TOP
Charles Bukowski is een wereldster uit Rijnland-Palts, dit is een tekening van de schrijver

Charles Bukowski is een wereldster uit Rijnland-Palts

Schrijver Charles Bukowski is een wereldster uit Rijnland-Palts. Dit jaar zou hij 100 jaar zijn geworden. De „dirty old man“ van de Amerikaanse literatuur werd in het plaatsje Andernach in Rijnland-Palts geboren.

Tekst: Ralf Johnen

Af en toe onderbreekt een Intercity hier zijn rit op de prachtige afstand tussen Bonn en Mainz. Verder is er niet zo veel te beleven in Andernach, dat zich goed voelde in haar rol als ingeslapen stadje. Zo goed zelfs, dat een eersteklas bezienswaardigheid werd volgestort met beton. In Andernach is namelijk de wereldwijd hoogste koudwatergeiser, die na tientallen jaren van doornroosjesslaap in 2006 weer werd geactiveerd.

Net zo verrassend als de 40 tot 50 meter hoge bron is de identiteit van de beroemdste zoon van Andernach. Het 30.000 inwoners tellende stadje aan de Rijn is namelijk de geboorteplaats van Charles Bukowski. De schrijver kwam op 16 april 1920 als Heinrich Karl Bukowski ter wereld. Hij was de zoon van een inwoonster van Andernach, die een relatie had met een Amerikaanse soldaat.

Charles Bukowski heeft zijn oeuvre op een ouderwetse schrijfmachine geschreven

Foto: Florian Klauer/Unsplash

Met een Duits accent in Amerika

In 1923 verhuisde het jonge paar naar Los Angeles, waar Charles zijn kindertijd en jeugd doorbracht in armoede en ellende door alcoholmisbruik van zijn vader. Volgens overlevering werd de jongen nog lang herkend aan zijn Duitse accent. Later studeerde hij journalistiek, maar ook zijn eigen ambities werden door alcoholmisbruik en ontbrekende vastberadenheid overschaduwd. Bukowski werkte ooit bij de Americaanse Post en later trok hij als freelancer door het land. Als schrijver bleef hij ondanks eerdere publicaties in underground tijdschriften tot halverwege de jaren 60 vrijwel onopgemerkt.

Pas aan het begin van de jaren 70 kon Bukowski van het schrijven leven. Het zijn duistere verhalen over een onvervalst realisme die hoofdzakelijk over het leven in de verpauperde wijk West Hollywood gaan. Zijn protagonisten leven bijna allemaal aan de schaduwkant van de American dream: alcoholisten, spelers, kleine criminelen, prostituées of daklozen. Allemaal types, die in de literatuur tot dan toe weinig aandacht kregen. Het waren tegelijkertijd losers, die niet uit de literaire fantasie ontstonden, maar uit het leven van de auteur.

De schaduwzijden van het leven

Bukowski’s eenvoudige taalgebruik en zijn scherpe kijk op de schaduwzijden van het leven zorgden voor een vergelijk met grote Amerikaanse vertellers. Plotseling gold hij als belangrijke stem, die de stroming van Hemingway en de Amerikaanse naturalisten op een eigentijdse wijze voortzette. Tegelijkertijd werd hij één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor William S. Burroughs, Jack Kerouac en andere schrijvers van de Beat generatie.

De doorbraak lukte Burkowski met de roman ‘Post office’ (Postkantoor, in 2017 als paperback en in 2014 als e-book verschenen in het Nederlands). Na de verschijning in 1971 werd hij als schrijvende postbode en later als ‘dirty old man’ van de Amerikaanse literatuur betiteld. Zijn werk omvat ongeveer 40 romans en gedichten- en verhalenbundels. Tijdens zijn leven werd hij vooral in zijn geboorteland vereerd, waar in steden als Hamburg soms meer dan 1.000 bezoekers naar zijn lezingen kwamen.

Een open boek staat symbool voor het leven van schrijver Charles Bukowski

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Honderdste Verjaardag

Toen hij zich eenmaal als auteur gesetteld had, heeft Charles Bukowski zijn image maar al te graag gecultiveerd. Het schijnt, dat hij op hogere leeftijd zijn alcoholisme onder controle had en de rol van wilde man van vroegere tijden slechts speelde. Onlangs zou Bukowski 100 jaar geworden zijn. Ook 26 jaar na zijn dood op 9 maart 1994 is er weinig aan zijn populariteit veranderd. Hierbij kun je wel een kanttekening plaatsen, dat dergelijke biografieën en carrières van auteurs in de gestroomlijnde tegenwoordige tijd bijna niet meer voorkomen.

Wel bestaat er een Bukowski-gezelschap in Duitsland, dat zich volledig wijdt aan zijn literaire nalatenschap. De in het Frankische Bamberg gevestigde vereniging had voor deze zomer een groot festival ter ere van de auteur gepland, maar die is om bekende redenen naar 2021 verschoven. Ook zetten Bukowski-fans zich al meer dan tien jaar in om het geboortehuis van de meester tot een klein museum om te bouwen. Tot nu toe ontbreekt het helaas aan voldoende geld om dit plan te realiseren. Daarom blijft de geiser ook in de toekomst de belangrijkste reden om een tussenstop in Andernach te maken.

Charles Bukowski is een wereldster uit Rijnland-Palts: Meer informatie

www.bukowski-gesellschaft.de