TOP
Foto: Saksen toerisme

Op pad tussen wijn en kunst in Saksen

Ga op pad op de 55 kilometer lange Saksische wijnstraat, waar je onder meer plafondschilderingen van een Nederlandse kunstschilder uit de 17e eeuw kunt bewonderen.

In Radebeul aan de Elbe bij Dresden ligt de oudste nog bestaande wijngoed van Saksen. Wijngoed Hoflössnitz heeft een bijzondere link met Nederland: Op het plafond van de grote zaal zijn vele schilderingen van tropische dieren. Gemaakt zijn deze in de 17e eeuw door kunstschilder Albert Eckhout.

Wijngoed met lange traditie

De keurvorsten die tot 1918 bijna 900 jaar over Saksen regeerden, de “Wettingers”, hebben Hoflössnitz in 1401 opgericht. Ze waren grote verzamelaars en liefhebbers van kunst, vooral de exotische werken van Albert Eckhout bevielen hun zeer.

Foto: Saksen toerisme

Het begin van Eckhouts carrière

De Nederlandse schilder was in 1636 op uitnodiging van Prins Maurits naar de toenmalige Nederlandse WIC-kolonie in Brazilië vertrekt, waar hij naast portretten van indianen en slaven ook  Zuid-Amerikaanse flora en fauna schilderde. Veel van zijn werken hangen nu in het Mauritshuis in Den Haag.

Terug uit Brazilië kwam Eckhout op verzoek van keurvorst Johan George II van Saksen naar Dresden. Vanaf 1653 werkte hij ruim tien jaar in Saksen. Toen maakte hij ook de vele plafondschilderingen van tropische dieren in Hoflössnitz. Eckhout verliet Dresden in 1664 en keerde terug naar zijn geboortestad Groningen waar hij in 1666 overleed. In Saksen leeft zijn werk tot op de dag van vandaag voort.

Foto: Saksen toerisme

Biologische wijnen

Hoflössnitz is met de tijd meegegaan: Er worden nu wijnen op biologische basis gemaakt. Hier is ook het Saksische Wijnbouwmuseum gevestigd, want Hoflössnitz ligt centraal in de Saksische wijnstraat. In het Elbedal, met zijn warme zomers, wordt al ruim 850 jaar wijn gemaakt. Dit heerlijke gebied kun je via een bewegwijzerde fiets- en wandelroute ontdekken.

Wandelen of fietsen tussen de druiven

De 55 km lange Saksische wijnstraat ligt tussen Pirna (in het nationaal park Sächsische Schweiz) en Diesbar-Seusslitz (ten noorden van Meissen). Een van de belangrijkste wijnplaatsen is de historische stad Meissen die bekend is om het porselein. In deze streek worden rode, witte, maar ook bijzondere mousserende en ‘Eisweinen’ geproduceerd. Vele wijngoederen zijn geopend voor bezoek. Op enkele adressen, waaronder ook het wijngoed Hoflössnitz, kun je ook overnachten.

Foto: Saksen toerisme

Elbefietspad

De Duitse fietsersbond heeft het Elbefietspad tot mooiste fietsroute van Duitsland uitgeroepen. Waarschijnlijk ook omdat hij dwars door de Saksische wijnstraat loopt. Voor wandelaars is de ‘Sächsische Weinwandernweg’ uitgezet, die uit zes wandeletappes tussen Pirna en Diesbar bestaat. Verdere bezienswaardigheden in het Elbedal zijn de cultuur metropool Dresden en het Jachtslot Moritzburg. Meer informatie over vakantie in Saksen vind je hier.

Foto: Sylvio Dittrich