TOP
Gezicht op de historische muren van Schloss Burg Solingen

De leukste historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen

Prachtige landschappen met traditionele dorpen en steden. Sommige zijn zo bekend dat ze voor menig toerist al eens op de ‘to-visit’-lijst stonden. Er zijn er echter ook bij die niet zo bekend zijn. Uit deze categorie hebben we twee uitstapjes gekozen. De leukste historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen kunnen echter ook als langer verblijf volop vakantieplezier bieden.

Tekst: Marie Tysiak en Jennifer Latuperisa-Andresen

Geheimtip in het Bergisches Land

Veel mensen nemen aan dat de prachtige regio in het hart van Noordrijn-Westfalen zijn naam te danken heeft aan de vele bosrijke heuvels, die zich uitstrekken tussen de stedendriehoek Wuppertal, Solingen en Remscheid. Maar dat is niet juist. De streek is vernoemd naar een voormalig heerser, de graaf von Berg. Betweters zouden bovendien nog kunnen opmerken dat het in de juiste Duitse spelling ‘Bergiges Land’ had moeten heten.

Schloss Burg Solingen in het bergische land in Duitsland met bomen

Foto: Travelpeter/Shutterstock

Hoe dan ook, het Bergisches Land, dat inderdaad behoorlijk heuvelachtig is, werd door het adelgeslacht von Berg geregeerd. Dat – om het nog ingewikkelder te maken – in het huidige kasteel Burg resideerde. Ook hier is de naam dus verwarrend, want het gaat hier om een vroegere burcht die boven op een rots was gebouwd en later uitsluitend als residentie – dus als kasteel – werd gebruikt. Het stadsdeel Burg in Solingen heeft zijn naam weer aan het protsige gebouw te danken. Wees maar niet bang, hier raakt ook vrijwel iedere Duitser de kluts kwijt. Wel leuk om te vermelden als je over dit uitstapje vertelt aan je vrienden.

Historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen: Müngstener Brücke

Terug naar kasteel Burg dat hoog boven het historische centrum met de vele oude vakwerkhuizen uittorent en zeker een van de mooiste bestemmingen voor een uitstapje in de regio is. De heuvel ga je lopend op of, een beetje gemakkelijker, met de kabelbaan. Vanaf de vroegere verdedigingstoren reikt je blik ver over het mooie en groene Bergisches Land. Ook de verschillende markten die regelmatig op de binnenplaats van het kasteel worden gehouden en de expositie in het kasteel zijn een bezoek waard.

De Müngstener Brücke in het Bergische Land in Duitsland

Foto: Herr Olsen/Flickr

Wie dit uitstapje met nog een highlight wil verbinden, wandelt aansluitend langs de Wupper. Na een uur wandelen door het bos bereik je namelijk het beroemdste deel van het dal. Hier bevindt zich een 107 meter hoge spoorwegbrug over de rivier, de stalen Müngstener Brücke. Aan de voet van het bouwwerk bevindt zich het Müngstener Brückenpark, dat een geliefd trefpunt voor gezinnen is geworden. Een zweefveer brengt passagiers naar de andere kant van de rivier, waar borden met raadsels de voetgangers op het laatste stuk van de route bezighouden. Terwijl helemaal boven elke paar minuten een trein over de indrukwekkende brug dendert, kun je beneden in het aantrekkelijke café genieten van een heerlijk stuk taart op het terras.

Rijnromantiek bij de Rolandsbogen

Als je in Keulen aan de oever van de Rijn staat, is er niet echt sprake van romantiek. Het maakt wel een moderne indruk, er heerst misschien een speciaal levensgevoel, maar romantiek? Nee, dat kun je hier niet bespeuren. Dat is wel het geval bij de Rolandsbogen, die zich vlak achter de grens tussen NRW en Rijnland-Palts bevindt. Bij de Rolandsbogen bespeur je wel degelijk een sfeer van romantiek, ook als je de sage van ridder Roland niet kent.

Een aalschokker bij Bad Honnef met op de achtergrond het Zevengebergte behoort zeker tot de leukste historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen

Foto: Shutterstock

Wat is de Rolandsbogen eigenlijk precies? Het is geen slinger of bocht in de Rijn, maar het enige overgebleven venster (een gemetselde boog) van de burcht Rolandseck, een hooggelegen burcht aan de Rijn in Remagen. Deze burcht werd in 1122 gebouwd, samen met het vrouwenklooster op het eiland Nonnenwerth. Dit klooster speelt ook een rol in de sage van ridder Roland, maar daar komen we zo nog op terug. Eerst moeten we aandacht besteden aan het schilderachtige uitzicht vanaf deze plek. Met het Rijndal aan de voet van de helling en het Siebengebirge aan de overkant ligt de Rolandsbogen bijna recht tegenover de populaire ruïne Drachenfels.

Luchtopname van het eiland Nonnenwerth in de Rijn bij Remagen

Foto: Eugen/Shutterstock

En ook al zullen historici hun wenkbrauwen fronsen, de sage over de trouwe ridder Roland gaat over deze plaats. Want volgens het verhaal had Roland hier zijn burcht gebouwd om het eilandje Nonnenwerth in de gaten te kunnen houden. Daar verbleef namelijk zijn geliefde Hildegunde. Ze had zich in het klooster teruggetrokken nadat ze een gerucht gehoord had dat Roland in een gevecht was omgekomen. Deze koos toen een plek uit waar hij op redelijke afstand zijn liefde kon koesteren. Dat de Rolandfiguur in de sage een vaz

al van Karel de Grote was en daarom 300 jaar voor de bouw van de burcht geleefd moet hebben, zullen we maar negeren. Als je hierheen komt en rondloopt, wil je maar wat graag in het mooie liefdesverhaal geloven.

Historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen: Insel Grafenwerth

We gaan op weg voor een wandeling, die start bij Bad Honnef, dus aan de overkant van de burcht op de plaats waar Hildegunde haar laatste reis naar het klooster begon. We lopen langs de palingschokker Aranka, een prachtige oude platbodem en populair fotomotief, over de brug naar Grafenwerth. Ook dit is een eilandje dat tussen de oever en het kloostereiland Nonnenwerth in ligt geklemd. Het eiland is een druk bezochte plek, een prachtig stukje natuur, waar veel mensen uit de regio graag naartoe komen om zich even tot rust te komen, ook vanwege het openluchtzwembad. Waar ter wereld kun je zwemmen met uitzicht op de Rijn en twee prachtige burchten?

Een Zwiebelkuchen hoort erbij naar een uitstapje in Noordrijn-Westfalen

Foto: Anastasia Panait/Shutterstock

We gaan met de veerboot naar de andere Rijnoever, waar je uitkomt bij het monumentale station Rolandseck. Heel spectaculair is ook het witte gebouw achter het station, het Arp Museum. Dit is een van de mooiste musea van het Rijnland. Het is zeker aan te bevelen hier een langere pauze te maken en langs de sculpturen van Hans Arp te lopen, die door kinderen enigszins respectloos als klimtoestellen worden gebruikt. Misschien nog even gaan zitten en even diep adem halen?

Een paar honderd meter verderop langs de Rijn gaat het namelijk bergop, naar de Rolandsbogen, 70 meter omhoog. Maar boven aangekomen is het uitzicht fenomenaal en was de uitputtende klimpartij de moeite waard. Dat wist ook Alexander von Humboldt al, die dit panorama ‘einer der schönsten Ausblicke der Welt’ – een van de mooiste uitzichten ter wereld – noemde. Von Humboldt kon het weten, want de man heeft heel veel van de wereld gezien. De heerlijke gerechten in het restaurant konden hem destijds nog niet overtuigen. Ons wel. Als aanrader kunnen we de voor deze streek typische ‘Zwiebelkuchen met Federweißer’, noemen, uientaart met een jonge, sterk mousserende wijn. Na deze historische uitstapjes in Noordrijn-Westfalen proosten we op ridder Roland!