TOP
Foto: Hilton Hotel Berlin
Uitzicht vanuit het Hilton Hotel Berlijn aan de gendarmenmarkt op straat

Een luxe hotel in Berlijn: Het Hilton aan de Gendarmenmarkt

Welke stad hebben Duitsland-fans voor ogen als ze zich de ideale metropool voor een korte trip voorstellen? Hoogstwaarschijnlijk is dat Berlijn. En wat is daar het ideale hotel? Door het gigantische aanbod in de Duitse hoofdstad zien ze wellicht door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we hier een suggestie voor een echte klassieker: het Hilton aan de Gendarmenmarkt.

Tekst: Frank Störbauck

De lobby van het Hilton aan de Gendarmenmarkt, een luxe hotel in Berlijn

Foto: Hilton Hotel Berlin

Ik was al vaak in Berlijn. Heel erg vaak zelfs. Een van die bezoeken staat me nog duidelijk voor de geest. Het begon al met de voorpret, want ik verheug me er altijd weer op naar deze stad te gaan. Berlijn is een spannende stad, inspirerend. En als je heel eerlijk bent, moet je bekennen dat het de enige echte kosmopolitische stad van Duitsland is.

Daarom is het niet verwonderlijk dat de keuze aan hotels zo groot is. Als je op de gebruikelijke hotelportalen op internet naar een hotel zoekt, krijg je gelijk enkele honderden aanbiedingen. Er moet dus gefilterd worden. De hostel-leeftijd ben ik ontgroeid en een ‘Hotel Garni’ aan de rand van de stad hoeft voor mij ook niet zo nodig. In de stad moet het in ieder geval zijn. En dan stuit je ineens op een van de meest vooraanstaande huizen in het centrum. Aan de historische Gendarmenmarkt, direct naast de Deutscher Dom ligt het Hilton Hotel. Dat klinkt goed, en lijkt me wel wat.

Luxe hotel in Berlijn met uitzicht op de Dom

Vanaf station Zoologischer Garten rijd je met de U2 in 13 minuten naar de halte Stadtmitte. Die ligt bijna voor de deur van het hotel. Het is zaterdag, vroeg in de middag. Als ik de reusachtige lobby in wandel, is het er vrij rustig. Zachte loungemuziek op de achtergrond. In de pompeuze stoelen en banken van de hotelbar hangen een paar zakenmensen en oudere dames die een kopje thee drinken. Hier vind je ook een kleine vestiging van het exclusieve modemerk Sovrano, net als van galeriehouder Frank Krüger en een souvenir- en tijdschriftenshop.

De lobby met veel marmer in het Hilton Hotel in Berlin

Foto: Hilton Hotel Berlin

De check-in wordt vlot en professioneel afgewikkeld en mijn kamer is ondanks mijn vroege aankomst al klaar. “Met uitzicht op de Dom”, belooft de receptionist als hij mij de kamersleutel overhandigt. Prima, inslapen en wakker worden met blik op de Dom, dat heeft wel wat. Ik grijp mijn kamerdeurkaartje van de balie en flits naar de liften.

Ik verheug me als een klein kind op de kamer met dit uitzicht. Op een drafje loop ik met mijn koffer achter me aan de lift in over de gang met tijger-vloerbedekking. Ik schuif het kaartje in de sleuf en verdwijn de kamer in. Ik heb geen oog voor de enorme boxspring, het edele bureautje van glas, voor de chique designlamp, maar loop meteen door naar het hoge raam, trek de zware gordijnen opzij, schuif de deur naar het balkon open en jawel, daar is hij: de Dom in volle glorie. Hilton heeft het goed met mij voor.

Voor de Dom staat een groep toeristen. Nou ja, wat heet een groep, het zijn er een heleboel. Elk kwartier worden er tientallen uit de sightseeingbussen losgelaten op het trottoir voor de Gendarmenmarkt. Sommige storten zich naar buiten, gevolgd door de begeleiders, die hun groep moeten neerzetten voor een Instagram-waardig plaatje. Andere staan een beetje slungelig op het plein en kijken verbaasd om zich heen. Wie Berlijn bezoekt en zich heeft voorgenomen de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken, komt niet om dit historische plein heen. De Gendarmenmarkt behoort naast de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Fernsehturm en de Muur tot de absolute ‘must-sees’ van de hoofdstad.

ontdekkingstoer door het hotel

Nadat ik dit schouwspel bijna een half uur heb bekeken, ga ik op een kleine ontdekkingstoer door het hotel. Ik moet zeggen: klein en idyllisch kun je dit Hilton Hotel met zijn 601 kamers en suites niet noemen. Omdat door de week veel zakenmensen in het hotel overnachten, merk je dat het in het weekend duidelijk knusser is. Vooral de Health Club & Spa met een fitnessstudio, massageruimte, zwembad, stoombad en sauna is dan minder druk bezocht. Nauwelijks een gast te bekennen. Geweldig! Precies de juiste atmosfeer om even van de vermoeienissen van de heenreis bij te komen en je door de dame van de spa een cocktail aan de pool te laten brengen.

Een dubbele kamer in het Hilton hotel aan de Gendarmenmarkt in Berlijn met uitzicht op de dom

Foto: Hilton Hotel Berlin

Op de weg terug naar mijn kamer ontmoet ik Uli Kloeditz. Zij is dit weekend de goede fee in het hotel. Als er ergens een probleempje in het hotel voor wat ongemak zou kunnen zorgen, komt zij er aan te pas. Dat doet ze bij voorkeur zo dat de gasten er zo min mogelijk van merken. Vandaag is er niets bijzonders aan de hand en neemt ze de tijd voor nieuwgierige gasten zoals ik er één ben. Een gezellig praatje met de gasten moet ook mogelijk zijn. Het wordt zo langzamerhand tijd om aan eten te denken, dus informeer ik naar de mogelijkheden. “U moet in ieder geval even in onze Executive Lounge gaan kijken. Voor het avondeten kan ik ons Mark Brandenburg Restaurant adviseren”, is haar culinaire tip.

Niets dan lof voor dit luxe hotel in Berlijn

Als ik ’s avonds de Executive Lounge inloop, zakt mijn mond open van verbazing. Normaal onderhoud je je hier gezellig, spreek je hier af, werk je of eet je een hapje of geniet je gewoon van de sfeer. Normaal, ja. Maar nu niet. Hoewel de lounge maar liefst 350 vierkante meter groot is en je zou verwachten in het weekend gemakkelijk een rustig plaatsje te kunnen bemachtigen, heb ik het idee in een mierennest te zijn beland. Met het aangerichte buffet als de koningin van het nest. Vanaf half zes wordt de lounge vier uur lang door de food- en beverage-afdeling rijkelijk voorzien van wijn, sterke drank, bier, soep, salades, ingelegde groente, snacks en borrelhapjes – en alles gratis. De vip-klanten van het hotel (hoofdzakelijk Hilton-Diamond-leden en suitegasten) laten het zich blijkbaar goed gaan…

De spa van het Hilton, een echt luxe hotel in Berlijn

Foto: Hilton Hotel Berlin

Duidelijk rustiger gaat het eraan toe bij het diner aan de andere kant van de lobby, in restaurant Mark Brandenburg. De service is fantastisch. Het personeel vraagt direct of je een voorkeur hebt voor een tafeltje, spoedt zich aan je tafel als je wensen hebt, serveert vriendelijk en snel en geeft uitstekende wijnadviezen. Ook over het eten niets dan lof. De veldsla met geitenkaas en peer smaakt verrukkelijk en het Simmenthaler runderfilet uit Brandenburg met groene asperges, sauce hollandaise en aardappelen uit de oven met gesmolten kaas smelt op de tong. Ik heb zo heerlijk gegeten dat ik het dessert moet afslaan en bijna het restaurant uit moet rollen. Gelukkig is het niet ver naar mijn kamer. Ik verheug me al op het Dom-uitzicht voordat ik inslaap.

De Reichstag in Berlijn met jonge mensen op de voorgrond

Foto: Visit Berlin

Informatie over het Hilton aan de Gendarmenmarkt

Het Hilton (Mohrenstraße 30) is een heerlijk luxe hotel in Berlijn.

Prijzen voor een tweepersoonskamer vanaf ca. € 120 per nacht.

Bereikbaarheid

KLM en Easyjet vliegen meerdere keren per dag van Amsterdam naar Berlijn. Als je vroeg boekt en flexibel bent, kun je al een retour krijgen voor minder dan € 100.

Wie milieuvriendelijk wil reizen, pakt de trein. Voor de ongeveer 6,5 uur durende treinreis van Amsterdam Centraal naar Berlijn met de IC zijn spaarprijzen verkrijgbaar voor € 39.