TOP
foto's: TMBW/Duepper

Eropuit in de steden van Baden-Württemberg

Het beste van een vakantie in Baden-Württemberg? De afwisseling! Een stedentrip in het Zuiden is veel meer dan alleen maar shopping. De architectuur van de steden is al even veelzijdig als het aanbod. Ontdek dromerige plekjes. Bezoek kleine zelfstandige boetiekjes waar de eigenaar zelf in staat. Leer op de kleurrijke weekmarkten het land en de mensen kennen. De potpourri van winkels, cafés en restaurants is groot! Hier de beste tips voor je volgende stedentrip naar Baden-Württemberg.

Lörrach – de stad op het drielandenpunt

Lörrach moet je gewoon meemaken: het ligt perfect in het zonnige Markgräflerland – tussen Bazel, de Elzas, de Vogezen en het Zwarte Woud – en is verrassend gevarieerd, groen, levendig en lieflijk. Een ook aan de andere kant van de grenzen geliefde cultuur- en shoppingstad. De levendige binnenstad van Lörrach vraagt erom te gaan shoppen, verkennen en tijd door te brengen. Slenter langs de geslaagde mix van zelfstandige winkels en gerenommeerde filialen en bezoek de weekmarkt van Lörrach, een van de mooiste en grootste boerenmarkten van de regio.

Maar ook als je je voor kunst en cultuur interesseert, heeft Lörrach veel afwisseling te bieden. Een beeldenroute door de binnenstad leidt naar een spannende combinatie van fonteinen en sculpturen van bekende kunstenaars. Moderne kunst is er ook, in een openlucht-galerie met Free Walls voor graffiti en streetart – de Open Bridge. In het Drielandenmuseum – uniek in heel Europa –  wacht de spannende geschiedenis van het grensgebied op je. De burcht Rötteln steekt boven de stad uit – een geliefd uitje voor groot en klein. Een beklimming van een van de twee torens is de moeite waard, want boven heb je een fantastisch uitzicht over de drie landen. 

www.loerrach.de/de/Loerrach-Erleben

 

Uitzicht richting Tüllinger met zonsondergang

Pforzheim – de goudstad in het Zwarte Woud

Pforzheim in het Noordelijke Zwarte Woud is geschapen voor een stedentrip: elf musea, acht langeafstand-fietsroutes, meer dan 100 km wandelpaden, een reusachtig 360°-panorama van Pergamon, een wildpark, een boomklimtuin, vier kastelen en een surfbare golf: het zijn maar enkele hoogtepunten van de goudstad, die bekendstaat om zijn traditionele sieraden- en horlogeindustrie.

Het Juwelenmuseum is uniek in zijn soort en toont ongeveer 2000 voorwerpen uit vijfduizend jaar sieradengeschiedenis. In het Technisches Museum Pforzheim kun je je verdiepen in de traditionele manier om sieraden te maken.

 

Langs de drie rivieren – Nagold, Enz en Wurm – lopen talrijke fiets- en wandelpaden waarop je geniet van de natuur. Bovendien starten hier de drie oudste langeafstand-wandelroutes die door het hele Zwarte Woud naar Zwitserland leiden. Voor gezinnen is het wilde-dierenpark een spannend reisdoel. In de boomklimtuin midden in het wildpark krijg je een adrenalinekick op ijle hoogte. Een ander hoogtepunt is het 360°-reuzepanorama van de oud-Griekse stad Pergamon van de kunstenaar Yadegar Asisi. De perfecte plek voor een zeer gevarieerde excursie met vrienden en familie!

www.stadt-land-enz.de

 

foto's: Pierre Johne

Baden-Baden – dolce vita meets Zwarte Woud Geluk

Zelden is het zo makkelijk een stad midden in de natuur te vinden die zowel rust biedt als vermaak. Maar dat is Baden-Baden precies – de stad van kuurbaden en Werelderfgoed ligt ingebed tussen de dichte, mythische bossen van het Zwarte Woud en de door de zon gekuste wijngaarden.

 

Imposante gebouwen als de Trinkhalle of het Kurhaus met zijn casino, de uitgestrekte parken en de geurende tuinen – ze zijn allemaal karakteristiek voor een kuurstad uit de 19de eeuw. Deze meesterwerken van de belle époque liggen midden in een ontspannend groene omgeving. De talloze wandel- en fietspaden met hun grandioze uitzichten over het Zwarte Woud en de Rijnvlakte, de golfbanen van uitzonderlijke klasse, de rozentuinen en de ‘huisberg’ Merkur met zijn klim- en paragliding-avonturen laten je actieve uren in de natuur beleven.

 

En ook cultuur en natuur gaan in Baden-Baden hand in hand: klassieke openluchtconcerten van de Philharmonie, jazz- en tango-evenementen in de Trinkhalle, de internationale paardenrennen, kunstexposities in de open lucht en culinaire festivals voor het Kurhaus beloven afwisselende en gezellige zomeravonden.

www.baden-baden.com

 

Oud kasteel Baden Baden
foto's: Baden-Baden Kur & Tourismus GmbH, N. Dautel

Karlsruhe – Het plezier en de levenskunst van Baden

“Nume net nudeln – maak je niet druk” luidt het levensmotto van de inwoners van Karlsruhe. De stad ligt in smulpapenland Baden-Württemberg en bovendien ook nog eens vlak bij Frankrijk. En dat merk je, want hier hechten ze enorm aan genieten en lekker eten. Dus voor liefhebbers van het goede leven is het de moeite waard om Karlsruhe culinair te verkennen. Bijvoorbeeld bij een goed glas wijn of onder het genot van de lokale specialiteiten.

Maar de stad staat ook bekend om zijn museum van wereldklasse, ZKM / Zentrum für Kunst und Medien genaamd. Dat museum staat in de meest recente ranking van de databank ArtFacts.net op de vierde plaats in de lijst van belangrijkste kunstinstellingen ter wereld. En dan te bedenken dat het museum nog maar dertig jaar bestaat. De collectie van het ZKM is even innovatief als toonaangevend en omvat fotografie, grafiek, schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook computerkunst, film, holografie, kinetische kunst, sound art, visuele poëzie en videokunst.

Karlsruhe combineert een stedelijke flair met een heerlijke natuur. De levendige winkelstraten en het grootste indoor-shoppingcentrum van Zuid-Duitsland beloven veel winkelplezier. Maar een paar minuten verderop bieden de groene oases van de stad veel ruimte om te wandelen en te ontspannen. De Stadtgarten Karlsruhe met zijn Zoologischer Garten (dierentuin) is een van de grootste binnenstedelijke parken van Duitsland en de kasteeltuin bestaat voor een groot deel uit natuur, met prachtige bossen en bijzondere planten. 

www.karlsruhe-erleben.de

twee mensen die ijs eten in Karlsruhe
foto's: © KTG Karlsruhe Tourismus GmbH Foto/Joachim Mende