TOP
Travelpeter/shutterstock.com
Het Bergische Land in de buurt van Solingen

Het Bergische land: drie in één.

Het Bergische Land is bergachtig. Daar komt de naam echter niet vandaan; deze is afkomstig van graaf von Berg, die in de middeleeuwen aan het hoofd stond van het gelijknamige graafschap. De groene regio met z’n drie historische industriesteden Wuppertal, Solingen en Remscheid heeft veel te bieden.

Tekst: Marie Tysiak.

Een ritje met de kabelbaantrein door het dal

Over een 13 kilometer lang traject transporteert de kabelbaan – die al meer dan 100 jaar het veiligste verkeersmiddel ter wereld is – de inwoners van Wuppertal dwars door het dal van Oberbarmen naar Vohwinkel. Over de Wupper en straten en zelfs over de snelweg bij het Sonnborner Kreuz! Zwevend door de lucht krijg je een geweldige indruk van de oude textielverversstad.

www.schwebebahn.de

De zwevende kabelbaan in Wuppertal

Sergey Dzyuba/shutterstock.com

Solingen-Gräfrath en een bezoek aan het Deutsches Klingenmuseum

Solingen is de stad van de messen! Een museum laat alle bijzonderheden zien over het scherpe metaal. Daarnaast heeft het stadsdeel prachtige oude huizen met leien daken, gezellige restaurantjes en een historisch marktplein dat wordt gebruikt voor allerlei soorten markten.

www.solingen-graefrath.de

Alles over messen en scharen, in het Klingenmuseum Solingen

Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com

Een bezoek aan Kasteel Burg met een Bergische koffietafel

Het grootste kasteelcomplex in Noordrijn-Westfalen staat in het vredige Solinger stadsdeel Burg. Hier kun je het gehele jaar het museum en allerlei evenementen bezoeken. Vanaf de hoogste toren heb je een fantastisch uitzicht over de bossen in de omgeving. Als je dat leuk vindt, reis je erheen met de kabelbaan en doe je je na afloop van een bezoek aan het kasteel tegoed aan een uitgebreide Bergische koffietafel.

www.schlossburg.de

Kasteel Burg bij Solingen

Travelpeter/shutterstock.com

Zeilen op het Bevertalstuwmeer

Het 200 hectare grote Bevertalstuwmeer in het fraaie stadje Hückeswagen (Regio Oberbergische Kreis) biedt een heleboel natuur met veel watersportmogelijkheden en strandplezier. Sinds 1898 wordt hier het water van de Bever, een zijrivier van de Wupper in het stuwmeer opgevangen en is sindsdien in de zomer een populaire bestemming voor dagjesmensen. Veel zeilverenigingen en particuliere bedrijfjes bieden zeiltochten aan.

www.wupperverband.de

Het Bevertal stuwmeer met uitstekende watersportmogelijkheden

Klaus Stange/das Bergische

Een kroegen- en shoppingtocht in het Luisenviertel

Hier is de grootste café-dichtheid ter wereld! Het ene trendcafé volgt na het andere; sommige met tafelvoetbal, een andere organiseert liveconcerten, ertussenin een second handwinkel. Een geweldig sfeertje! Optimaal voor een gecombineerde shopping- en kroegentocht!

Luisenviertel in Wuppertal met veel terrasjes op straat.

Marie Tysiak

Tot rust komen op de Hardt in Wuppertal

In de botanische tuin in Wuppertal kun je heerlijk in de zon zitten tussen de kleurrijke tuinen, waardoor je ook prachtig kunt wandelen. In de zomer is het zeker de moeite waard om de Elisentoren te beklimmen, die een schitterend interieur heeft en ook aan de buitenkant het bekijken waard is. In het gezellige Café Elise kun je genieten van heerlijke ‘Kaffee und Kuchen’ en van verrukkelijke pasta & co.

www.elisenhoehe.de

Vakwerk en de prachtige Elisentoren, die je ook kunt beklimmen in de Hardt in Wuppertal.

Marie Tysiak

 

Bergische Panorama-Route met inlineskates of op de fiets

Ook op de Bergische Panorama-Route kun je over vroegere spoorwegtracés fietsen of skaten – deze zijn echter verhard en vormen gezamenlijk een 130 kilometer lang, vlak parcours voor tochten door de stedendriehoek. De Nordbahnstraße van 23 kilometer, ontsluit als onderdeel van de Panorama-Route de heuvels van Wuppertal met talrijke bruggen en een spoorwegtunnel. Dankzij de vele cafeetjes, speelplaatsen en andere plaatsen waar je kunt pauzeren, is de etappe heel geschikt voor een dagtocht.

www.panorama-radwege.de http://nordbahntrasse.de

Panorama bei Däinghausen

Klaus Stange/avvtention.de/das Bergische

Wandelen bij de Müngstener Brug

De hoogste spoorwegbrug van Duitsland is slechts één van de hoogtepunten op de wandelweg door het Bergische Land. Op de 260 kilometer lange route van het Roergebied tot aan Königswinter kom je langs indrukwekkende kastelen, kerken bruggen en loop je dwars door de natuur. De 14 verschillende etappes zijn afzonderlijk uitstekend geschikt als dagtocht. Etappe 4 (23 kilometer, 7 uur) start in Wuppertal-Cronenberg en loopt van het natuurgebied onderaan de Müngstener Brug tot aan Kasteel Burg in Solingen.

http://bit.ly/wanderlandNRW

De Müngstener Brücke, de hoogste spoorwegbrug van Duitsland

Marie Tysiak