TOP
Foto's: Karlsruhe Tourismus
Het kasteel van Karlsruhe is prachtig

De warmste stad van Duitsland

Karlsruhe is de warmste stad van Duitsland. Als je hier naartoe reist kom je – statistisch gezien – aan op de zonnige zijde van het leven. Voor de op één na grootste stad van Baden-Württemberg zul je dus zeker warmlopen.

Buiten alleen een kannetje

Café Juli, dat natuurlijk niet alleen maar kannetjes buiten serveert, is één van de hipste koffiehuizen in de stad. Je krijgt er een verrukkelijk ontbijt. Je moet een beetje geluk hebben als je een van de drie tafeltjes buiten in de zon wilt bemachtigen. Als dat lukt, kan je dag niet meer stuk. Het liefst bestel je een vers geperste sinaasappelsap, een broodje zalm en een cappuccino.

De dierentuin van Karlsruhe

Dat kan niet waar zijn…

Bij meer dan een miljoen bezoekers per jaar kan een bezoek geen vergissing zijn. Want zoveel mensen komen naar de Zoologische Stadgarten in het centrum van de stad (direct tegenover het station). De combinatie van dierentuin en park is dan ook heel bijzonder en vooral bij mooi weer, want dan is het een groene oase.

Een historisch boombestand, een kleurrijke bloemenzee met meer dan 15.000 geurende rozen en een heleboel dieren uit alle delen van de wereld zijn absoluut een bezoek waard. Als je naar de zeeleeuwen en pinguïns in het aangelegde kustenlandschap of de dieren van Afrika staat te kijken, vergeet je bijna dat je midden in het centrum van de stad Karlsruhe bent.

Eigenlijk moet je nog wat tijd reserveren om na afloop een tochtje van 40 minuten met de Gondoletta over de Stadtgartensee te maken, om de verschillende dierverblijven vanaf het water te zien en van de frisse lucht van het park te genieten.

De Schlossgarten of kasteeltuin in Karlsruhe van boven

Wandelen als een koning in de warmste stad van Duitsland

Het meest kun je genieten van de mooi-weer-stad op een middag in de zon in de kasteeltuin. Talrijke bronnen, beelden en monumenten sieren de gazons in het prachtige Engelse landschapspark. Bij een picknick op een van de frisgroene grasvelden kun je overleggen nog een rondje (ca. 20 minuten) met het zgn. ‘Bähnle’ (treintje) te maken, om een beter overzicht van de liefdevol aangelegde kasteeltuin te krijgen.

Mensen vertoeven in de kasteeltuin van Karslruhe de warmste stad van Duitsland

Ook komt een wandeling door de botanische tuin in aanmerking, waar je in de vele kassen de zeldzame tropische planten en cactussen kunt bekijken en in de ban van de weelderige kleurenpracht zult raken.

Karlsruhe de warmste stadt van Duitsland met jonge mensen die wijn drinken

De moeite van het trappenlopen waard

Tot slot beklim je voor een geweldig uitzicht de Turmberg over de ‘Hexenstäffele’ (de heksentrap), een weg van trappen met in totaal 528 treden, of je gaat naar boven met de Turmbergbahn, de oudste kabelspoorbaan van Duitsland. Boven aangekomen geniet je van het uitzicht over de Rijnvlakten en de stad Karlsruhe, een stad die zich kenmerkt door de weidse parken en de schoonheid van talloze tuinen.

Het centrum voor cultuur en media in Karlsruhe

Foto: Volker Naumann

En als het dan toch een keertje regent

Als het ondanks alle geweldige beloftes tocht een keertje gaat regenen, is dit geen reden om te treuren. Het ZKM (Zentrum für Kunst und Medien) levert dan een fantastisch onderdak. 30 Jaar na de oprichting behoort het ZKM tot de top 5 van wereldmusea. Het museum staat in het rijtje op plaats vier, direct achter het MoMA in New York, de Biennale van Venetië en het Centre Pompidou in Parijs.

Meer informatie over de warmste stad van Duitsland:

www.karlsruhe-tourismus.de