TOP
Foto: Ruslan Ivantsov/shutterstock.com

Dwars door Duitsland graag! – de nieuwste fietsroutes

Als je van fietsen houdt, kom je in Duitsland steeds meer aan je trekken. Er wordt in toenemende mate werk gemaakt van goed aangelegde fietspaden en fascinerende fietsroutes. Buiten de bekende routes zijn er flink wat nieuwe mogelijkheden, die zo menig fietsfan nog niet ontdekt zal hebben. Vier nieuwe tochten stellen we hier aan je voor – fietsroutes die je naar onbekend terrein brengen.

Tekst: Celina Fuhrmann

Altmühltal-Radweg: opnieuw ontdekt

De start is in het prachtige en absoluut bezienswaardige Rothenburg ob der Tauber, in de buurt van het Beierse Neurenberg. Vervolgens kom je door kleine dorpjes en natuurlijke landschappen aan bij burcht Colmberg in Herrieden. Vandaaruit fiets je door het beschermde natuurgebied Wöhrweiher. Hier leven zeldzame, door uitsterven bedreigde amfibie- en vogelsoorten. Verder gaat het langs Altmühl naar Treuchlingen of Weißenburg. Op weg naar het eindpunt kom je vervolgens door meerdere unieke landstreken.

Zo passeer je bijvoorbeeld de steengroeve in Solnhofen, die beroemd werd door de vondst van de fossiele afdruk van een Archaeopteryx. Aangekomen op de eindbestemming in Eichstätt kun je je historische kennis nog verder oppeppen tijdens een rondleiding op de Willibalds-burcht. Lengte van de route: ca. 180 kilometer.

Foto: Roman Kraft

Grensroute: van Thüringen naar Hessen

De route begint bij de stadskerk ‘Unserer lieben Frauen’ in het Thüringerwoud bij Meiningen. Verder gaat het richting noorden, tot aan Wernshausen door de Rhön. Vanuit de binnenstad met de vakwerkhuizen gaat het westwaarts tot aan kasteel Dermbach en voorbij de Emberg-hut naar de oude mijn die inmiddels buiten bedrijf is. Dan ben je al bijna aangekomen bij de voormalige grensovergang. Bij Alpha Point is de vroegere grens gemarkeerd door middel van indrukwekkende beeldhouwwerken en monumenten.

Aan de andere kant van de grens fiets je naar het zuiden tot aan kasteel Tann. Hier kun je even de benen strekken met een kleine wandeling door het in renaissancestijl gebouwde westwaarts. Ook heel aangenaam is een korte stop bij het ‘Honigkuchen und Wachsmuseum’, want de Lebkuchen – een soort ontbijtkoek – is hier niet te versmaden! De route gaat verder door de biotoop Milsebergtunnel, tot in het centrum van de landstreek Fulda. Hier moet je beslist de dom St. Bonifatius bezichtigen. Lengte van de route: ca. 120 kilometer.

Foto: LaMiaFotografia/shutterstock.com

Bodensee-Königssee-fietsroute: een droom langs meren en bergen

Op weg gaan we in Lindau aan het Bodenmeer in Beieren en vervolgens dwars door de Allgäu door kleine dalen en dorpen langs Oberstaufen am Alpsee naar Nesselwang. Verder gaat het naar het zuidoosten, tot je in Schwangau arriveert. Een kort bezoek aan het sprookjeskasteel Neuschwanstein mag natuurlijk niet ontbreken. Ook het kasteel Hohenschwangau is de moeite waard voor een kleine ontspannende pauze. Uitgerust rijden we door in de richting van het Wetterstein-gebergte naar Bad Tölz voorbij aan de Tegernsee. Vervolgens gaat het naar Traunstein. Tussendoor volgt een korte stop aan de Chiemsee en dan weer verder. Aangekomen in het nationaal park Berchtesgaden wacht een adembenemend uitzicht over de Königssee en is ook het eindpunt bereikt. Lengte van de route: ca. 410 kilometer.

Foto: Max.T/shutterstock.com

Eifel-Route: naar boven en snel weer naar beneden

De fietstocht begint in het middeleeuwse stadje Blankenheim en gaat dan richting Freilingen. Een korte pauze aan de Freilinger See en weer verder langs het zweefvliegveld Dahlemer Bin naar Hellenthal. Voor een bezoek aan het plaatselijke wildpark moet je de fiets even laten staan. Volg langs de Oleftal-stuwdam het fietspad tot in de historische ‘Altstadt’ van Monschau. Als je de loop van de Rur verder volgt, kom je vanzelf in Einruhr. Hier kun je de dag uitluiden met een rustig boottochtje over de Eifeler Seenplatte.

De volgende dag weer vol goede moed op weg langs de Rur tot aan de stuwdam. Fiets hier langs het water tot je in het fascinerende nationaal park Eifel aankomt. Dwars door het park rijd je naar Gemünd en via Kall naar Mechernich. De zomerrodelbaan in het plaatsje Kommern en het LVR-openluchtmuseum vormen de highlights in deze stad. Vanuit Mechernich gaat het terug in zuidelijke richting naar Nettersheim met zijn interessante natuurcentrum, en vandaar terug naar het beginpunt Blankenheim. Lengte van de route: ca. 220 kilometer.

Foto: LaMiaFotografia: shutterstock.com