TOP
Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus
Lekker eten uit de oven in Rijnland-Palts

Duitse gerechten met een verhaal

Oma’s kookboek is allang weer tevoorschijn gehaald, want klassieke recepten zijn helemaal hot. In hun oorspronkelijke vorm of aangepast aan de sterrenkeuken.

Jong stel drinkt wijn uit Rijnland-Palts in de lente

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus

In Rheinland-Pfalz laten deze vier Duitse gerechten met een verhaal niet alleen de lokale bewoners watertanden. Duitsland Magazine maakt je hongerig.

Gevulde knoedels uit de Hunsrück

Sinds het jaar 1723 worden er in de Hunsrück aardappels geteeld. De eetbare knol bereid je zonder al te veel franje: simpel en smaakvol. Toch hebben de koks in de Hunsrück veel ideeën voor hun bereiding. Zei het gesmoord, gebakken, gestoomd, gestampt, gekookt tot soep, geraspt of zelfs verwerkt in worst.

Gevulde knoedels op een bord vol saus

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus

Een hele smaakvolle specialiteit van de ‘grumbeer’ of ‘grumbier’ zoals de mensen in der Hunsrück de aardappel noemen, is de Hunsrücker ‘gefillte klees’. Vertaald betekent dat ‘gevulde knoedels’. Enorme knoedels met een vulling van gehakt, leverworst of paddenstoelen, met spek-roomsaus en appelmoes. Dit typische gerecht serveren restaurants en mensen thuis tot vandaag de dag in allerlei variaties, waaronder natuurlijk ook vegetarische.

Het nationale gerecht van de Palts: saumagen

De boeren uit de West-Palts hadden zo’n driehonderd jaar geleden nooit durven dromen dat ze wereldberoemd zouden worden. Toen sneden ze aardappelen in stukken en stopten ze samen met blokjes vlees en kruiden in zorgvuldig schoongemaakte varkensmagen. Dit lieten ze urenlang stoven op het vuur. Een handgeschreven recept uit 1865 vormt het bewijs dat de eerste saumagen uit de Sickinger Höhe in de West-Palts kwamen.

Hier worden al sinds jaar en dag eersteklas aardappelen geteeld, die de basis vormen voor deze culinaire lekkernij. Het vroegere eten van de armen is nu een specialiteit geworden, die inmiddels zijn sporen heeft verdiend in de verfijnde keuken. Hier wordt hij steeds opnieuw in een ander jasje geserveerd. De ene keer als een truffel-speenvarkenmaag, de andere keer als saumagen carpaccio.

Of het nu gaat om een sterrenrestaurant, een berghut of een wijnbar – saumagen is en blijft in de Palts een echte traditie. Voormalig bondskanselier Helmut Kohl was een van de grootste fans van saumagen. Hij zette het gerecht bij elk banket voor presidenten en collega-politici op de kaart. Honger gekregen? Ga dan naar Landau, dat regelmatig de internationale saumagenwedstrijd organiseerd.

Aan het spit – cultgerecht in Idar-Oberstein

Voor Idar-Oberstein en de Nahe-regio is vlees aan het spit hetzelfde als de printen voor Aken, de lebkuchen (peperkoek) voor Neurenberg en de marsepein voor Lübeck. Karl Becker nam het vlees roosteren aan het spit mee naar Idar-Oberstein. Becker verruilde zijn Duitse geboortegrond voor Brazilië om agaten te zoeken voor de edelstenenhandel van zijn vader.

Rollbraten boven open vuur in Rijnland-Palts

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus

Bij terugkomst had hij niet alleen edelstenen in zijn rugzak, maar ook het recept voor churrasco, een rundvleesgerecht van de Gaucho’s, dat aan een spit boven het vuur wordt bereid. In Idar-Oberstein viel deze manier van vlees bereiden zo in de smaak, dat de stad nog elke zomer vijf dagen lang een festival organiseert met het spit in de hoofdrol. Dit is trouwens het grootste volksfeest aan de Nahe. En ook al zijn er door de jaren heen variaties in de receptuur ontstaan, het vlees wordt als vanouds boven beukenhout geroosterd en de stukken moeten ook echt groot zijn!

Het favoriete gerecht van de Eifel: Döppekooche

De Döppekooche stond ooit als smakelijke vervanger op tafel bij arme mensen die zich voor Sint-Maarten geen gans konden veroorloven. Sindsdien wordt de traditionele cake in veel restaurants en keukens het hele jaar door als een klassiek aardappelgerecht uit de Eifel gepresenteerd. Döppekooche wordt gemaakt van geraspte aardappelen en wordt gemengd met spek, geraspte uien, eieren, zout en nootmuskaat.

DÖPPEKUCHEN IS EEN PSECIALITEIT UIT RIJNLAND-PALTS

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus

Maar er zijn ook modernere uitvoeringen, bijvoorbeeld met groenten, konijn, dips en pikante sauzen. Wie meer van zoet houdt, voegt kaneel, appel en rozijnen toe aan de aardappels. En hoe komt de döppekooche aan zijn mooie bruine korst? Het geheim zit ‘m in de bereiding in een gietijzeren pot, waaraan het gerecht zijn naam dankt: döppe betekent pot. Eet smakelijk!