TOP
Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service
schitterend meertje Manrother See in Duitsland

Het Westerwald: prachtige natuur tussen Keulen en Frankfurt

Laat de dagelijkse stress achter je, adem diep in en duik de weldadig frisse natuur van het Westerwald in! Het afwisselende landschap van het middengebergte tussen Keulen en Frankfurt is ideaal voor wandel- en fietstochten. Geniet van de gezonde lucht, de charmante plaatsjes, de traditionele ambachten en natuurlijk ook van de streekgebonden keuken van deze regio.

Wandelaars in natuurgebied Bertenauer Kopf in Het Westerwald

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

De WesterwaldSteig – een ‘Top Trail of Germany’

De WesterwaldSteig is 235 kilometer lang en telt 16 etappes van tussen de 6 en 20 kilometer. Ze staan garant voor veel afwisseling, belevenissen en natuurgenot. Deze langeafstandswandeling heeft het kwaliteitskeurmerk van ‘Wanderbares Deutschland’ en wordt elke drie jaar opnieuw uitvoerig getest. Kwaliteit staat in het wandelgebied Westerwald bovenaan! De WesterwaldSteig is een van de Top Trails of Germany, de beste wandelroutes van Duitsland.

Uit de naam WesterwaldSteig blijkt zijn belangrijkste troef al, want op alle wegen kom je pittige bossen tegen. De geur van hars en mos mengt zich met het verfrissende palet van frisse beuken, bloeiende weiden en kristalheldere meren en beekjes. Je wandelschoenen voeren je letterlijk over berg en dal, want dit landschap is gevormd uit basalt, leisteen en leem. Die maken deel uit van de cultuur van het Westerwald en vertellen op veel plekken spannende verhalen. Hier kom je nog in nauw contact met het land en de mensen en verbaas je je over het mooiste vakwerk. Bovendien kun je je op lekkernijen uit keuken en kelder trakteren je op eindeloos veel afwisseling verheugen!

Kerk en vakwerkhuis met wandelaars

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik Service

Historische stadjes en schilderachtige steegjes

Goed zichtbare markeringen en uniforme bewegwijzering leiden je naadloos door de rijke, groene natuur van de acht verschillende natuurgebieden. Het in het rivierdal van de Dill gelegen Herborn heeft een goed geconserveerde middeleeuwse stadskern en is het oostelijkste punt én het begin van de WesterwaldSteig. Bij de grote en kleine steenkamers en de druipsteengrotten van het ‘Herbstlabyrinth’ daal je af in de geschiedenis van de aarde. Daarna ga je na het Heisterbergermeer naar de Fuchskaute die met 657 meter de hoogste top van het Westerwald is. Vervolgens loop je onder hoge wanden door het ravijn van Holzbachtal en langs Westerburg naar het plateau van de Westerwälder meren. Dat is een moerasgebied met zeven verschillende meren. Hier kun je je vergapen aan een indrukwekkende flora en fauna.

Luchtopname van Der Knoten in Het Westerwald in Duitsland

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

Behalve de kuurstad Bad Marienberg kom je op de wandeling ook door het historische stadje Hachenburg. Hier kun je schilderachtige steegjes, het gelijknamige kasteel en het cisterciënzer klooster Marienstatt bezoeken. Daarna ga je dwars door de Kroppacher Schweiz met zijn bergwanden en afgegraven leisteenkliffen. Het hoogtepunt van deze streek is het natuurpad ‘Weltende’ (einde van de wereld), met het riviertje Nister in de diepte beneden je.

Vanuit het klooster Marienthal wandel je naar de Raiffeisenturm, een toren die zijn naam dankt aan de beroemde sociale hervormer Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Ook in Weyerbusch en Flammersfeld vind je telkens weer sporen van hem. In het Grenzbachdal wacht je een sportieve uitdaging, een ongeveer driehonderd meter lange klim die langs de wandelroute over een markante rotsformatie loopt. Je wandelt hier langs vroegere mijngangen en over oude paden van de bergbewoners, die herinneren aan de lange mijnbouwtraditie van deze streek. Een landschappelijk natuurjuweel is het turquoise-blauwe basaltmeer bij Manroth.

Uitzichtpunt in natuurgebied Westerwald in Duitsland

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik Service

De weg voert je verder dwars door het natuurgebied Rijn-Westerwald. Ter plaatse kom je steeds maar weer indrukwekkende uitzichtpunten tegen zoals de Weißenfelser Ley of het Roßbacher Häubchen. Vanuit het ‘kerstdorp’ Waldbreitbach beklim je de Malberg, het laatste hoge punt van de wandelweg, voordat je langs de Limes je bestemming bereikt, de wereld van de Romeinen bij Bad Hönningen aan de Rijn.

Nieuw: een meerdaagse wandeling langs de Wied

De Wied is de langste rivier van het Westerwald en naamgever van de ongeveer 110 kilometer lange Wiedweg. Die begint bij de bron van de Wied bij Linden. Vandaar wandel je over smalle natuurpaden naar Dreifelden op het Westerwälder merenplateau. De afwisselende en avontuurlijke route gaat vandaar langs en over de soms rustige, soms onstuimige Wied naar het eindpunt in Neuwied am Rhein. Onderweg kom je mooie uitzichten en ongerepte natuur tegen.

Dagtrips en rondwandelingen in het Westerwald

Ook afgezien van de beide langeafstandswandelpaden heeft deze regio tussen de rivieren Rijn, Lahn, Dill en Sieg veel te bieden. Op de ‘Wäller Touren’ vind je nog meer regionale veelzijdigheid, met afwisselende parcours en veel highlights. Zo kun je door het Westerwald wandelen via gecertificeerde dagtochten. Denk daarbij hoofdzakelijk aan rondwandelingen van tussen de 9 en 21 kilometer.

Picknick onder een boon in Rijnland-Palts

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

Spontaan op pad op de ‘Kleinen Wällern’

Voor de flierefluiters die liever slenteren en geen lange tochten willen afleggen, heeft het Westerwald ook hindernisarme wandelwegen en wandelroutes in petto. De ‘Kleinen Wäller’ zijn je vooral op het lijf geschreven als je houdt van relaxt wandelen zonder speciale voorbereiding of uitrusting. Maar ze zijn ook geschikt voor gelegenheidswandelaars die een korte wandeling willen doen.

Luchtopname van de Fuchskaute in het Westerwald

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

Een eldorado voor fietsers

Niet alleen als wandelaar kom je in het Westerwald aan je trekken. Dit middengebergte is ook een eldorado voor fietsers, of je nu een mountainbiker, e-biker, racefietser of recreatiefietser bent. Je hebt de keus tussen kleine ronden, aantrekkelijke dagtours en spannende meerdaagse excursies. Hiervoor zijn er overal goed bewegwijzerde rondwegen. Zo kun je in je eigen tempo sport en natuur verenigen en schilderachtige rivierdalen, beboste heuvelruggen en gastvrije dorpen ontdekken. Als je op de e-bike stapt, kun je onderweg de accu op veel stations probleemloos opladen. Voor wie er individueel op uit will, zijn er overzichtelijke routekaarten beschikbaar en een online-tourportaal met meer dan 50 alternatieve route-ideeën.

Fietsers kijken op het meertje Postweiher bij Steinen in het Westerwald

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

Op één dag kun je bijvoorbeeld de fietsroute Südlicher Westerwald doen, de ronde Puderbacher Land of de Saynbach-fietsronde. Als je in een hoger tempo wilt fietsen zijn de volgende fietsroutes aan te bevelen: de Nisterweg, de Westerwald-Rheinweg, de Wiedweg of de Ruhr-Sieg-Radweg. Voor mountainbikers is het mountainbike-routenetwerk Altenkirchen nagenoeg perfect. Als recreatiefietser tenslotte kun je het Westerwald met de afwisselende, meerdaagse tours van de Westerwaldschleife.

Ben je ook op zoek naar het perfecte wielrengebied? Ook dan ben je in het Westerwald aan het juiste adres, want je hebt hier gigantisch veel keus, van kleine rondes tot een tour van 150 kilometer.

Fietsers in heuvelachtig landschap

Foto: Dominik Ketz/Westerwald Touristik-Service

Meer informatie over het Westerwald

Westerwald Touristik-Service in Montabaur, Tel. +49 2602 3001-0, mail@westerwald.info.

Details van routes, kaarten en GPS-tracks om te downloaden vind je in de tourplanner op www.westerwald.info. Of bestel online de gratis fiets- en wandelbrochures.