TOP
Foto: Reinhart Julian/Unsplash
Een kijkje achteruit op de beste Duitse autoroutes

De mooiste autoroutes in Duitsland

De mooiste autoroutes in Duitsland zijn goed geschikt voor de laatzomer of de herfst. Nog schijnt de zon en de bossen zijn groen. Dat vraagt om een rondje met de cabrio!  We stellen hier een paar autoroutes in Duitsland voor, waarop je met of zonder dak zult genieten.

Tekst: Linda Ruckes

ROUTE DE INDUSTRIEKULTUR

Noordrijn-Westfalen

Het Roergebied heeft een industriële geschiedenis van 150 jaar. Tegenwoordig is de traditionele industrie nog slechts op enkele plaatsen in bedrijf. Toch wordt het huidige landschap overheerst door hoogovens, schachtbokken en gasometers. Vele van de vroegere productie-installaties staan onder monumentenzorg. Sommige, zoals het Zollverein-complex in Essen, staan zelfs genoteerd als UNESCO-Werelderfgoed.

De productieplaatsen van toen zijn niet blijven bestaan als troosteloze monumenten van de industriële tijd; ze hebben zich allang ontwikkeld tot industrie-culturele bestemmingen en evenementenlocaties met een toeristische aantrekkingskracht. De Route van de industriecultuur door het Roergebied is 400 kilometer lang. Er zijn 25 zogenaamde ankerplaatsen, zoals het deutsches Bergbau-Museum in Bochum en 17 uitzichtpunten, de panorama’s van het industrielandschap.

Een overzicht van de route met de bijbehorende ankerplaatsen en evenementen is hier te vinden.

Kunstwerk en achtbaan in Duisburg maakt deel uit van de Route van de Industricultuur als een van de mooiste autoroute in Duitsland

Foto: Jochen Schlutius

Deutsche Alleenstraße
van Zuid- tot Noord-Duitsland

Overal bomen langs de weg dwars door Duitsland. Zo kun je in ieder geval meerdere delen van de deutsche Alleenstraße omschrijven. De route bestaat uit een netwerk van 2.900 kilometer, dat is verdeeld over tien deelstaten en zich uitstrekt van Rügen tot aan het Bodenmeer. Je rijdt op deze route nog niet over de hele afstand onder een bladerdak door. In sommige delen moet de begroeiing nog worden aangebracht.

Sinds de val van de Muur zorgen geëngageerde boomvrienden onder leiding van de deutsche Alleenstraße e.V.  voor het onderhoud en de nieuwe beplanting van dit belangrijke stuk natuur. Het is de bedoeling dat door heel Duitsland een groene strook van bomen ontstaat. Het wisselspel van licht en schaduw onder oude boomreuzen kun je al goed waarnemen tussen Höxter en Bad Honnef, tussen Fulda en Plauen en tussen Dresden en Rügen.

Ook deze route behoort zonder twijfel tot de mooiste autoroutes in Duitsland. Een kaart met alle etappes en meer informatie over de Alleenstraße is online te vinden.

De Duitse alpenroute of terwijl Deutsche Alleenstraße is een prachtroute voor automobilisten

Foto: Bildagentur Zoonar

Natuurlijke wonderen en trotse steden

Bremen / Nedersaksen / Mecklenburg-Voorpommeren /Sleeswijk-Holstein

Er lopen acht zgn. ‘UNESCO-routes’ dwars door Duitsland. Eén van de spannendste daarvan is zonder twijfel de route “Natuurlijke wonderen en trotse steden”. Over 1200 kilometer lengte verbindt deze route het Wereldnatuurerfgoed Waddenzee met het cultureel erfgoed Hanse met zijn romantische badplaatsen aan de Oostzee. De route doorkruist vijf Duitse deelstaten: Bremen, Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren.

De route begint In Bremen, om je vanuit hier naar de Nedersaksische Waddenzee te brengen. Die kun je tijdens een wandeling of een rit per koets prima ontdekken. Na het natuurwonder Waddenzee, waar meer dan tienduizend dier- en plantensoorten leven, gaat het verder naar de steden Lübeck, Wismar en Stralsund. In Bremen vind je o.a. de Roland, het Holstentor in Lübeck en de laatgotische kerken in Wismar, terwijl in Stralsund het Ozeaneum een bezoek waard is.

De tweede etappe voert langs een prachtig kustlandschap door kleine steden met bakstenen huizen en statige villa’s en door gigantische bomenlanen. Eindpunt is Sassnitz op Rügen. Op het Baltische schiereiland kreeg het Nationaalpark Jasmund in 2011 het UNESCO-predicaat. Het is een prachtige afsluiting van de tocht.

Meer informatie over de route en de verschillende stops is hier te vinden.

Stralsund een van de laatste plaatsen voor het eindpunt op Rügen.Foto: Stefan Dinse/Shutterstock

Deutsche Alpenstraße
Beieren / Baden-Württemberg

Proviand inpakken, haar opsteken en in de cabrio stappen: Op weg voor een rit over de ‘Deutsche Alpenstraße’. De tocht is ongeveer 450 kilometer lang en loopt tussen Lindau aan de Bodensee en Schönau door de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Je moet wel van bochten houden, want de Deutsche Alpenstraße slingert langs groene alpenweiden en imposante heuvellandschappen omhoog tot aan de bergtoppen van de Allgäu en de Beierse Alpen. Wel is het een van de mooiste autoroutes van Duitsland.

Saai is het onderweg zeker niet! Net als het landschap wisselt het uitzicht ook constant, terwijl de 25 burchten, kloosters en kastelen en de twintig kristalheldere bergmeertjes de route nog mooier en gevarieerder maken. De volledige beschrijving inclusief stopplaatsen en bezienswaardigheden vind je (ook in het Nederlands) hier.

Duitse Alpenstraat met bergen op de achtergrond

Foto: alexdrim

Route der Rheinromantik
Noordrijn-Westfalen / Rijnland-Palts / Hessen

Het Midden-Rijndal geldt als één van de landschappen in Duitsland met de meeste vergezichten. Gevaarlijk steile rotswanden, bijzondere burchten en kastelen en in de herfst roodgeel gekleurde wijnbergen zijn de markante onderdelen van uitzonderlijke taferelen. Zeker een van de mooiste autoroutes in Duitsland.

Al eeuwen geleden was dit deel van de Rijn een bron van inspiratie voor schrijvers en historici. Wie de Rijnromantiek en de plaatsen van wereldberoemde sagen en verhalen live wil beleven, rijdt over de straten en wegen langs de Rijn van Düsseldorf naar Mainz, door de deelstaten NRW, Rijnland-Palts en Hessen.

Het is leuk om op de terugweg de andere kant van de rivier te nemen, zodat je alle hoogtepunten langs het water kunt zien: de Loreley, burcht Gutenfels of de hoogste koudwatergeiser ter wereld in Andernach. De volledige beschrijving is met informatie over de vele bezienswaardigheden langs de 360 kilometer lange route hier te vinden.

Route van de Rijnromantiek met Loreley en Burg Katz

Foto: Leoks/Shutterstock

Romantische Straße
Beieren / Baden-Württemberg

Een van de clichés over Duitsland vind je bijna nergens zo duidelijk terug als op de Romantische Straße tussen Würzburg en Füssen. Hier komen toeristen uit de hele wereld heen, maar vooral uit Amerika, Japan en China.

Je kunt je onderweg laten verrassen door middeleeuwse steden, zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl. Maar ook de rococo pracht en praal van de Wieskirche en natuurlijk de kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein. De route voert grotendeels door Beieren, met af en toe kleine stukjes door Baden-Württemberg.

De Romantische Straße is de oudste en populairste toeristische route van Duitsland. Sinds de oprichting in 1950 overtuigt ze door de combinatie van natuur, cultuur en gastvrijheid. De bruine borden die je onderweg tegenkomt verwijzen naar bezienswaardigheden die de moeite van een omweg waard zijn.

Alle  informatie met insidertips langs de 460 kilometer lange route zijn hier te vinden.

Rothenburg ob der Taube aan de Romantische Straße of derweil romantische Route in Beieren

Foto: Canadastock

Deutsche Märchenstraße
Hessen / Thüringen / Nedersaksen / Noordrijn-Westfalen / Bremen

De sprookjesroute van Hanau naar Bremerhaven is vooral aan te raden voor families met kinderen. Maar ook volwassenen die van de vertellingen houden zullen hier betoverd zijn en in de ban van de sprookjeswereld komen. Bijna 700 kilometer lang is de route die langs de plaatsen loopt waar de gebroeders Grimm woonden en hun sprookjes zich afspeelden

De toer begint in hun geboortestad Hanau, loopt langs Marburg, waar de Grimms studeerden, tot aan Bremerhaven, waar zich de legende afspeelt van de Klabautermann, een kabouter die op schepen meereist en drenkelingen redt. Onderweg kun je diverse figuren van de gebroeders Grimm ontmoeten: In het Hessische Lichtenau wacht Frau Holle en in Hamelen de beroemde rattenvanger.

Ook de figuren die in het boek ‘Deutsche Sagen’ van de gebroeders Grimm voorkomen hebben een plaatsje langs de ‘Märchenstraße’. De Baron van Münchhausen bijvoorbeeld staat in Bodenwerder. De Deutsche Märchenstraße bestaat al 41 jaar en loopt grotendeels over provinciale en kleinere wegen door 30 idyllische dorpen en steden. Vanuit Hessen gaat het naar Bremen door de deelstaten Thüringen, Nedersaksen en NRW.

De volledige route is met de evenementen die langs de route plaatsvinden hier te vinden.

Het monument voor de gebroeders Grimm in Hanaus an de romantische route in Duitsland

Foto: Tobias Arhelger

Deutsche Vulkanstraße
Rijnland-Palts

Hoewel er in Duitsland geen actieve vulkanen of lavastromen meer zijn, zijn de sporen ervan tot aan de dag van vandaag in het landschap van de Eifel in Rijnland-Palts duidelijk terug te vinden.

Niet voor niets is dit het thema van de route die in deze streek over een lengte van 280 kilometer langs maren, kraters en geisers voert. beginpunt van de Vulkanstraße is het Laacher-meer, een met water gevulde krater, die bij een uitbarsting van meer dan 13.000 jaar geleden ontstond. Het lavadome in Mendig en het vulkaanmuseum in Daun informeren met multimediale en interactieve tentoonstellingen over het spannende verleden van de Eifel.

In en om de maren kun je heerlijk wandelen en zwemmen. de enorm diepe gaten zijn ontstaan door explosies, die werden veroorzaakt doordat magma op water stootte en waar later gevuld met water prachtige meren uit ontstonden. Het ulmener Maar bijvoorbeeld, is met haar 10.000-jarige leeftijd de jongste vulkaan. de route eindigt vlak na de plaats Manderscheid, waar een museum volledig aan de maren is gewijd.

Alle interessante bezienswaardigheden en haltes op de route en een kaart met de verschillende etappes zijn hier te vinden.

Het Laacher maar in de Eifel aan de Duitse vulkaanroute

Foto: Ken Clijmans/Shutterstock

Nog een van de mooiste autoroutes in Duitsland: Deutsche Weinstraße in Rijnland-Palts

Een glaasje rode wijn, dat is toch wel lekker! Wie al eens een keer de wijnbouwgebieden aan de Moezel heeft bezocht en nu op zoek is naar een nieuw wijnavontuur, kan hier vast en zeker zijn hart ophalen: de Duitse Wijnroute is een prima alternatief. Ook dit is één van de oudere toeristische routes in Duitsland. Over een afstand van krap 85 kilometer doorkruist de route het wijnbouwgebied van de Palts.

De tocht begint aan het deutsche Weintor in Schweigen-Rechtenbach en eindigt sinds 1995 bij het Haus der deutschen Weinstraße in Bockenheim. Daartussen bevinden zich vele bekende wijnplaatsen waar je een glaasje weiß- of grauburgunder, silvaner of riesling kunt proeven.

Omdat het de streek met de meeste zonuren in Duitsland zou zijn, kun je hier tot in de late herfst genieten van de prachtige omgeving. burchten en kastelen als het Hambacher kasteel of de Wachtenburcht staan langs de route. voor vertrek is het ook zeker de moeite waard om te kijken of er ergens evenementen zijn, want langs de Duitse Weinstraße wordt er altijd ergens wel iets gevierd!

Op de website vind je een evenementenkalender en andere tips voor onderweg.

Duitse Wijnroute in de zonsondergang met wijnstokken

Foto: Bernd Schmidt