TOP
Een jonge vrouw schuift handgemaakte taarten in de oven bij Caf├ę Wild in het Bergische Land

Smullen in het Bergische Land

Dat het Bergische Land de wandelharten sneller doet slaan mag bij deze of gene bekend zijn. Maar wie verwacht, dat de regio ook over een heleboel betoverende gourmet hoogtepunten beschikt, die er alleen nog maar op wachten ontdekt te worden? We stellen hier onze favorieten voor en nemen je mee in oude molens en een traditionele banketbakkerij. Liefhebbers opgepast!

Tekst: Madeline B├Âse

Tarwevelden in de zomer in het Bergische Land met een eikenboom

Foto: Kai Pilger/Unsplash

Eat local: meer dan genoeg kaas op de Thomashof

Zuivelproducent, kinderboerderij, restaurant en boerderijwinkel bij elkaar ÔÇô dat is de Bergische kaasboerderij de Thomashof in Burscheid. Hier komen de kinderen net zo graag naar toe als de grote kaasliefhebbers. Als de kinderen op de boerderij spelen, kunnen de ouders bij mooi weer in de Biergarten┬ávertoeven. Wanneer het kouder wordt is er het gezellige restaurant┬áom iets te eten of drinken.┬áHet bijzondere hier is de relatie tot de streek. Of┬á je een gebakken camembert kiest, of een Bergische braadworst, alle gerechten zijn bereid met producten van de eigen boerderij en kunnen bijna niet verser zijn!

Verschillende kazen uit het sortiment van de Thomashof in het Bergische Land

Foto: Thomashof

Onze insider-tip: voor een echte culinaire belevenis ├á la Bergisches Land, moet je absoluut een keer de koffietafel ÔÇśKoffeedrenken met allem dr├Âm on dranÔÇÖ proberen! Hier krijg je behalve krentenbrood, roggebrood, appelstroop, worst- en kaasplank met kaas van de boerderij, ook wafels met melkrijst en warme kersen. Dat is pas echt smullen!

Lekkere gerechten op een bord in Restaurant Rausm├╝hle in het Bergische Land

Foto: Rausmuehle

Fine dining met je wandelschoenen aan

Als het er eens wat exclusiever aan toe mag gaan, dan is de Rausmühle precies het juiste adres: Op een sprookjesachtig plekje in het bos, komen hier Bergische flair en gourmetkeuken samen. In de meer dan 500 jaar oude molen worden herfstgerechten van het Eifelvarken en edele hertengoulash in authentieke rustieke omgeving geserveerd.

Gedekte tafel in een gezellige zaal van restaurant Rausm├╝hle in het Bergische Land

Foto: Rausm├╝hle

Terwijl hier ÔÇÖs middags nog veel hongerige wandelliefhebbers bij koffie en Bergische wafels een pauze inlassen, verandert de client├Ęle tegen de avond. Dan kunnen de wandelschoenen ook gerust tegen pumps omgeruild worden. Een aanrader is de M├╝hlenburger: mals rundvlees-gehakt tussen een zacht brioche hamburger broodje met rodewijn-uien, kaas, gedroogde tomaten en ruccola. Het geheel vind zijn afronding met pesto en een licht pikante chilimayo. Een burger extraklasse – ook hier kun je dus lekker smullen in het Bergische Land.

Restaurant Neum├╝hle is een plek voor lekker smullen in het Bergische Land

Foto: Neum├╝hle

Bijzondere aardappel-creaties

Niet ver van de Rausm├╝hle vandaan vinden we de Neuem├╝hle ÔÇô of liever gezegd de aardappelmolen? In de voormalige watermolen draait namelijk alles om de aardappel. Als je nu denkt, dat de menukaart eentonig is, vergis je je behoorlijk! Als geen ander restaurant laat de Neuem├╝hle zien hoe veelzijdig de aardappel kan zijn. Wat vind je van een originele Bergische aardappelpizza met metworstjes, bacon, uien en zure room?

Gedekte koffietafel in de Neuemuehle in het Bergische Land

Foto: Dominik Ketz

Of toch liever een aardappelburger of de aardappelpasta? En wat te denken van de Sauerl├Ąndische Potthucke, een koek van geraspte aardappel met spek, worst en slagroom? Wat je kiest maakt niet zoveel uit, want in de oude M├╝llerstube ÔÇô zo heette het hier vroeger ÔÇô proef je bij elke hap de liefde waarmee de gerechten zijn bereid en de kruiden en bloemen uit de eigen tuin die de spijzen vervolmaken.

Een bakker en patissier aan het werk bei Caf├ę Wild

Foto: Caf├ę Wild

Een enorme keus bij zoveel taart

Na al de hartige, stevige gerechten mag een zoete afsluiter natuurlijk niet ontbreken. En daarvoor is de banketbakkerij en confiserie Caf├ę Wild in het typisch Bergische stadje Wermelskirchen de aangewezen plek. Met een bekendheid tot ver over de grens van het Bergische Land werd de ÔÇśZuckerb├ĄckereiÔÇś, zoals een confiserie vroeger in het Duits werd genoemd, zelfs tot ├ę├ęn van de beste banketbakkerijen van Duitsland uitverkoren! Al sinds 1830 en in de zesde generatie koken de familieleden na oude tradities. WILDe taartencreaties en banketbakkers-pralinen zijn het verrukkelijk resultaat.

Pralines bei Caf├ę Wild zijn handgemaakt en lekker

Foto: Caf├ę Wild

Elke morgen staan hier ongeveer 15 verschillende taarten en meer dan tien verschillende soorten ander gebak in de toonbank ÔÇô dat wordt dus geen gemakkelijke keuze. Daarom nu al een tip: De Wild special met een walnoot karamel cr├Ęme smelt op je tong en heeft door de aromatische noten toch nog een licht ÔÇścrunch-effectÔÇÖ. Voor degene die liever iets fruitigs eten, is er de citroenmousse-taart, waarvan de espresso baiserbodem in contrast met de mousse laag verrukkelijk smaakt.

Meer informatie over smullen in het Bergische Land

www.dasbergische.de

www.nrw-tourismus.de