TOP
Karlsruhe Tourismus GmbH/Foto: Mende

De warmste stad van Duitsland

Als je naar Karlsruhe reist kom je –statistisch gezien – aan op de zonnige zijde van het leven. Voor de op één na grootste stad van Baden-Württemberg zul je zeker warmlopen – letterlijk zelfs, want het is de warmste stad van het land – en dat heeft een heleboel voordelen.

Buiten alleen een kannetje

Café Juli, dat natuurlijk niet alleen maar kannetjes buiten serveert, is één van de hipste koffiehuizen in de stad. Je krijgt er een verrukkelijk ontbijt. Je moet een beetje geluk hebben als je een van de drie tafeltjes buiten in de zon wilt bemachtigen. Als dat lukt, kan je dag niet meer stuk. Het liefst bestel je een vers geperste sinaasappelsap, een broodje zalm en een cappuccino.

Dat kan niet waar zijn…

Bij meer dan een miljoen bezoekers per jaar kan een bezoek geen vergissing zijn. Want zoveel mensen komen naar de Zoologische Stadgarten in het centrum van de stad (direct tegenover het station). De combinatie van dierentuin en park is dan ook heel bijzonder en vooral bij mooi weer, want dan is het een groene oase.

Zoologischer Stadtgarten

Een historisch boombestand, een kleurrijke bloemenzee met meer dan 15.000 geurende rozen en een heleboel dieren uit alle delen van de wereld zijn absoluut een bezoek waard Als je naar de zeeleeuwen en pinguïns in het aangelegde kustenlandschap of de dieren van Afrika staat te kijken, vergeet je bijna dat je midden in het centrum van de stad Karlsruhe bent.

Eigenlijk moet je nog wat tijd reserveren om na afloop een tochtje van 40 minuten met de Gondoletta over de Stadtgartensee te maken, om de verschillende dierverblijven vanaf het water te zien en van de frisse lucht van het park te genieten.

Wandelen als een koning

Het meest kun je genieten van de mooi-weer-stad op een middag in de zon in de kasteeltuin. Talrijke bronnen, beelden en monumenten sieren de gazons in het prachtige Engelse landschapspark.

Schlossgarten

Schlossgarten

Bij een picknick op een van de frisgroene grasvelden kun je overleggen nog een rondje (ca. 20 minuten) met het zgn. ‘Bähnle’ (treintje) te maken, om een beter overzicht van de liefdevol aangelegde kasteeltuin te krijgen. Ook komt een wandeling door de botanische tuin in aanmerking, waar je in de vele kassen de zeldzame tropische planten en cactussen kunt bekijken en in de ban van de weelderige kleurenpracht zult raken.

Schlossgarten

Schlossgarten

De moeite van het trappenlopen waard

Tot slot beklim je voor een geweldig uitzicht de Turmberg over de ‘Hexenstäffele’ (de heksentrap), een weg van trappen met in totaal 528 treden, of je gaat naar boven met de Turmbergbahn, de oudste kabelspoorbaan van Duitsland. Boven aangekomen geniet je van het uitzicht over de Rijnvlakten en de stad Karlsruhe, een stad die zich kenmerkt door de weidse parken en de schoonheid van talloze tuinen.

Turmbergterrasse

En als het dan toch een keertje regent

Als het ondanks alle geweldige beloftes tocht een keertje gaat regenen, is dit geen reden om te treuren. Het ZKM (Zentrum für Kunst und Medien) levert dan een fantastisch onderdak. 30 Jaar na de oprichting behoort het ZKM tot de top 5 van wereldmusea. Het museum staat in het rijtje op plaats vier, direct achter het MoMA in New York, de Biennale van Venetië en het Centre Pompidou in Parijs.

ZKM

ZKM

Meer informatie:

www.karlsruhe-tourismus.de