TOP
Dr. Oetker Versuchsküche
Appel-berliners

Appel-berliners voor carnaval

Dit recept is misschien niet zo heel makkelijk, maar zo’n voorraadje zelfgemaakte appel-berliners is een perfecte basis voor een avondje stappen. Net als oliebollen voor Oud & Nieuw zijn dit heerlijke tussendoortjes tijdens de carnavalsdagen.

voor ongeveer 20 stuks

voorbereidingstijd ca. 80 minuten

Ingrediënten

Voor het gistdeeg 

250 ml melk
75 g boter of margarine
500 g tarwemeel
42 g verse gist (in Duitsland van Dr. Oetker verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt)
75 g suiker
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
1 snufje zout
1 ei (M)
Voor het kookdeeg (soesjesdeeg)
125 ml water
25 g boter
1 snufje zout
1 el suiker
75 g tarwebloem
15 g allesbinder
3 eieren (M)

Voor de vulling

600 g appelen, bijv. Elstar
Bovendien
geklaarde boter (Deze in Duitsland overal verkrijgbare ‘Butterschmalz’ is pure boter, waar water, eiwitten en koolhydraten uitgehaald is. In Nederland is geklaarde boter verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of als ‘ghee’ in Aziatische winkels)
suiker met kaneel

Bereiding

Voor het gistdeegdeeg de melk verwarmen en de boter of margarine er in laten smelten. Meel in een beslagkom doen, gist verkruimelen en toevoegen, overige ingrediënten en het melk-botermengsel eveneens toevoegen en met een mixer met deeghaken eerst op de laagste en later op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een glad deeg mixen. Het deeg afgedekt op een warme plaats laten rijzen.

Voor het kookdeeg het water, vet, zout en suiker in een klein pannetje aan de kook brengen. Pannetje van de kookplaat nemen en het meel en de allesbinder tegelijk aan de warme vloeistof toevoegen en tot een gladde deegbal roeren. Dan 1 minuut lang onder voortdurend roeren verwarmen en in een beslagkom doen. Eén voor één 2 eieren met een mixer met gardes op de hoogste stand in het deeg mixen. Het laatste ei loskloppen en hiervan zoveel door het deeg mixen, totdat glanzende massa is ontstaan, die in slierten aan een lepel blijft hangen.

Voor de vulling de appels schillen, in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en in kleine blokjes snijden.

Het gistdeeg op een met meel bestrooide aanrecht uitrollen tot een rechthoek (ca. 60 x 30 cm). Het kookdeeg hierover strijken en hier bovenop de stukjes appel gelijkmatig verdelen.

Het geheel over de lange zijde oprollen en in 20 ca. 3 cm dikke schijven snijden. De schijven afdekken en nog ongeveer 15 minuten laten rijzen.

Voor het bakken de geklaarde boter in een grote pan tot ongeveer 180°C verhitten (totdat een houten lepel die in het vet wordt gehouden blaasjes vormt). De deegschijven in kleine porties in de hete boter aan beide zijden goudbruin bakken. Met een schuimspaan uit het vet nemen en op een stuk keukenpapier af laten druipen. De nog warme berliner in de kaneelsuiker drukken en op een rooster laten afkoelen.

Tip

Serveer met een vanille saus.De appel-berliners kun je goed invriezen.