bij ons kun je de allereerste amandelbonbon proeven, een amandel met chocolade overtrokken”, legt de chocolatier uit. Ook hij is ter gelegenheid van de amandelbloesem in het roze gekleed en laat een schaal met de verlokkende heerlijkheden rondgaan. “Wij produceren hier ook amandellikeurtruffels, amandelmakronen, amandeltaart en amandelbaguette,”, vertelt hij er nog bij. Wie hier nog niet genoeg heeft gehad, kan zich op de volgende haltes op nog meer lekkers verheugen: amandelijs, amandelchutney, amandelgebak, amandelsalami en amandelpasta.

Bij wijngoed Wissing in Gleiszellen wordt zelfs een historisch amandeltheaterstuk opgevoerd. Het decor bestaat uit romantische foto’s van een kunstenares uit de Palts. Je krijgt er ook een glaasje likeur, natuurlijk gemaakt van amandelen. Op het wijngoed Ullrich in Pleisweiler-Oberhofen wordt zelfs amandelbloesemwijn geproduceerd. Nu ja, niet helemaal, want de lichte rosé is uiteraard van druiven gemaakt. Maar wegens de frisse zoete noot draagt de wijn de naam van de amandelbloesem.

Amandelmenu’s en amandelweken

In de met bloeiende bomen omzoomde straten en langs de roze gekleurde hellingen heeft de blanke, harde steen-vrucht de voorjaarsgastronomie stevig in haar greep. Op veel plaatsen worden amandelmenu’s aangeprezen. Uwe Klemm, chef-kok van het Schlosshotel Bad Bergzaberner Hof, heeft voor zijn gasten een amandelsekt als aperitief, een opgeschuimd amandelsoepje, gevolgd door varkensfilet met honing-amandelsaus en een appel-amandel-mascarpone-gratin als dessert op de kaart staan.

Pia Hoffmann

Bernard Schmidt, mede-eigenaar van koffiebranderij Fleck aan de Ludwigsplatz, maakt koffie met amandelen. “De koffie-bonen worden samen met een paar amandelpitten geroosterd. Daarbij neemt de koffie het aroma over van de amandelen”, legt hij uit, en gooit vervolgens een handvol amandelpitten in de goudkleurige trechter. Het resultaat is een zachte, crèmekleurige koffie met een licht zoete smaak, die alleen tijdens de speciale amandelweken verkrijgbaar is.

Roze verlichte gebouwen

De amandelweken zijn echt iets om op de kalender roze te markeren. Ze duren van 1 maart tot 30 april. Dan worden ook diverse bezienswaardigheden langs de Deutsche Weinstraße ‘s avonds roze verlicht. “Daarvoor monteren we een roze folie op de lichtstralers, zodat de gebouwen al van verre fraai oplichten”, legt Bettina Bade van de TouristInformation Bad Bergzaberner Land toe. Zo straalt het Hambacher Schloss in het donker als een reusachtig Barbie-kasteel over de Rijnvlakte. Ook de Wachtenburg in Wachenheim, de burcht Landeck bij Klingenmünster, het Deutsches Weintor in Schweigen en enkele kapelletjes tussen Schweigen-Rechtenbach en Bad Dürkheim worden twee maanden lang in roze licht gedompeld.

Pia Hoffmann

Amandel-ontspanning

Ook de Südpfalztherme in Bad Bergzabern laat zich niet onbetuigd, want in het buitenbad schijnt sfeervol roze licht. Binnen kunnen de gasten gebruikmaken van geurige amandelzeep, amandel-opgietingen in de sauna, massages met amandelolie en baden met amandellotion. Na de behandelingen kun je een kopje thee met een amandelkoekje bestellen. Zelfs de decoratie in de sparuimten bestaat grotendeels uit amandelen. Wellnessliefhebbers die zich nog verder in het onderwerp willen verdiepen, kunnen in het zandlichtbad kijken naar een fotoserie over het amandellandschap van de Palts. “Daar lig je ongeveer dertig minuten bij gedempt licht in warm kwartszand, terwijl er rustgevende motieven aan je voorbijglijden”, zo licht Sandra Reichenbacher, bedrijfsleidster van de Südpfalztherme, dit bijzondere wellnessavontuur toe.

Zelfs de zeep in de thermen heeft een amandelbloesem-aroma

Pia Hoffmann

Amandelbloesemfeest

Wie liever langs echte amandelen loopt, kan bij het grote Pfälzer Mandelblüten-feest in Gimmeldingen bij Neustadt door bloeiende lanen wandelen, amandel-varkenspens met zuurkool proeven en nippen aan een mandelino, een cocktail van amandellikeur, rosé, prosecco en bloesemblaadjes. Met een beetje geluk ontdek je tussen de kraampjes van de markt de amandelkoningin of -prinses.

Al sinds 1935 wordt de amandelbloesem in dit wijndorpje in de Palts uitgebreid gevierd. Inmiddels trekt het festijn 20.000 bezoekers uit de hele wereld. Het enige probleem bij het evenement is dat de bloei van de amandelbomen zich niet precies laat voorspellen. Daarom bepaalt het amandelbloesemcomité de feestdatum pas kort van tevoren, afhankelijk van het stadium van de bloei en het weer. Dat kan soms maar enkele dagen van tevoren zijn. Gelukkig is de Palts een van de zonnigste regio’s van Duitsland en daarom is de kans groot dat de amandelbomen ook dit jaar weer vroeg bloeien. En zo kan het Gimmeldinger Mandelblütenfest weer het eerste Duitse wijnfeest in het nieuwe jaar zijn.

Pia Hoffmann

Informatie

www.gastlandschaften.de

Amandel-evenmenten en -arrangementen

www.mandelbluetenfest.de, www.mandelbluete-pfalz.de