TOP
Bonn is de voormalige hoofdstad van Duitsland met supermooie kersenbomen in de oude stad

48 Uur in Bonn

Van 1949 tot 1990 was Bonn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. De Bondsregering bestuurde tot 1999 het land vanaf de stad aan de Rijn. Bonn heeft zijn rol op een sympathieke manier opgepakt. De stad gold als prettig en leefbaar, maar ook als rustig, bescheiden en vriendelijk. Precies zo, als de rest van de wereld dat verwachtte.

Hofgarten met wolkenkrabbers in Bonn en het zevengebergte op de achtergrond

Foto: Ralf Johnen

Maar eerlijk is eerlijk: Ook al voelden politici, diplomaten, ambtenaren en journalisten zich in Bonn bijna allen op hun gemak, de stad aan de Rijn gold ook als een beetje ingeslapen. Hoewel je de bondsstad, zoals ze tegenwoordig graag genoemd wordt, nooit met Parijs, Londen of ook niet met Brussel of Amsterdam kunt vergelijken, is Bonn inmiddels toch gesetteld.

Dat is de reden, dat we de stad als eerste voor onze nieuwe serie ‘48 uur in’ hebben uitgekozen. Het volgende heeft auteur Ralf Johnen bij zijn bezoek vastgesteld. En hij kan het weten, want hij is in Bonn opgegroeid.

Tekst: Ralf Johnen

Bonn is de geboortestad van Beethoven

Foto: Valdas Miskinis/Pixabay

48 Uur in Bonn: Dag 1

12 Uur – Aankomst op het centraal station

Het kortgeleden gemoderniseerde station is voor een stad met bijna 350.000 inwoners klein. Het doet ons eerder denken aan een modelspoorbaan als aan een station van grote stad. Charmant.

13 Uur – Beethovenhaus

Bonn heeft wel meer bekende mensen voortgebracht, maar niemand kan het met Ludwig van Beethoven (1770 – 1829) opnemen. Zijn geboortehuis in de Bonngasse staat dan ook bovenaan op de ‘bucket list’ van bijna alle bezoekers. Dankzij de behoedzaam behouden ambiance heeft het huis een historische uitstraling. Misschien nog belangrijker zijn de meer dan honderd tentoonstellingsstukken, die direct met de componist te maken hebben, zoals de laatste vleugel van Beethoven en het beroemde portret van Joseph Karl Stieler. Dit schilderij werd ook door Andy Warhol voor zijn bewerkingen gebruikt. Deze kunstuitingen hebben duidelijk aan het huidige image van Beethoven bijgedragen. Een ander mooi object in het museum is de altviool waarop Beethoven speelde.

Standbeeld van Beethoven, de meest beroemde zoon van de stad Bonn

Foto: NRW Tourismus

14.30 Uur – Rondje door de binnenstad

Het centrum van Bonn is overzichtelijk. Vanaf het Beethovenhaus slenteren we de Bonngasse af naar de Markt, die in Bonn nog altijd de oorspronkelijke functie van markt uitoefent. Aan de zuidkant staat het historische raadhuis. Op de trappen van dit historische bouwwerk hebben bijna alle bekende politici en staatschefs uit de tweede helft van de 20e eeuw naar de camera’s gezwaaid. Aan de noordkant van de Markt begint Sternstraße, die met z’n twee en drie etages hoge huisje aan vroegere tijden herinnert.

16.30 Uur – Botanische tuin

Wij kijken uit naar de Poppelsdorfer Allee. Deze prachtige laan loopt vanaf het station naar het Poppelsdorfer Schloss. Het gehele complex stamt uit de tijd van de keurvorsten. Behalve het kasteel, dat voornamelijk voor de universiteit in gebruik is, is ook de botanische tuin een bezoek waard. Tussen het oude bomenbestand van de hortus liggen heerlijke schaduwrijke plekjes. Perfect om te lezen en te chillen. In de botanische tuin ligt Café Nees, een filiaal van Café Faßbender. Voor ‘Kaffee und Kuchen’ is het nooit te laat en voor een klein hapje nooit te vroeg.

De Poppelsdorfer Allee in Bonn 48 uur in Bonn

Foto: Ralf Johnen

17.30 Uur – Südstadt

De Südstadt – het zuidelijke stadsdeel – van Bonn gold tot op heden nooit als typische bezienswaardigheid. En dat, terwijl de aan de westkant van de trambaan gelegen wijk van een schoonheid is, die niet onderschat mag worden. De Südstadt heeft één van de grootste samenhangende ensembles in Duitsland met huizen uit de Gründerzeit.

Een mooie route loopt van de Venusbergweg linksaf in de Schlossstraße, dan rechts de Argelanderstraße in, weer naar rechts in de Blücherstraße en nogmaals rechts over de Jagdweg de Kurfürstenstraße in. Het is een wandeling langs weelderige huizen. Helaas is er geen modelhuis waarin je een kijkje kunt nemen en kunt zien hoe het leven zich dat afspeelde in de met veel jugendstildetails versierde panden.

19 Uur – Biergarten am Alten Zoll

Voor veel mensen het mooiste plekje in de stad: Wie een plaatsje onder de machtige platanen weet te bemachtigen, kijkt uit over de Rijn, de vroegere regeringswijk en het daarachter liggende Siebengebirge. Het bier wordt zo uit het vat bij je gebracht. De keuken staat niet bekend om zijn sterren.

De opera en de Rijn in Bonn

Foto: Ralf Johnen

20.30 Uur – Zuid-Afrikaans avondeten

Vlakbij eten we bij Protea. Goede keuken naar Zuid-Afrikaans voorbeeld met bijpassende wijnen uit het land.

48 uur in Bonn: Dag 2

De Rijn in de buurt van Bonn met de Drachenfels

Foto: Ralf Johnen

9.30 Uur – Rijn

We lopen naar de Rijnoever. Hier beginnen we een voor de stad typische wandeling. We lopen over de met knotlinden beplante oeverweg richting zuiden. Daarbij hebben we een goed zich op de skyline van Bonn. Die wordt gedomineerd door de Post-Tower van Helmut Jahn en de Lange Eugen, die vroeger gebruikt werd door de afgevaardigden van de Bondsdag.

11 Uur – Regeringswijk

Als we in de regeringswijk aankomen, besluipt ons een nostalgisch gevoel. Dit gevoel wordt nog versterkt op de ‘Weg der Demokratie’. Dit is een wandelroute die langs vele werk- en woonplaatsen van de vroegere Bondsregering voert: Villa Hammerschmidt, het Wasserwerk, de vroegere zaal voor de plenaire vergadering, Palais Schaumburg en nog vele andere. Bij elke bijzondere plaats staat op een bord informatie over de betekenis van het betreffende gebouw. Wij zijn zo in gedachten verzonken, dat we denken, dat elk moment het kolossale silhouet van Helmut Kohl opduikt.

De oude Plenarzaal in Bonn

Foto: NRW Tourismus

13.30 Uur – Haus der Geschichte

Tot slot van de nostalgische uurtjes is een bezoek aan het Haus der Geschichte gepland. Het museum documenteert de jongste geschiedenis van de republiek op leerzame en onderhoudende manier. Adenauers Mercedes is tentoongesteld, maar ook een Trabant uit de DDR. De Nobelprijsoorkonde van Willy Brandt is net zo goed te vinden als een bericht over de tv-serie ‘De Lindenstraße’.

Uitstapje 48 uur in Bonn aan de Rheinbogen met roeiboten

Foto: Ralf Johnen

15 Uur – Bonner Bogen

Vanaf het Haus der Geschichte nemen we lijn 66 (jawel, Bonn heeft een metro) naar Ramersdorf. Daarvandaan lopen we naar het meest geslaagde stedenbouwkundige project van de afgelopen tijd, de Bonner Bogen. Op een voormalig fabrieksterrein bevindt zich in beste ligging opvallende nieuwbouw. Op de voorgrond het strak vormgegeven Kameha Hotel waarin Yunico is gevestigd, het beste Japanse Restaurant in de wijde omgeving. We kiezen voor een snack in de iets eenvoudigere Rohmühle. De prestaties in de keuken kunnen helaas niet tippen aan het uitzicht.

16.25 Uur – Aan boord van de Moby Dick

We verheugen ons op een volgend hoogtepunt. Het riviercruiseschip in de vorm van een walvis, de Moby Dick, brengt ons vanaf de halte Bonner Bogen naar Königswinter, waar we een moment overwegen de Drachenfels te beklimmen. We geven er toch de voorkeur aan aan boord te blijven, want het schip gaat direct verder naar de Alten Zoll, waar we om 18 uur aankomen.

Boot Moby Dick met Post-Tower en Langer Eugen en het zevengebergte

Foto: Ralf Johnen

18.15 Uur – Biergarten Schänzchen

Het gezellige deel van de dag starten we dit keer in de Biergarten Schänzchen. Hier stroomt traditioneel Beiers bier in halve liter kroegen uit de tap. Na een dorstlesser gaan we verder naar de Altstadt.

19.30 Uur – Altstadt

Sommige dingen hadden we niet kunnen vermoeden, toen we in Bonn opgroeiden. De verhuizing van de Bondsregering leek echter nog eerder te verwachten dan de promotie van de Altstadt tot topattractie van Aziaten. Weliswaar stonden langs de straten van de vroegere, typische studentenwijk ook allang Japanse kers bomen, maar pas na het begin van het social-media-tijdperk vliegen Aziaten en masse hier heen, om getuige te zijn van het schouwspel. Elk jaar weer worden de Heer-, Max- en Breite Straße ‘Blossom streets’. In de 50 weken van het jaar wanneer de bomen geen zachtroze bloesem dragen, gaat het hier allemaal wat rustiger aan toe.

Kersenbomen bloeien in de oude stad van Bonn

Foto: Stufen Widua/Unsplash

20.30 Uur – Strandhaus

In het Strandhaus dineerden we voortreffelijk. Het is misschien wel het beste restaurant in de categorie ‘op niveau, maar toch ongedwongen’. Er wordt op nieuw-Duitse wijze creatief gekookt met hier en daar wat Aziatische en mediterrane invloeden.

22.30 Uur – BlaBla

Het nachtleven is ook tegenwoordig nog niet de sterkste kant van Bonn. Keulen is in dit opzicht gewoon oppermachtig. Toch verheugen we ons op een afzakker in een Punkrock-instituut: Het Bla. Vroeger hebben we in dichte rook grote delen van de nacht doorgebracht. Maar dat is een ander verhaal. Veel folkloristischer is het Brauhaus Bönnsch, dat met een eigen interpretatie van ‘Kölsch’ zijn naam heeft gekregen.

48 Uur in Bonn: Dag 3

Fietser onder een regenboog in de Rheinaue in Bonn

Foto: Ralf Johnen

9.30 Uur – Een laatste museum

Voor het vertrek willen nog één van de drie musea op de zgn. ‘Museumsmeile’bezoeken. We kunnen kiezen uit de Bundeskunsthalle die bekend is om blockbuster-tentoonstellingen over de prehistorie, mode of de huidige tijd. Het August-Macke-Haus dat zich wijdt aan het werk van de expressionist (1887 – 1914), die vier jaar van zijn korte leven in Bonn doorbracht. En het Museum König, een museum voor historische zoölogie, dat in Duitsland geen gelijke heeft.

Informatie over visites met een duur van 48 uur in Bonn

De redactie heeft het programma voor een redelijk reisbudget samengesteld. Met alle entreegelden en maaltijden kom je met minder dan € 200 p.p. voor 48 uur in Bonn uit. Soms is het goedkoper om de Bonn-Card te kopen. De bezitter ervan krijgt korting op toegang, attracties en gratis reizen in het regionale openbare vervoer.

Bloemen aan de Rijn met uitzicht op het voormalig regeringskwartier

Foto: Ralf Johnen

De kosten voor accommodatie en de reis naar Bonn zijn niet in de prijs voor 48 uur in Bonn inbegrepen. Voor overnachting adviseren wij de volgende categorieën:

Regio Bonn Rhein-Sieg 

Toerisme NRW