TOP

Bautzen: Harmonie van cultuur en natuur

De schilderachtige oude stad Bautzen geldt niet voor niets als een van de mooiste van heel Duitsland: een imposant ensemble van torens en bastions op een granietplateau boven de slingerende Spree geeft de stad zijn karakteristieke silhouet.

Prachtige barokke herenhuizen, kleine stegen, restaurants met een traditionele keuken en de bijna geheel behouden middeleeuwse stadsvestingswerken getuigen van een afwisselende geschiedenis van meer dan duizend jaar en betoveren de bezoekers.

Bovendien is het harmonieuze samenleven van Duitsers en Sorben, een slavische minderheid die zijn eigen taal, cultuur en kleurrijke gebruiken al eeuwenlang liefdevol in stand houdt, overal tastbaar. In het Sorbische culturele informatiecentrum, het Sorbische Museum of bij een bezoek aan een restaurant, er valt veel te ontdekken.

Reizigers naar de stad doen ook aangename ervaringen op in de gevarieerde restaurants. Terwijl je boven de oude stadsmuren uittorent, kun je genieten van middeleeuwse gerechten. De Sorbische kost speelt in het traditionele restaurant Wjelbik een bijzondere rol. En in de Hammermühle, een uniek technologisch monument, kun je de heerlijkste regionale producten krijgen, van mosterd tot bio-olie en Siegelerde, een soort geneeskrachtige aarde.

De historische oude stad van Bautzen ligt niet ver van Dresden, temidden van de wonderschone natuur van de Oberlausitz, en is daarom ook een ideaal startpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Het UNESCO-biosfeerreservaat Oberlausitzer Heide- und Teichlandschaft (heide- en dijklandschap) is uitnodigend om de oorspronkelijke natuur te ontdekken en tijd met het gezin door te brengen. Een ander hoogtepunt is het stuwmeer Bautzen. Behalve met stand-up-paddling, waterfietsen en op een zandstrand kun je je daar ook actief ontspannen in het klimbos of de minigolf.

Erg geliefd is de unieke natuur- en avontuurcamping direct aan het stuwmeer. Behalve standplaatsen voor campers kun je hier ook terecht in overnachtingsmogelijkheden zoals de paalwoning, westernhuizen en een finse kota. Hier ben je er echt even uit!

Evenementen hoogtepunten 2023

Pasen
in Bautzen
7-9 april

het traditionele Duits-Sorbische Paasfeest kent in Bautzen bijzonder veel kleurrijke Paasgebruiken.

Alststadtfestival
Wasser/ Kunst/ Licht
1-3 september

meer dan duizend jaar geschiedenis als indrukwekkend evenement. In betoverende straatjes wachten onvergetelijke momenten op de hele familie.

Bautzener Frühling
19-21 mei

het traditionele stadsfeest met een kleurrijk cultuurprogramma, een handwerk- en vlooienmarkt, straattheater, livemuziek, een kinderfeest, gastronomie en veel meer.

640ste
Bautzener Wenzelsmarkt
1-22 december

de oudste kerstmarkt van Duitsland
ligt uitnodigend in het romantisch decor
van de oude stad

Informatie:

Tourist-Information Bautzen-Budyšin
Telefoon: +49 (3591) 42016

E-Mail

Deze maatregel wordt medegefinancierd uit belastinggeld, op basis van de door de leden van de het Saksische parlement goedgekeurde begroting.
foto’s: Philipp Herfort, Philipp Zieger und Tobias Ritz