TOP
Foto: Ralf Johnen
Wijnmakerei Fürst in Bürgstadt is beroemd om uijn rode wijnen, maar de Riesling mag er ook zijn

Een bezoek aan de wijnmakerij Fürst in Bürgstadt

Wijnmakerei Fürst in Bürgstadt is wereldberoemd. Het Duitsland-Magazine was op bezoek bij een van de beste rode wijnproducenten van het land.

Tekst: Ralf Johnen

De Centgrafenberg in Bürgstadt is een van de beste en beroemdste wijnbergen voor Spätburgunder in Duitsland - vooral als het gaat om de wijnen van wijngoed Rudolf Fürst

Foto’s: Ralf Johnen

Nooit gehoord van de regio Churfranken? Dat is best mogelijk, want de naam bestaat nog niet zo gek lang. De regio ligt in het noordwesten van Beieren, precies tussen Frankfurt, Würzburg en Heidelberg. Het karakteristieke element van het landschap is de rivier de Main, die zich hier een weg baant door Spessart en Odenwald.

Wijnmakers Paul en Sebastian Fürst

Overal waar de oevers van de rivier gepaard gaan met bergen, gedijen de druiven al eeuwenlang. De wijnstokken behoren tot het wijnbouwgebied Franken, dat enorm groot is. In tegenstelling tot grote delen van de regio groeien rondom het wijndorpje Bürgstadt vooral druiven voor rode wijn. De belangrijkste druivensoort is Pinot Noir of Spätburgunder, zoals de Duitsers zeggen. Maar de wijnbouwers kweken ook Riesling, Pinot Blanc (Weißburgunder) en Silvaner met groot succes. Bovendien gedijen Müller-Thurgau en Frühburgunder in kleinere hoeveelheden op de 32 hectare.

Wijn sinds 1638

Houten gebouw van wijnmakerij Fürst in Bürgstadt

Net buiten Bürgstadt ligt de wijnmakerij Fürst verstopt tussen de wijngaarden. De familie verbouwt al sinds 1638 wijn. Sinds 1979 ligt de boerderij op de flanken van de Centgrafenberg, waar de meeste druiven worden geteeld.

De verhuizing van de boerderij was een van de eerste handelingen van Paul en Monika Fürst nadat zij het wijngoed hadden overgenomen. Tegenwoordig is zoon Sebastian grotendeels verantwoordelijk voor het bedrijf, terwijl Paul Fürst (geboren in 1954) op de achtergrond aan de touwtjes trekt. Onder zijn leiding is het VDP-wijngoed (Verband Deutscher Prädikatsweingüter dus Vereniging van Duitse predicaat-wijnhuizen) erin geslaagd de absolute top van het land te bereiken.

Gunstig klimaat voor wijnmakerij Fürst in Bürgstadt

De Lagenweine van wijnmakerei Fürst in Bürgstadt zijn fel begeerd

Paul Fürst legt uit dat hij heeft geprofiteerd van de gunstige klimatologische ligging van Bürgstadt: “Het Odenwald in het westen, houdt veel slecht weer tegen”, legt hij uit. Bovendien worden de wijnstokken beschermd door de bossen, die het effect hebben van een beschermende muts over de toppen van de wijnbergen. De ligging van de Centgrafenberg in het zuiden en de goede grond doen de rest.

Maar ondanks al zijn nuchterheid laat de wijnbouwer niet onvermeld dat de kwaliteit van de wijnen het resultaat is van hard en consistent werk. De natuurlijke teelt van de wijngaarden, verminderde opbrengst, uitgebreide aandacht voor de bladeren en een zeer selectieve druivenoogst zijn de basis voor het succes. Later in de kelder volgt de milde rijping met een lange opslag in houten vaten.

Passie en competentie

Heerlijke fles Frühburgunder uit het jaar 1999 van wijnmakerei Fürst in Bürgstadt

Dit alles wordt afgerond met passie en competentie. Met dit recept heeft Weingut Fürst het op de wijnmenu’s van vele toprestaurants in binnen- en buitenland gehaald. Iets, waar de senior-chef bijzonder trots op is. Zoals zoveel Duitse wijnbedrijven hebben ook de Fürst’s hun assortiment in drie segmenten verdeeld: Gutsweine, Ortsweine en Lagenweine. In deze volgorde wordt de kwaliteit steeds beter en de inzet hoger.

De Gutsweine zijn matig geprijsd, de Müller-Thurgau bijvoorbeeld kost rond € 8,50. Daarentegen wordt de Spätburgunder uit ‘Einzellagen’ – dus van een specifieke ligging – momenteel verkocht voor zo’n € 129. Deze elite wijnen worden geleverd in houten kisten. Velen ervan gaan overzee: rijke kenners uit Noord-Amerika, Azië en de Emiraten vullen hiermee hun kelders.

Wereldberoemde Pinot Noir

Een glas Spätburgunder in de namiddagszon in Franken

Hoewel wijnmakerij Fürst in Bürgstadt in grote delen van de wijnwereld beroemd is om zijn omgang met Pinot Noir, ligt zijn geheime passie bij een andere druif: de Frühburgunder. Deze druif wordt als zeer gevoelig beschouwd en vereist intensieve zorg. Toch zijn de opbrengsten laag. Maar wie het onder de knie heeft, kan met deze inheemse druif uit het Main-gebied groots succes boeken.

Paul Fürst bewees dit aan het einde van het interview, toen hij een “Frühburgunder R” uit het jaar 1999 opentrok. Een fluweelachtige druppel met een vol boeket en een mysterieuze rode tint, die elke wijnliefhebber in een staat van absolute verrukking brengt.

Auteur Ralf Johnen in de wijngaard van wijnmakerei Rudolf Fürst in Bürgstadt

Informatie over wijnmakerij Fürst in Bürgstadt

Wijnmakerij Rudolf Fürst

Hohenlindenweg 46

63927 Bürgstadt am Main

www.weingut-rudolf-fuerst.de

Verkoop op het wijngoed ma – vr 9 – 12 en 14-17, za 10-15

Toeristische regio Churfranken:

www.churfranken.de

Een deel van de wijnen van Fürst kan in Nederland worden besteld bij Hamersma of bij Anfors-Imperial.