TOP
foto: Tom Weller
De paleistuinen in Weikersheim zijn behoorlijk indrukwekkend

Reistip: vakantie in het ‚Liebliches Taubertal‘

Veel natuur, een mix van dichte bossen, betoverende wijngaarden, middeleeuwse charme en een rivier die idyllisch door het landschap slingert. En daarnaast evenementen, shopping, uitstekende restaurants, streekproducten en wijngaarden. Als dat je idee van een perfecte reisbestemming is, ben je in het Taubertal aan het goede adres. Hier komen ontspanning, genieten en activiteit harmonieus samen.

Een vakantie met een kampeerauto in het „Liebliches Taubertal“ maakt haar beloften helemaal waar. De talrijke parkeerplekken en campings zijn ideaal voor een fantastische vakantie.

Een koppel is gelukkig in de Solymar Therme
foto: Solymar Therme

Een overnachting in Bad Mergentheim op de parking voor kampeervoertuigen bij de Solymar Therme is een must voor iedere kampeerautobezitter. De 33 parkeerplaatsen zijn fraai vormgegeven met houten begrenzingen en kleurrijke motieven uit Bad Mergentheim en bevinden zich pal naast het kuurpark. Na een korte wandeling bereik je de historische oude stad van Bad Bergentheim die verschillende mooie bezienswaardigheden te bieden heeft, zoals het residentieslot en de Marienkirche. Vlakbij de „Wohnmobilstellplatz“ liggen de Solymar Therme, met een groot aantal verschillende minerale baden waarin je heerlijk kunt ontspannen.

Een technisch hoogtepunt van deze parkeerplaats is het nieuwe ver- en ontzorgstation Camper Clean, dat de gangbare cassettesystemen binnen een paar minuten reinigt – zonder chemische middelen.

Een ideale uitvalsbasis om snel bij alle attracties te komen – te voet, met de fiets of met de auto.

Een camperplaats midden in de natuur
foto: Stadt Bad Mergentheim

In het ‚Liebliches Taubertal‘ en de regio’s eromheen in het noorden van Baden-Württemberg zijn in totaal zes routes die je met de kampeerauto kunt ontdekken. Die avontuurlijke routes zijn uitgezet aan de hand van verschillende thema’s: vakwerk & stedelijke cultuur, wijn & regionaal genieten, kuren & baden, burchten, kastelen & kloosters, kinderen & familie, limes & romeinen. En daarnaast loopt de Romantische Weg door het dal, die eenvoudigweg barst van de ansichtkaartmotieven, van de Main tot de Alpen.

 

In het Liebliches Taubertal kun je sportief door de wijngaarden fietsen of op je gemak langs de rivier peddelen. Zowel voor de ambitieuze fietsfanaat als voor de fietser die het liefst de wind in de rug heeft, zijn er talrijke mogelijkheden om deze charmante streek te beleven. Er zijn veel verschillende fietstochten, met een totale lengte van meer dan 2200 kilometer. Op veel plekken kun je een e-bike huren en worden ook fietsbussen en -treinen en bagagetransport aangeboden. De fietsroute „Liebliches Taubertal“ is door de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club e.V. (ADFC), die algemene Duitse fietsvereniging, voor de vijfde keer achtereen onderscheiden met de hoogste waardering van vijf sterren. Een kwaliteitsniveau dat je in heel Duitsland maar twee keer tegenkomt.

Met de e-bike door het Vorbachtal, Duitsland, Niederstetten
foto: TLT/Peter Frischmuth

Krakende takken onder je wandelschoenen, frisse boslucht in je neus. Als je het liefst direct na aankomst je wandelschoenen dichtknoopt, ligt er een wandelnetwerk van 850 kilometer op je te wachten om de beste routes uit te kiezen. Er zijn vele dagtochten mogelijk, ook themawandelingen zoals bier- of meditatietochten, langeafstandswandelingen op de Jacobsweg (de pelgrimsroutes naar Santiago) of de gecertificeerde Panoramaweg Taubertal. Die laatste heeft ook het keurmerk „Wanderbares Deutschland“ van de Duitse wandelvereniging.

Het doet alleen al goed om in het bos te zijn. En het ondersteunt je gezondheid, wat blijkt bij het bosbaden. In het Liebliches Taubertal staan de ‚bosbadbegeleidsters‘ en een ‚Waldbad-belevingspad‘ voor je klaar. Het aanbod is ontwikkeld samen met de Deutsche Akademie für Waldbaden en combineert de heilzame werking van het bos met meditaties en oefeningen in waarnemen en mindfulness. Een weldaad voor lichaam, geest en ziel.

Camper op het marktplein voor de tweelinghuizen van Bad Mergentheim
foto: TLT/Peter Frischmuth

Even pauzeren kun je in verschillende cafés, Gaststätten (herbergen), biertuinen en restaurants die kleurrijk verspreid liggen over het hele dal. Ook de meer dan dertig wijngoederen in de wijnbouwgebieden Baden, Württemberg en Franken zijn aanlokkelijk, met hun heerlijke wijnen uit het wijngebied Taubertal. Daarvan kun je er veel proeven op een historische plek, de vinotheek Taubertal in het voormalige Cellarium van het klooster Bronnbach. Een exclusieve zeldzaamheid is de lichte, inheemse druivensoort Tauberschwarz met zijn kersenaroma’s en een zachtbittere noot, net als de wereldberoemde frankische ‚Bocksbeutel‘-fles. 

Verder vervaardigen talrijke distilleerderijen nobele destillaten met lokaal fruit en hebben de lokale brouwerijen smakelijke biersoorten voor je in petto. In het Liebliches Taubertal verbindt de „Route der Genüsse“ bovendien een keur aan ‚genots-reisbestemmingen‘. Dit samenwerkingsverband van ‚genotsbedrijven‘ uit de regio heeft als doel de veelheid, kwaliteit en bijzonderheden van de regionale producten onder de aandacht te brengen. De bedrijven die meewerken hebben de liefde voor het echte handwerk gemeen, en ze maken en verwerken hun producten met respect voor natuur en milieu.

Klooster Bronnbach
foto: TLT/Peter Frischmuth

De kunstige vakwerkhuizen, nauwe steegjes en het bekende oriëntatiepunt Plönlein – waar de stad Rothenburg ob der Tauber om bekend staat – nodigen uit om te slenteren, flaneren en genieten. De middeleeuwse charme is wat deze hele regio bijzonder maakt. Door het hele Tauberdal, de zijdalen en heuvelruggen rijgen zich op een indrukwekkende manier statige burchten, kastelen, kloosters en musea aaneen, stenen bruggen die door heiligen worden beschermd, madonna’s, heiligdommen en kruisen langs de weg.  Allemaal voorbeelden van levende geschiedenis. Met als uithangborden het renaissancepaleis Weikersheim, het residentiële kasteel van Bad Mergentheim, Kasteel Külsheim, Slot Tauberbischofsheim van het Keurvorstendom Mainz en het kasteeltje in de Hofgarten van Wertheim. En dan zijn er nog de burchten van Freudenberg, Gamburg, Igersheim en Wertheim en de voormalige cisterciënzerabdij van het 12de-eeuwse Klooster Bronnbach.

Het nieuwe Konzerthaus Tauberphilharmonie in Weikersheim is een architectonisch hoogstandje waar hoogwaardige concerten, cabaretvoorstellingen, comedy, film en festivals plaatsvinden.

 

Ver van het massatoerisme kun je in het „Liebliches Taubertal“ een fantastische vakantie doorbrengen in een gevarieerd landschap met een prachtige natuur en een groot aanbod van bruisende evenementen.