TOP
Artem Shadri/shutterstock.com
Artem Shadri/shutterstock.com

Taartrecepten van oma opnieuw gebakken

Met deze taartrecepten zul je het binnen de kortste keren als keukenprinses helemaal maken. Snel klaargemaakt en gewoonweg verrukkelijk: deze Duitse taartklassiekers zijn als die uit oma’s tijd maar nieuw geïnterpreteerd.

Apfel-Bienenstich-taart

Tja, de ‘Bienenstich’-taart zou volgens de overlevering zijn gebakken nadat in 1474 de vijand voor de stadsmuur van Andernach was verdreven door de bijensteken, die ze kregen nadat twee bakkersjongens een bijennest naar beneden hadden gegooid. De overwinning werd gevierd met een bijensteek-taart.

Recept voor ongeveer 16 stukken, moeilijkheidsgraad middelmatig, voorbereidingstijd ca. 60 minuten.

Apfel-Bienenstich-taart

Dr. Oetker Versuchsküche

Ingrediënten

Voor het deeg:

350 g tarwemeel
125 g suiker
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
1 mespuntje zout
125 g zachte boter of margarine
2 middelgrote eieren

Vulling:

1 1/2 kg appels, bijv. elstar
1 beker Dr. Oetker crème fraîche classic (250 g)
4 middelgrote eieren
1 volle el maïzena
75 g suiker
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
1 tl kaneel Beleg
75 g boter
75 g suiker
100 g slagroom
150 g geschaafde amandelen
klontje boter om de amandelen te roosteren
En verder margarine om de springvorm (Ø 26 cm) in te vetten

Voorbereiding

Springvorm invetten en de oven voorverwarmen met boven-/onderwarmte 200°C (hetelucht ca. 180°C)

Bereiding

Deeg:

Alle ingrediënten in een kom met een mixer (met kneedhaken) eerst op lage en daarna op de hoogste stand tot een glad deeg kloppen. De helft van het deeg op de bodem van de vorm uitrollen en dan de rand van de vorm aanbrengen. Van het resterende deeg een lange rol maken en deze langs de binnenkant van de vorm op het deeg leggen en tegen de zijkant aandrukken, totdat de rand de hoogte van springvorm heeft.

Vulling:

Appels schillen, in vieren delen en dwars in plakjes snijden. De appelplakjes in laagjes in de vorm leggen. Crème fraîche met eieren en maïzena, suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar kloppen en over de appels gieten.

Bakken:

Springvorm op een derde van de ovenhoogte van onderen ca. 30 minuten laten bakken.

Afwerking:

Boter en suiker in een koekenpan laten smelten. Slagroom toevoegen en alles bij matige temperatuur zachtjes laten koken tot het mengsel wat dikker is geworden. Amandelen toevoegen. Mengsel op de voorgebakken taart verdelen en ca. 40 minuten op 180°C (hetelucht ca. 160°C) boven-/ onderwarmte op een derde van de ovenhoogte van onderen afbakken. Taart op een rooster in de vorm laten afkoelen. Springvorm verwijderen en naar wens met een toefje slagroom serveren.

Tip Er kan voor dit recept ook een vorm van Ø 28 cm worden gebruikt.

Opgerolde Perentaart

Net als koffiebroodjes maar dan heel anders. Een vrij eenvoudig recept, met een verrassend resultaat. Vervangt in het weekend de lunch en is heerlijk bij een kopje koffie.

Voor ca. 12 stuks, moeilijkheidsgraad middelmatig en 40 minuten bereidingstijd.

Opgerolde Perentaart

Dr. Oetker Versuchküche

Ingrediënten

margarine om de springvorm (Ø 26 cm) in te vetten

Vulling:

1 kg peren
4 el citroensap
25 g gedroogde cranberry’s
1 zakje Dr. Oetker kookpudding vanillesmaak
2 volle el suiker
100 ml water Gistdeeg
125 ml melk
125 g boter of margarine
400 g tarwemeel
1 zakje Dr. Oetker instant gist
125 g suiker
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
1 snufje zout
1 middelgroot ei

Afwerking:

3 el abrikozengelei

Bereiding

Vulling:

Peren schillen, in kleine blokjes snijden en met citroensap en cranberry’s in een pan door elkaar mengen. Dit mengsel op matige temperatuur in ca. 10 minuten zacht laten worden. Puddingpoeder met suiker vermengen en voorzichtig in water oplossen. Peren van de kookplaat afhalen en hier de puddingoplossing doorroeren en vervolgens 1 keer kort laten koken en af laten koelen.

Gistdeeg:

Melk verwarmen en er de boter of margarine in laten smelten. Meel in een kom zeven en gist er zorgvuldig doormengen. Overige ingrediënten en warme melk met boter toevoegen. Het geheel met een mixer met kneedhaken kort op de laagste stand en daarna op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad deeg kneden. Het deeg op een warme plaats afgedekt laten staan, totdat het duidelijk gerezen is.

Bakken

Springvorm invetten. Oven voorverwarmen met boven-/ onderwarmte 180°C (hetelucht ca. 160°C). Het deeg op een met meel bestrooide vlakke ondergrond kort doorkneden en tot een rechthoek van ca. 40 x 30 cm. uitrollen. De vulling op het deeg verdelen; hierbij aan een lange zijde een strook van 2 cm vrij laten. De rechthoek over de lange zijde oprollen (niet belegde strook bovenop) en in 8 gelijke schijven snijden. Deze op de platte kant in de springvorm leggen. De vorm op het rooster in de oven schuiven op 1/3 van de hoogte van onderen. Ca. 35 minuten bakken. Rand van de vorm lossnijden en verwijderen. Taart op de bodem van de springvorm op een rooster laten afkoelen.

Afwerken

Bodem verwijderen en de taart op een taartschaal zetten. Gelei iets verwarmen en op de taart strijken.

Tips: De vulling smaakt bijzonder lekker als de helft van het water wordt vervangen door rum. De taart kan worden ingevroren.

Kwarktaarthapjes

Een variatie op de traditionele ‘Käsekuchen’, maar een die net zo goed smaakt. Je kunt er rijkelijk van uitdelen in een groot gezelschap, bij een receptie of op een feest.

Voor ca. 100 stuks, moeilijkheidsgraad middelmatig en 40 minuten bereidingstijd.

Kwarktaarthapjes Foto

Dr. Oetker Versuchküche

Ingrediënten

Roerdeeg:

150 g zachte boter of margarine
150 g suiker
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
1 snufje zout
3 middelgrote eieren
150 g tarwemeel
2 afgestreken tl Dr. Oetker Backin bakpoeder
Kwarkmengsel:
4 eiwit van middelgrote eieren
4 eigeel
125 g suiker
2 zakjes Dr. Oetker vanillesuiker
1 zakje Dr. Oetker kookpudding vanillesmaak
1000 g magere kwark
1 beker Dr. Oetker crème fraîche (250 g)

Versiering en afwerking:

gemengde bessen naar keuze strooisel of andere versiering van dr. Oetker
prikkertjes

Bereiding

Voorbereiding:
Bakblik met bakraam (of een grote rechthoekige bakvorm) goed invetten. Oven voorverwarmen met boven-/onderwarmte op 180°C (hetelucht ca. 160°C).

Roerdeeg:

Boter of margarine in een kom met een mixer (met gardes) schuimig kloppen. Met kleine beetjes tegelijk de suiker, vanillesuiker en het zout toevoegen. Elk ei gedurende 1/2 minuut op de hoogste stand door het mengsel mixen. Meel en bakpoeder in 2 porties voorzichtig toevoegen en vermengen. Deeg op het bakblik (met bakraam) verdelen.

Kwarkmengsel:

Eiwit stijfslaan. Eigeel met suiker en vanillesuiker goed door elkaar roeren. Puddingpoeder toevoegen en vermengen. Kwark en crème fraîche toevoegen en alles met de mixer goed doorkloppen. Eiwit er voorzichtig doorheen scheppen en het mengsel over het deeg verdelen en gladstrijken.

Bakken:

Bakblik op ca. 1/3 van de ovenhoogte van onderen in de oven schuiven en 40 minuten bakken. Bakblik met raam op een rooster laten afkoelen.
Versieren:
Het bakraam voorzichtig verwijderen en de taart op het bakblik in kleine blokjes snijden. Bessen wassen, de mooiste selecteren en droogdeppen. Op elk taartblokje een prikkertje met vruchtjes steken en de taart naar believen met decoratiemateriaal versieren.