TOP
Foto: Sippakorn Yamkasikorn/Unsplash
Een eenzamer fietser met een kamera tijdens zo zonsopgang in de Lausitz

De leukste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is heel afwisselend: Je vindt er moderne metropolen, industriesteden, maar ook vakwerkdorpjes. Daar tussenin sluimert de idyllische natuur met dichte bossen, weidse landschappen en betoverende meren. Hier en daar verheft zich een indrukwekkend kasteel op een heuvel. De talrijke hoogtepunten worden met elkaar verbonden door prachtige fietsroutes die dwars door de deelstaat lopen. We stellen hier vijf van de mooiste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen voor!

Klimmen in het Bergisches Land

Het Bergisches Land is door het vele water een spannende streek. Hier treffen sportieve fietsers niet alleen fantastische uitzichten aan, maar ook verschillende stuwmeren en -dammen. Op de fietsroute ’Wasserquintett’ kun je vijf van deze stuwdammen op één dag bewonderen.

Kleine dorpjes met schattige vakwerkhuisjes liggen verstopt in het heuvelachtige landschap. Op de frisse weiden grazen koeien en af en toe dendert een tractor over het veld. Het Bergisches Land is een combinatie van natuurschoon, traditie, gezelligheid en industriële flair. De fietsroute Wasserquintett loopt vanaf Marienheide door het groene Bergische Land rond over voormalige spoorwegtrajecten. Echte blikvangers onderweg zijn de stuwmeren, die in kronkels en donkerblauw tussen de heuvels oplichten. Hier tref je de grootste dichtheid aan stuwmeren aan in Europa en onderweg kom je er vijf tegen. In de zomer kun je er een heerlijke duik nemen. De Neyetalsperre en de Wuppertalsperre fungeren als drinkwaterreservoir, hier mag niet worden gezwommen.

De Genkeltalsperre in het Bergische Land in NRW

Foto: Jan Schneckenhaus/Shutterstock

Fietsroutes in Noordrijn-Westfalen met meer dan 800 hoogtemeters

De 70 kilometer lange route is goed in een dag te rijden, maar met bijna 800 hoogtemeters is wel wat conditie gevraagd. De schoonheid onderweg is echter een ruimschootse beloning voor de inspanningen! Het beginpunt van de tour in Marienheide  is gemakkelijk per trein te bereiken. Natuurlijk kan de tocht ook vanaf andere punten op de route worden gestart.

Fietsers genieten van het uitzicht op de Große Dhünntalsperre

Foto: Dominik Ketz

Het afwisselende landschap is er niet alleen om te bewonderen, per fiets leent de Wasserquintett-route er zich uitstekend voor om van dichtbij ontdekt te worden!

Tip: Gun jezelf een pauze met een Bergische koffietafel, bijvoorbeeld in Hofcafé Kaffeekännchen in Marienheide, met versgebakken brood en streekproducten.

Route: De Wasserquintett fietsroute is een rondlopende route met een lengte van 80 kilometer. Een geschikt beginpunt is Marienheide met een station en een directe treinverbinding naar bijvoorbeeld Keulen. Er zijn verschillende omweggetjes of afkortingen mogelijk.

Bewegwijzering Op de ‘Wasserquintett’-fietsroute wijzen groene borden met vijf blauwe punten voor de stuwmeren en een blauwe streep de weg.

De Rijnroute: Hier speelt de muziek

Rijnromantiek samen met stedelijke flair gecombineerd met talrijke culturele hoogtepunten: Het leven langs de Rijn kent vele facetten. Stuk voor stuk zijn ze waardevol en maken de streek zo opmerkelijk anders.

Een Rijnbrug bei Kuelen met fietsers

Foto: Dominik Ketz/Tourismus NRW

Vadertje Rijn, zoals hij hierliefdevol wordt genoemd, verbindt enkele van de mooiste metropolen in Noordrijn-Westfalen: Bonn, Düsseldorf, Keulen en voormalige industriesteden zoals Duisburg liggen aan de oevers. Daartussen tref je Rijnromantiek aan met prachtige kastelen, vakwerkdorpjes en pittoreske promenades.

Elk van de steden biedt zijn bezoekers daarbij geheel eigen attracties. In Bonn kun je bijvoorbeeld in de sporen van Beethoven de stad ontdekken. Of flaneer je over de Museumsmeile en kun je bij het museumhoppen vijf musea bezoekenEn dan is er nog het Siebengebirge met de ravijnachtige dalen, dicht beboste heuveltoppen en de sprookjesachtige Drachenfels  en de kastelen Augustusburg en Falkenlust. Klinkt naar een moeilijke keuze? Als je op de fiets springt en een deel van de Rheinradweg fietst, hoef je niet te kiezen. Dan kom je alle hoogtepunten langs de beeldschone fietsroute vanzelf tegen.

Fietsen bij het Landschaftspark Nord in Duisburg

Foto: Dominik Ketz/Tourismus NRW

Vijf etappes in Noordrijn-Westfalen

Het gaat hier om de eerste van vijf etappes van de Rheinradweg die door heel NRW lopen. De  gehele route begint aan de bron van de Rijn in Zwitserland en gaat vandaar over 1320 kilometer noordwaarts tot de monding in de Nederlandse Noordzee. Vijf van de etappes met een totale lengte van 226 kilometer bevinden zich in NRW en vormen een van de afwisselendste gedeeltes van de hele route!

Het museumplein Bonn

Foto: Christian Müller/Shutterstock

Tip Een mooie gelegenheid voor degenen die het onderweg even rustig aan willen doen en niet de  hele afstand met de fiets willen afleggen, is het ‘Bike & Boat Ticket’van rederij KD die tussen Keulen en Linz vaart de ideale oplossing.

Route De route bevindt zich in NRW met vijf etappes langs de Rijn, van Bad Honnef tot aan Wesel en met een totale lengte van 226 kilometer. Bijna alle haltes op de etappe zijn goed met de trein bereikbaar. Het is dus eenvoudig om de verschillende delen van de route apart af te leggen of onderweg een paar dagen te pauzeren.

Bewegwijzering De Rheinradroute is goed bewegwijzerd. Op bijna alle kruispunten wijst een blauw bord met een fiets met gele banden (gesymboliseerd door de Europese sterren) de richting. In veel gevallen geven de borden ook de verschillende afstanden naar de volgende etappebestemming aan.

Op elke hoek een kasteel: fietsroute door het Münsterland

Het Münsterland is vlak en groen. Betere omstandigheden voor een ritje op de fiets zijn er niet. Als de fantastische routes dan ook nog tussen de velden door aan honderd kastelen voorbij komen, dan ben je onderweg op de 100 Schlösser Route.

Een waterkasteel in het Münsterland, waar een van de leukste fietsroute in Noordrijn-Westfalen begint

Foto: Nagarjun Kogaravalli Sathyanarayana

In de middeleeuwen was de regio rondom het toen nog pompeuze Münster bakermat van de adel. Talloze romantische burchten, imposante landhuizen en afgelegen waterkastelen vormen stille getuigen van dit verleden. Tussen de vele kleine boerderijen met hun velden en akkers, die het Münsterland als een schaakbord opdelen, liggen uitnodigende, statige kasteeltuinen waarin je heerlijk even kunt pauzeren. Een 960 kilometer lang netwerk van fietspaden verbindt de historische hoogtepunten die tegenwoordig  verschillende functies hebben: sommige zijn een hotel of museum, andere worden nog steeds bewoond.

Het Münsterland telt vier rondgaande routes die langs de kastelen voeren. Bij elkaar opgeteld zijn dat meer dan 1000 kilometer fietsroute! De zuidelijke route is met 210 kilometer de kortste, de westelijke met 310 kilometer de langste route. Het maakt niet uit welke route je kiest, bij de betoverende waterkastelen kun je heerlijk wegdromen! Het relatief vlakke Münsterland staat garant voor veel fietsplezier.

Een waterburcht in het Münsterland in NRW

Foto: Tourismus NRW

Tip Het Münsterland organiseert elk jaar ‘Boule & Bike’, een weekend op de fiets langs boule-plaatsen waar wordt gestopt om een potje jeu de boules te spelen.

Route Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe je de fietstocht indeelt en rijdt.

Bewegwijzering De route werd in de afgelopen decennia regelmatig gewijzigd, waardoor oude kaarten en borden voor verwarring kunnen zorgen. De actuele route is op alle belangrijke kruispunten aangegeven met het groene kasteelsymbool.

Tussen steenkool en staal in het Roergebied

Waar ooit staal gesmolten werd en het ‘zwarte goud’ (steenkool) uit de diepte werd gewonnen, kun je tegenwoordig cultuur en creativiteit beleven. Industrieromantiek in het Ruhrgebied scoort niet alleen hoog op Instagram, maar is ook goed voor je eigen ontspanning. Dat belooft wat op de fiets op de route langs de Industriecultuur!

Fietsen bij het Landschaftspark Nord in Duisburg

Foto: Dominik Ketz/Tourismus NRW

Op de Route der Industriekultur kun je ontdekken welke structurele veranderingen hier allemaal hebben plaatsvonden. Fiets daarom ondermeer naar de plaatsen waar deze ontwikkelingen al zijn voltooid en ontdek de voor het nageslacht bewaarde monumenten van het Ruhrgebied. Ze hebben een geheel eigen charme en aantrekkingskracht. De Zeche Zollverein bijvoorbeeld, de begaanbare sculptuur Tiger & Turtle in Duisburg of de architectonische schoonheid van de Jahrhunderthalle in Bochum. En als je nog meer bijzonders wilt zien van dit avontuur, fiets dan in het donker naar de belichte installaties en bewonder het kunstzinnige lichtspel.

Zeker een van de spannendste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen

De rondlopende route is in totaal 350 kilometer lang en loopt over oude spoorwegtrajecten en langs de Ruhr en Rijn tussen Duisburg en Unna. Onderweg is zo veel te zien dat je beslist genoeg tijd moet inplannen. Meerdere etappes kunnen je als daguitstapje plannen.

Het monument Tiger & Turtle bij Duisburg ligt ook langs een van de leukste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen

Foto: Calvin Fitra Anggara/Unsplash

Tip Je moet absoluut een keertje in een snackbar een Manta-Teller of Pommes Schranke bestellen. Laat je verrassen!

Route De route begint in Duisburg Noord in het Landschaftspark. Via Dortmund, Hattingen, Essen en Bottrop gaat het verder naar Unna en via een noordelijke route weer terug. Veel knooppunten verbinden de ‘Route der Industriekultur’ met andere fietsroutes; zo kun je de de 350 kilometer lange tocht eindeloos uitbreiden.

Bewegwijzering

De ‘Route der Industriekultur’ en de ‘Ruhr-Radweg’ overlappen elkaar op sommige stukken. De Route der Industriekultur is steeds herkenbaar aan het rode logo met daarin de afbeelding van een schachtbok.

Een kleine reis door de tijd in de Teutoburger Wald

Bizarre rotsformaties, uitgestrekte bossen en historische steden: Het Teutoburger Wald in Westfalen is een ware natuurattractie . Ontdek deze regio op de fiets via de Paderborner Land Route.

De Externsteine in het Teutoburger Wald in Noordrijn-Westfalen

Foto: Curcum/Shutterstock

Alleen al het Eggegebergte is tenslotte een reis waard. Hier groeit hulst tussen beuken en zijn orchideeën de bekroning in het landschap. Bij dit ‘Stonehenge van het Teutoburger Wald’ kijk je je ogen uit: 13 majestueuze rotsformaties, waarover allerlei sagen de ronde deden, steken loodrecht de lucht in. Wie deze streek actief wil ontdekken, springt op de fiets en rijdt de Paderborner Land Route af.  Tussen de prachtige natuur duiken historische attracties op, zoals de machtige Wewelsburg, het stadhuis van Paderborn en het kloostercomplex Dalheim.

In vijf tot zes korte etappes loopt de 245 kilometer lange route van Paderborn door het Teutoburger Wald en weer terug, met maar liefst 1300 hoogtemeters! Deze tocht is geschikt voor vrijwel iedereen. Optimaal is het natuurlijk als er enkele langere overnachtingen ingepland kunnen worden. Overal onderweg vind je uitnodigende Bett & Bike pensionnetjes. Dit is pas echt vakantie!

Het Teutoburger Wald van boven lijkt niet op een van de leukste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen maar is het wel

Foto: Christian Linnemann/Unsplash

Tip De vlaktes van het Senner-landschap, in het westen van het Teutoburger Wald, zijn in augustus en daarnaast ook in september een lust voor het oog.

Route De 245 kilometer lange Paderborner Land Route is een rondtoer door het Teutoburger Wald met zijn vele historische vakwerkdorpjes. Hij behoort vervolgens tot de grootste sportieve uitdagingen op de fietsroutes in Noordrijn-Westfalen.

Bewegwijzering Bovendien kun je de GPS-data downloaden.