TOP
De oudste en een van de grootste kerstmarkten in Duitsland is de Striezelmarkt in Dresden. Foto: Prof. Jörg Schöner

In Dresden is veel nieuws te ontdekken!

Dresden zal er, 350 jaar na de geboorte van August der Starke, in barok en modern opzicht weer stralend bij liggen. Er komen talrijke nieuwe toeristische attracties bij.

Residenzschloss en oude meesters in nieuwe glans

In 1719 liet de Saksische keurvorst en Poolse koning August der Starke (1670–1733) voor het huwelijk van zijn zoon prachtige pronkruimtes creëren. In 1945 werden ze volledig verwoest. In 2019 was de tot in detail uitgevoerde reconstructie gereed. Er werden zoveel mogelijk behouden gebleven delen van het historische interieur opnieuw gebruikt. Het residentiekasteel is met zijn belangrijke musea een van de wereldwijd toonaangevende cultuurcentra geworden.

Na een omvangrijke sanering opent de Gemäldegalerie Alte Meister, een van de belangrijkste kunstverzamelingen ter wereld, in februari 2020 haar deuren. Hier zal een volledig nieuwe inrichting ontstaan: meesterwerken van Rembrandt, Van Eyck, Vermeer, Rafael en Titiaan worden afgewisseld met vazen en sculpturen uit de oudheid tot ca. 1800.

www.skd.museum

Pronk-appartement in Dresden. Virtuele reconstructie van de pronkruimtes uit 1719. Foto: SIB Dresden

Zwinger en vesting Xperience

Met Xperience kunnen bezoekers een emotionele en multimediale reis in de tijd maken. In de Zwinger zal de glans uit de barok vanaf de herfst 2020 opleven, terwijl het 16e-eeuwse ondergrondse leven van Dresden al vanaf eind 2019 bij de vesting kan worden ontdekt.

www.dresden-xperience.de

De nieuwe Altstadt is af

In 1989 was de Neumarkt nog een braakliggend stuk land in de binnenstad van Dresden. Met de door burgers geïnitieerde wederopbouw van de Frauenkirche die van 1994 tot 2005 duurde, begon ook die van de Neumarkt. Het plein zelf is nu gereed en creëert een sfeerrijke ambiance voor één van de elf kerstmarkten in de stad. De laatste gaten in de binnenstad zullen de komende jaren worden gesloten met het barokke Palais en passende nieuwbouw.

www.neumarkt-dresden.de

De westzijde van de Neumarkt in Dresden, gezien vanaf Viennahouse QF. Foto: Christoph Münch

Beethovenjaar 2020

Dresden viert in 2020 net als vele andere steden de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven. In 1796 verbleef hij aan de Elbe om hier zijn virtuositeit aan het Saksische hof voor te stellen.

Later zette hij de tekst van ‘Ode an die Freude’, die Friedrich Schiller in Dresden had voltooid, in zijn 9e Symfonie op muziek. Diverse cultuurinstellingen in Dresden eren de meester met talrijke concerten en uitvoeringen van zijn enige opera ‘Fidelio’.

www.dresden.de/Beethoven, www.dresdnerphilharmonie.de, www.semperoper.de, www.musikfestspiele.com, www.frauenkirche-dresden.de

Buste van Beethoven in de Dresdner Semperoper. Foto: Christoph Münch

Wijnroutes

De populaire Elbe-fietsroute en de Saksische Wijnweg lopen parallel aan de 55 kilometer lange Saksische Wijnroute. Deze laatste wandelroute loopt door de historische stadscentra van Pirna, Dresden en Meißen, langs de villa’s in Radebeul, kastelen als Pillnitz of de Albrechtsburg in Meißen, wijnbergen, bossen en unieke uitzichtpunten. In augustus en september zijn er tal van wijnfestivals in de idyllische wijnstreek.

Info

Dresden Marketing Board

Messering 7, 01067 Dresden

www.dresden-elbland.de

 

Tourist Info

Telefoon +49(0)351/501501

info@dresden.travel