TOP
Foto: Riccardo Russomanno

Bremen in jazzkoorts

Een jonge vrouw in de tram fluit een melodietje en de voorbijganger bij het stoplicht staat in gedachten verzonken een vlot liedje te neuriën: Wat is er aan de hand in Bremen? Elk jaar in april transformeert de Hanzestad tijdens het fairtrade- en showcasefestival jazzahead! tot mekka voor jazzfans.

Tekst: Miriam Schröer

+++ Update: Het festival wordt i.v.m. het coronavirus verplaatst. Meer informatie vind je hier. +++

De ‘Bremer stadsmuzikanten’, een sprookje van de gebroeders Grimm, zijn hét symbool van de Hanzestad Bremen. Niet deze dierlijke muzikanten, maar internationale sterren en veelbelovende newcomers staan tijdens jazzahead! in Bremen op het podium. 2020 Viert de bijzondere muzikale gebeurtenis zijn 15-jarige jubileum. Waarom je eens in je leven naar dit bruisende jazzfestival geweest moet zijn, ervaar je hier.

Foto: Bildagentur Zooaar GmbH/shutterstock.com

Muziek

Dat is logisch! Naar een jazzfestival ga je natuurlijk in eerste instantie voor de muziek! Maar je hoeft niet eens de grootste jazzliefhebber te zijn om hier iets van je smaak te vinden; naast klassieke jazz vind je hier bijvoorbeeld ook door pop of funk geïnspireerde muziek.

Foto: Jens Schlenker

Heerlijk eten

Het beste eten tijdens het festival pak je op de Domshof. In de Markthalle Acht vind je alles wat je hartje begeert, van burger tot Aziatische keuken. Het aanbod van de vele kraampjes en foodtrucks lijkt eindeloos, en de gezellige sfeer doet denken aan een echte boerenmarkt. Je moet de tijd nemen om te beslissen wat je wilt eten, want de keus is groot en het is allemaal heel lekker!

Leer de Canadese cultuur beter kennen

Elk jaar is er extra aandacht voor een bepaald land. Voor 2020 is de keuze op Canada gevallen. Canada werd daarmee als eerste land buiten Europa geselecteerd. Dit was een bewuste keuze van de organisatie van jazzahead!: Omdat het festival buiten Europa steeds bekender werd, was het de bedoeling om door de selectie van Canada als partnerland 2020 de internationale ambities van het festival te onderstrepen. Naast talrijke concerten van Canadese artiesten (o.a. Rufus Wainwright) kunnen bezoekers ook Canadese films en dansperformances bekijken en zo helemaal in de Canadese cultuur duiken.

Multiculti

Jazzahead! is inmiddels een begrip in de internationale jazzscene. In 2019 werd het festival zelfs als ‘European Cultural Brand of the Year’ onderscheiden. Elk jaar trekt het evenement bezoekers uit rond 60 verschillende landen naar Bremen. Met al die verschillende talen om je heen komt er meteen een soort vakantiegevoel op. Ook heb je hier de kans je internationaal netwerk te vergroten, want iedereen is heel open en je raakt makkelijk met andere bezoekers in gesprek.

Foto: Frank Thomas Koch

Gratis concerten

Wil je liever geen geld uitgeven voor een groot galaconcert tijdens het festival? Geen probleem, want op het programma staan ook een aantal gratis toegankelijke concerten. Er zijn artiesten van alle stijlrichtingen aanwezig, waardoor je heel veel nieuws kunt ontdekken. Laat je verrassen!

De CLUBNIGHT

Voor vele bezoekers is de grote jazzahead! CLUBNIGHT op zaterdag 25 april het highlight van het festival. Met een kaartje kunnen muziekfans tot laat in de nacht op rond 35 locaties naar live bands luisteren. Het grote voordeel: op deze avond sla je twee vliegen in één klap. Je luistert naar heel uiteenlopende bands terwijl je de gelegenheid krijgt om Bremens populairste venues te ontdekken, van theaters tot musea en kerken. En er is nog een pluspuntje: tot zondagochtend 10 uur is het kaartje ook geldig voor het openbaar vervoer in Bremen.

Foto: Nikolai Wolff

Jazzahead! – muzikale belevenis in een fantastische stad

Of de ‚Bremer stadsmuziekanten‘ van jazz hielden, zullen we nooit te weten komen. Maar als je tijdens jazzahead! naar Bremen komt, moet je beslist een bezoek brengen aan het beroemde standbeeld van de vier musicerende beesten dichtbij het stadshuis van Bremen. We raden sowieso aan om na het festival nog een paar dagen in Bremen te blijven om van de typisch noordse charme van de Hanzestad te genieten.

Foto: Zhank0/shutterstock.com