TOP

Feesten ter ere van de wijn

Johann Wolfgang von Goethe wist het al: Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Daarom worden er talrijke wijnfeesten gehouden, om te kunnen genieten van deze heerlijke drank. Dus wat houdt je nog tegen? Laat de kurken knallen!

Rothenburger Weindorf

Eén van de mooiste en best behouden middeleeuwse stadscentra in Duitsland vind je in Rothenburg ob der Tauber. Maar, dat is niet het enige wat de stad te bieden heeft: Het Middenfrankische stadje is ook bekend door de lange wijngeschiedenis, die teruggaat tot in de 13e eeuw. Daarom hoef je je ook niet te verbazen, dat er aan het oudste cultuurgoed van de mensheid een feest wordt gewijd.

Tussen 14 en 18 augustus 2019 wordt de Grüner Markt omgetoverd tot het Rothenburgse wijndorp. Voor de indrukwekkende achtergrond van de stadskerk St. Jakob ligt de markt, die in het teken staat van de Frankische kwaliteitswijnen. Daarnaast biedt de menukaart allerlei regionale specialiteiten, maar ook internationale gerechten. In totaal nemen er zes gastronomen deel aan het wijndorp, die samen met hun wijnleveranciers meer dan 70 wijnsoorten schenken, waarbij ze hun gasten ook laten genieten van bijzonderheden, die je elders nauwelijks tegenkomt.

Foto: Rothenburg Tourismus Service Pfitzinger

Rheingauer Weinmarkt

De ‘Freßgass’ is een van de populairste straatjes in Frankfurt am Main, Het trekt ieder jaar heel veel bezoekers naar de binnenstad. Sinds de Eerste Wereldoorlog vind je hier talrijke levensmiddelen- en delicatessenwinkels bij elkaar, vandaar de bijnaam van de straat. In de zomer zorgt het jaarlijkse culinaire straatevenement ook voor een stroom van bezoekers: Op 28 augustus 2019 start de Rheingauer Weinmarkt, waar de wijnbouwers uit de regio hun kostbaarheden presenteren. Tot 6 september hebben de gasten de keus uit 600 wijn- en sektsoorten, waaronder ook die van druiven uit de alternatieve aanbouw. Om de honger te stillen is er een uitgebreid aanbod aan spijzen, variërend van ‘Leberkäse’, ‘Haxen’ en ‘Bratwurst’ tot aan Thailandse, Chinese of Italiaanse specialiteiten.

Foto: visit Frankfurt/Holger Ullmann

Stuttgarter Weindorf

Nagenoeg geen andere deelstaat heeft zo’n duidelijke wijncultuur als Baden-Württemberg. Niet voor niets komen wijnliefhebbers hier in de hoofdstad Stuttgart van 28 augustus tot 8 september 2019 helemaal aan hun trekken. Het Stuttgarter Weindorf heeft dit jaar een aanbod van meer dan 500 wijnen uit de aanbouwgebieden Württemberg en Baden. In gezellige hutjes kunnen bezoekers in alle rust genieten van hun uitverkoren wijn of sekt en van kostelijke streekgerechten. Naast 30 wijngastronomen bieden drie zoetwarenhandelaren hun snoepgoed te koop aan. Een unieke belevenis is het traditionele ‘Traubenpressen’, waarbij prominenten uit de politiek live hun kunsten in de druiventon vertonen . Overigens: het wijndorp gebruikt voor 100% ecostroom en bespaart daarmee elk jaar ca. 50.000 kilo CO2.

Foto: Stuttgart Marketing GmbH/Christoph Düpper

Mainzer Weinmarkt

Een van de wijnmarkten met de langste traditie is die in Mainz. Als sinds 83 jaar nodigen de wijnboeren hun afnemers uit in de stad aan de Rijn. Van 29 augustus tot 1 september en van 5 tot 8 september 2019 wordt het spektakel georganiseerd in het grote stadspark. Naast de enorme regionale wijnkeuze uit Mainz, Rheinhessen en de Rheingau kunnen de bezoekers in het wijndorp van de ‘Great Wine Capitals’ dit jaar Chileense wijnen proeven.

De typisch Rijnhessische wijnvocabulaire wordt op de markt gratis meegeleverd: Wie na zijn ‘Spundekäs’ (een kaasgerecht van roomkaas met kwark) alleen nog maar een klein slokje wil drinken, bestelt een ‘Piffche’, omdat met een 0,1 liter glas de wijn sneller is opgedronken dan dat je kunt fluiten(‘pfeiffen’).  In de rozentuin is een tentoonstelling te bewonderen met kunstwerken van 60 kunstenaars, zoals aquarellen, edelsmeedkunst, glas, houten kunstobjecten en beschilderde zijde. Geweldige momenten kun je beleven tijdens een blinde proeverij of een proefwandeling door het stadspark, waar acht wijnbouwers uit Rijnhessen de wandelaars opwachten met een probeerslokje.

Foto: mainzplus CITYMARKETING GmbH

Bad Dürkheim: Wurstmarkt

Als je over de worstmarkt in Bad Dürkheim hoort, denk je in eerste instantie niet aan een wijnfeest; het is echter wereldwijd wel het grootste in zijn soort. De Palts viert hier al meer dan 600 jaar een feest ter ere van de wijn. Negen dagen lang komen meer dan 700.000 bezoekers naar de Duitse Wijnstraat om van het edele vocht te proeven.

Dit jaar is de Wurstmarkt van 6 tot 10 september en van 13 tot 16 september. Naast de enorme keuze van ca. 300 soorten uit Bad Dürkheim aan totaal 54 kramen, kun je hier nog een highlight verwachten: Het wereldwijd grootste wijnvat met een inhoud van ca. 1.700.000 liter. Dit werd gebouwd door wijnbouwer en kuipermeester Fritz Keller en tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd. Als je tussen de proeverijen een extra adrenalinekick nodig hebt, kun je terecht bij een van de kermisattracties, of bij het vuurwerk aan het eind van de markt.

Foto: Stadt Bad Dürkheim

WEINverliebt Düsseldorf

Ook in Düsseldorf, een stad waarbij je niet direct aan wijn denkt, kunnen wijnliefhebbers flink wat beleven. Op 21 en 22 september 2019 heten ongeveer 30 wijnboeren de gasten van harte welkom voor een proef-beurs in de Classic Remise Düsseldorf. Er zijn ca. 200 proefwijnen uit binnen- en buitenland uitverkoren en de wijnbouwers putten graag uit met hun vakkennis om bezoekers te adviseren. In de entreeprijs zijn behalve wijnproeverijen ook water en brood inbegrepen. Rustige muziek en een groot aanbod aan culinaire lekkernijen maken een geslaagd uitstapje helemaal af. In comfortabele zitgelegenheden kunnen de beursbezoekers hun kennis over de fris verworven informatie uitwisselen.

Foto: Vicampo.de GmbH

Weinfest Meißen

Wie geen zin heeft in Oktoberfeest en bier, kan in het laatste weekend van september naar Meißen gaan. Hier staat van 27 tot 29 september 2019 één van de jaarlijkse hoogtepunten op het programma. Bij het grootste wijnfeest van Saksen hebben bezoekers in de Altstadt van Meißen een luxe probleem: Op ongeveer 20 verschillende plaatsen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen geschonken en bovendien zijn er op de verschillende podia uiteenlopende soorten muziek te horen.

De bewoners openen hun wijnkelders en binnenhoven exclusief voor de gasten en artiesten laten hun nieuwste attracties zien op de feestplaats. Hoogtepunt op zondagmiddag is de feestelijke optocht met rijk versierde wagens en paardenkoetsen. Het einde van het feest wordt gevierd met een vuurwerk boven de Elbe. De toegang is gedurende alle dagen gratis.

Foto: Andreas Krause